robidovi listi

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

robidovi listi

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
nana

Odgovor Napisal/-a nana »

Oj,
nabrala sem robidove liste za čaj. Enkrat, sem nekje zasledila, da je potrebno liste najprej fermentirati. Ne spomnim pa se, kje sem to videla. Ima kdo kakšno informacijo oziroma izkušnjo s fermentacijo?
Lep dan,
Nana
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Ja, dober črn čaj se naredi s pomočjo fermentacije robidovih listov, gre pa tudi z malinami.
Malo jih pretlači in natalači v kakšno vrečko, lonec ali kaj podobnega. Pusti stat vsaj en teden, da sfermentira potem pa lepo na vetru in senci posuši. Lp.
nana

zuf je napisal/a:
Ja, dober črn čaj se naredi s pomočjo fermentacije robidovih listov, gre pa tudi z malinami.
Malo jih pretlači in natalači v kakšno vrečko, lonec ali kaj podobnega. Pusti stat vsaj en teden, da sfermentira potem pa lepo na vetru in senci posuši. Lp.

Hvala,, bom poizkusila.
Lep vecer
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Doslej sem malinove/robidove/jagodne (gozdne) liste samo posušila in jih dodajala v čaje. Bi bilo zanimivo poskusiti!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
abudabi

Odgovor Napisal/-a abudabi »

Vse kar sem zasledil z robido in da se fermentira je v tem članku:
http://www.gluhinaglusni-dolenjske.net/index.php/nase-zdravje/239-uporaba-rastlin-od-a-do-z
Sam postopek ni opisan, vendar se mi zdi zufov odgovor najbolj smiseln._________________Maks
nana

Sem našla še odgovor v knjigi Velika knjiga o zdravilnih rastlinah. Sveže nabrane liste pustš uveneti, jih z valjarjem povaljaš, malo poškropiš z vodo, zaviješ v laneno krpo in daš za 2 do 3 dni na toplo. Potem hitro posušiš. Menda dobijo prijeten vonj po vrtnicah, kar je znak, da so fermentirali.
Odgovori