Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Vrtnice vzpenjavke in klematis

Moderator: Melona

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Vrtnice vzpenjavke in klematis

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Isaan

Odgovor Napisal/-a Isaan »

Na fotografijah na spletu sem zasledila, da družbo vrtnicam na lokih delajo klematisi. Končno dobim opore v kratkem, so že v delu.

Vrtnice sem sadila 2 m narazen, zato je opora široka ( dolga ) 185 cm, in mora biti tudi kar precej visoka (cca 250 cm), da ne izgleda čudno. In ko sedaj gledam moje vzpenjalke, me skrbi da bodo opore še nekaj let samevale predvsem proti vrhu, ker je bilo večino vzpenjalk potrebno precej porezati. Zaradi mraza so bili daljši poganjki poškodovani. In če bo vsako leto tako, me skrbi, da bodo loki ostajali neporaščeni.

Zato razmišljam, da bi k vsaki vrtnici posadila klematis. Zanimajo me vaša mnenja in izkušnje o tem in porajajo se mi naslednja vprašanja:

- koliko stran od vrtnice mora biti posajen klematis,
- katere vrste priporočate,
- kako hitro raste klematis
- ali sploh kaj saditi zraven ali rajši pustim same...
Poezija

Odgovor Napisal/-a Poezija »

Jaz še nimam izkušenj, a nameravam posaditi poleg vzpenjalke (Aloha-Kordes) klematis. Predvsem zato, da zapolni spodnji neporaščeni trnati del.
Kot sem gledala marsikdo ima tako kombinacijo. Ne vidim problema, če je posajen blizu. Mogoče bo kdo drugi pokazal in povedal, kako to izgleda.
Tudi mene zanima -predvsem če zaradi goste rasti potem vrtnica bolj oboleva ali ne._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Teorija pravi, naj se clematis sadi vsaj pol metra stran od vrtnice, prvic da si ne konkurirata, potem pa tudi zato, ker pri gnojenju potrebujeta razlicne snovi. Kar pase vrtnici, ne pase clematisu in obratno.
Tudi obrezovanje clematisov je, ce je stran, lazje.

Golih nog vrtnic clematis ne bo pokril, tudi sam raste tako, da so spodaj suhe vejice, potem pa se razsiri v vse strani.
So pa idealni za prekrivanje visjih leg.

Glede vrst, nikakor tistih ogromnih tipa montana pa tistih zvoncastih, alpina menda, jaz ti priporocam nizje velikocvetne krizance, najraje tiste ki cvetijo dvakrat.
Rastejo hitro.
Nakup ti priporocam na tisti strani, ki sem jo zapisala v temi o clematisih, izbira fenomenalna, pridejo lepe rastline z mocnimi koreninami,
Ce bos narocala, se priporocam za kak skupinski nakup, bi se jaz kaksnega vzela.

Aja pri meni marsikateri clematis, tam kjer ni slo drugace, raste tik ob vrtnici, glede uspevanja uspeva vseeno vendar pogosto ponesreci ob obrezovanju potrgam se njegova stebelca, ki so zelo krhka, kar seveda hodi narobe._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Isaan

Sem iskala temo o klematisih pa je nisem našla... Izgleda da sem bila površna. Jaz sem takoj za skupinsko naročilo. Grem prebrat, da vidim kako in kaj, rabim jih 8, če se jih odločim posaditi zraven.
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Sem pregledala temo pa linka ni, tako da ga dodajam:
http://www.clematis-westphal.de/shop/index.htm_________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Isaan

Hvala, ravno sem nameravala napisati, da temo sem našla, linka ne. Super, preglejmo in če bi katera kaj imela, lahko prevzamem naročilo.
Sončna

Odgovor Napisal/-a Sončna »

Lepi, lepi...
NOVALIS

Odgovor Napisal/-a NOVALIS »

Issan, evo, jaz sem kar malo pretiravala. Sem nasadila skupal Pierre de Ronsard, klematis Edo Murasaki, pa Rhapsody in blue, pa še eno vrtnico, pa na drugi strani klematis Cassandra. Res so na drenu, a moram reči, da kar lepo rastejo. Verjetno pa bili bili še lepši, če bi bili na razdalji kot je napisala Garden-ja.
Naročala sem jih pri Westphal-u, so bile lepe sadike in imajo jih res veliko na voljo.
Sem pa vesela, da sem jih nasadila skupaj s Pierrom, ker le-ta očitno ni climber ampak ostaja bolj pri tleh (sem kar malo razočarana - mislila sem, da bo tudi moj tak, kot sem ga videla na tem forumu....)
Prilagam sliki moje mešanice:
Odgovori