Acer - javor
-
- Site Admin
Acer - javor
(Prenos iz arhiva)
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
OPIS
Nazadnje urejal/a muha 24 Apr 2014 18:40; skupaj popravljeno 1 krat
JANEZ L je napisal/a: |
V Sloveniji je avtohtonih pet vrst javorjev: gorski javor (Acer pseudoplatanus), ostrolistni javor (Acer platanoides ), topokrpi javor (Acer obtusatum), trikrpi javor (Acer monspessulanum) in maklen ali poljski javor (Acer campestre). Če boste sadili katerega od teh, bo uspeh siguren, razen trikrpi, ki zahteva veliko toplote ampak obenem prenese hudo sušo. |
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Sem upala, da je tale tema bolj bogata
Imam vprašanje glede presajanja mladega javorja.
Pri hčerki so za prvega potomca posadili javor (mogoče seme ali pa čisto mlado drevesce, ne vem). En tak precej navaden javor, ne rdečelistni niti drobnolistni. Imeli so ga v velikem loncu, na balkonu. Ko se jim je zdel prevelik za lonec, so ga to zimo dali v vrt. Ker se bodo od tam odselili, se bojijo, da bi se korenine do takrat preveč razrasle in ga ne bi mogli več presaditi. Zdaj je star dobri dve leti in visok kakšen meter osemdeset. Raste kot eno pokončno debelce in zdaj nastavlja stranske veje.
Do katere starosti se javor lahko presaja? V katerem letnem času je to najbolje storiti? Ali mu kaj škodi, če se predolge korenine pri tem odreže/preseka?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
![Confused](images/smiles/icon_confused.gif)
Imam vprašanje glede presajanja mladega javorja.
Pri hčerki so za prvega potomca posadili javor (mogoče seme ali pa čisto mlado drevesce, ne vem). En tak precej navaden javor, ne rdečelistni niti drobnolistni. Imeli so ga v velikem loncu, na balkonu. Ko se jim je zdel prevelik za lonec, so ga to zimo dali v vrt. Ker se bodo od tam odselili, se bojijo, da bi se korenine do takrat preveč razrasle in ga ne bi mogli več presaditi. Zdaj je star dobri dve leti in visok kakšen meter osemdeset. Raste kot eno pokončno debelce in zdaj nastavlja stranske veje.
Do katere starosti se javor lahko presaja? V katerem letnem času je to najbolje storiti? Ali mu kaj škodi, če se predolge korenine pri tem odreže/preseka?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
-
Tudi jaz sem se nadejal nekaj več podatkov, ko sem odpiral to temo.
Očitno nam je neki škrat požrl računalniške javorje.
lpmami: jaz bi tukaj svetoval, da se držite osnovnih pravil,
ki veljajo pri sajenju oz. presajanju.
Izvaja se v pozni jeseni, preko zime (če ni snega ali
zmrznjene zemlje), do zgodnje pomladi, torej v času
mirovanja (takrat, ko drevo nima listja).
Mislim, da bi to bila še primerna velikost in starost za presajanje.
Pri izkopavanju bodite pazljivi na drobnejše koreninice, teh naj ostane
čim več pri drevesu. Verjetno bo potrebno odkopati malo širši krog
zemlje, če pa je kakšna korenina le predolga in predebela se jo
pa brez strahu odreže.
Očitno nam je neki škrat požrl računalniške javorje.
lpmami: jaz bi tukaj svetoval, da se držite osnovnih pravil,
ki veljajo pri sajenju oz. presajanju.
Izvaja se v pozni jeseni, preko zime (če ni snega ali
zmrznjene zemlje), do zgodnje pomladi, torej v času
mirovanja (takrat, ko drevo nima listja).
Mislim, da bi to bila še primerna velikost in starost za presajanje.
Pri izkopavanju bodite pazljivi na drobnejše koreninice, teh naj ostane
čim več pri drevesu. Verjetno bo potrebno odkopati malo širši krog
zemlje, če pa je kakšna korenina le predolga in predebela se jo
pa brez strahu odreže.
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Jaz sem pa čakala na nekoga, ki ima z javorji več sreče od mene
. Sama bi lahko napisala le:
Javorji so zelo občutljivi za vzgojo. Hitro jim kaj ne naše in konec vzamejo ali v najboljšem primeru vegetirajo. Pa še to, da se nekaterim listje v senci zeleno obarva, na soncu pa rdečkasto. In pa, da obstaja precej različnih sort, najbrž celo vrst, ki se razlikujejo po zahtevnosti. Potem se moje poznavanje konča
.
Vabim vse tiste , ki jim javorji uspevajo, da napišejo svoje izkušnje za uvodni opis.
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
Javorji so zelo občutljivi za vzgojo. Hitro jim kaj ne naše in konec vzamejo ali v najboljšem primeru vegetirajo. Pa še to, da se nekaterim listje v senci zeleno obarva, na soncu pa rdečkasto. In pa, da obstaja precej različnih sort, najbrž celo vrst, ki se razlikujejo po zahtevnosti. Potem se moje poznavanje konča
![Embarassed](images/smiles/icon_redface.gif)
![Confused](images/smiles/icon_confused.gif)
Vabim vse tiste , ki jim javorji uspevajo, da napišejo svoje izkušnje za uvodni opis.
-
V Sloveniji je avtohtonih pet vrst javorjev: gorski javor (Acer pseudoplatanus), ostrolistni javor (Acer platanoides ), topokrpi javor (Acer obtusatum), trikrpi javor (Acer monspessulanum) in maklen ali poljski
javor (Acer campestre). Če boste sadili katerega od teh, bo uspeh siguren, razen trikrpi, ki zahteva veliko toplote ampak obenem prenese hudo sušo._________________S Spoštovanjem, LZ Janez L
![](http://i62.tinypic.com/29w777r.jpg)
...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
javor (Acer campestre). Če boste sadili katerega od teh, bo uspeh siguren, razen trikrpi, ki zahteva veliko toplote ampak obenem prenese hudo sušo._________________S Spoštovanjem, LZ Janez L
![](http://i62.tinypic.com/29w777r.jpg)
...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
-
- Kraj: Ljubljana
Huh, tudi sam imam grozne probleme z javorji
.
Semena "prihelikoptirajo"
iz bližnje zelenice z javorji, in če mlado rastlinico ne vržem ven ko je visoka nekih 20, 30 cm, je potem ne izpulim več, tako se zaleze v zemljo ...
Sorte ne poznam, me pa zanima, so vsi javorji tako plodoviti?
Izkušenj pa res nimam kaj, bi se strinjal z Elstarom in njegovimi napotki. Se mi pa zdi, da 1,8 m visoka sadika ni hudo močna, debela? Jeseni sem vrgel ven (odžagal pri tleh) drevešček, ki se mi je zalezel tik ob vrtno ograjo. Visok cca 4 m in debel nekje 3-4 cm.
Smo pa lani lokalci složno požagali javor, ki je bil najbližji naši hiši. Star je bil 35-40 let, kar zajeten. Ampak je deset let počasi propadal in bil tri leta totalno suh in kot tak nevaren.
LP
P.S. Sem pa kar nekaj let pogrešal japonski rdečelistni javor pred hišo - tudi temu ni bilo vse všeč pri nas
. Je pa bil kupljen pred 35 leti, ko še ni bilo izbire in je baje bila ena hudo občutljiva sorta.
Pred leti sem v Kaliji kupil čisto mali, 15 cm visok drevešček. Naj bi bil sejanec in zato "kao" šibkejše rasti. Tri leta smo ga crkljali v loncu, lani je bil posajen na mesto bivšega javorja in kar lepo uspeva. Drugo leto bo že kar seksi drevešček
.
P.S.2 časovno je bil med prvim in sedanjim javorjem na tem mestu ameriški ruj, ki je lani jeseni bil "izkoreninjen"
. Nam ni čisto zrastel k srcu, tudi zato ker lokacija idealna za javor, njemu ni ugajala. Popoldan v senci, ruj pa dobesedno žari na celodnevnem soncu!_________________mfranc
![Evil or Very Mad](images/smiles/icon_evil.gif)
Semena "prihelikoptirajo"
Sorte ne poznam, me pa zanima, so vsi javorji tako plodoviti?
Izkušenj pa res nimam kaj, bi se strinjal z Elstarom in njegovimi napotki. Se mi pa zdi, da 1,8 m visoka sadika ni hudo močna, debela? Jeseni sem vrgel ven (odžagal pri tleh) drevešček, ki se mi je zalezel tik ob vrtno ograjo. Visok cca 4 m in debel nekje 3-4 cm.
Smo pa lani lokalci složno požagali javor, ki je bil najbližji naši hiši. Star je bil 35-40 let, kar zajeten. Ampak je deset let počasi propadal in bil tri leta totalno suh in kot tak nevaren.
LP
P.S. Sem pa kar nekaj let pogrešal japonski rdečelistni javor pred hišo - tudi temu ni bilo vse všeč pri nas
![Cool](images/smiles/icon_cool.gif)
Pred leti sem v Kaliji kupil čisto mali, 15 cm visok drevešček. Naj bi bil sejanec in zato "kao" šibkejše rasti. Tri leta smo ga crkljali v loncu, lani je bil posajen na mesto bivšega javorja in kar lepo uspeva. Drugo leto bo že kar seksi drevešček
![Laughing](images/smiles/icon_lol.gif)
P.S.2 časovno je bil med prvim in sedanjim javorjem na tem mestu ameriški ruj, ki je lani jeseni bil "izkoreninjen"
![Rolling Eyes](images/smiles/icon_rolleyes.gif)
-
- Kraj: Rimske Toplice
JanezL, pozabil si tatarski javor (Acer tataricum), ki je avtohton v okolici Kočevja, vsaj za takega ga uradna botanika šteje, drugje je kultiviran.
Amerikanski javor (Acer negundo), ki je marsikje zasajen po parkih, ob cestah, pa je na meji invazivnosti, edini nima tipičnih javorjevih listov ampak so njegovi listi lihopernati. letos je po Ljubljani na desettisoče mladik povsod.
Amerikanski javor (Acer negundo), ki je marsikje zasajen po parkih, ob cestah, pa je na meji invazivnosti, edini nima tipičnih javorjevih listov ampak so njegovi listi lihopernati. letos je po Ljubljani na desettisoče mladik povsod.
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
-
- Kraj: Ljubljana
Naš ex javor, Acer Palmatum Atropurpureum. Takole lep je bil spomladi, mesec, dva, potem pa celo leto posmojen
.
![](http://shrani.si/f/3q/IH/304Ot6Xx/10202602.jpg)
Fotka iz leta 2008, kmalu za tem je šel ven.
V levem kotu zgoraj se vidi sosedov "parkovni javor", ki še raste/životari; si je pa ravno letos zelo opomogel, ker je zavzel še teritorij "našega" javorja.
LP_________________mfranc
![Sad](images/smiles/icon_sad.gif)
![](http://shrani.si/f/3q/IH/304Ot6Xx/10202602.jpg)
Fotka iz leta 2008, kmalu za tem je šel ven.
V levem kotu zgoraj se vidi sosedov "parkovni javor", ki še raste/životari; si je pa ravno letos zelo opomogel, ker je zavzel še teritorij "našega" javorja.
LP_________________mfranc