robidovi listi

Odgovori
crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 10774
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

robidovi listi

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
nana
Prispevkov: 9
Pridružen: Sr Jan 22, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a nana »

Oj,
nabrala sem robidove liste za čaj. Enkrat, sem nekje zasledila, da je potrebno liste najprej fermentirati. Ne spomnim pa se, kje sem to videla. Ima kdo kakšno informacijo oziroma izkušnjo s fermentacijo?
Lep dan,
Nana
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Ja, dober črn čaj se naredi s pomočjo fermentacije robidovih listov, gre pa tudi z malinami.
Malo jih pretlači in natalači v kakšno vrečko, lonec ali kaj podobnega. Pusti stat vsaj en teden, da sfermentira potem pa lepo na vetru in senci posuši. Lp.
nana
Prispevkov: 9
Pridružen: Sr Jan 22, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a nana »

zuf je napisal/a:
Ja, dober črn čaj se naredi s pomočjo fermentacije robidovih listov, gre pa tudi z malinami.
Malo jih pretlači in natalači v kakšno vrečko, lonec ali kaj podobnega. Pusti stat vsaj en teden, da sfermentira potem pa lepo na vetru in senci posuši. Lp.

Hvala,, bom poizkusila.
Lep vecer
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8592
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Doslej sem malinove/robidove/jagodne (gozdne) liste samo posušila in jih dodajala v čaje. Bi bilo zanimivo poskusiti!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
abudabi
Prispevkov: 105
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a abudabi »

Vse kar sem zasledil z robido in da se fermentira je v tem članku:
http://www.gluhinaglusni-dolenjske.net/index.php/nase-zdravje/239-uporaba-rastlin-od-a-do-z
Sam postopek ni opisan, vendar se mi zdi zufov odgovor najbolj smiseln._________________Maks
nana
Prispevkov: 9
Pridružen: Sr Jan 22, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a nana »

Sem našla še odgovor v knjigi Velika knjiga o zdravilnih rastlinah. Sveže nabrane liste pustš uveneti, jih z valjarjem povaljaš, malo poškropiš z vodo, zaviješ v laneno krpo in daš za 2 do 3 dni na toplo. Potem hitro posušiš. Menda dobijo prijeten vonj po vrtnicah, kar je znak, da so fermentirali.
Odgovori