Artemisia abrotanum - abrašica

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Artemisia abrotanum - abrašica

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

počasi raste, ima zelo specifičen kiselkast vonj in enako tako okus. ta je še močno grenak in po žvekanju malo pika v jezik. ali je mogoče neka vrsta pelina. cveteti ga nisem videla, ker je malo od rok. druga slika je letošnji potaknjenec. lpvoda

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Kaj, če bi nam izdala, kje raste. Pomaga pri določanju.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

@voda; rekel bi, da je tvoja "neznanka" abrašica, Artemisia abrotanum.
No, v bistvu to kar trdim.

Zelo lepo dišeča trajnica, iz rodu pelinov.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

voda in juglans:
Opis iz Wikipedije.

Zanimiva tudi za lpmami Wink .
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Res je tudi uporabna za barvanje, a rumeno da še mnogo drugih rožic. Sicer pa navajajo še mnoge uporabe: za dišeče vrečke, dišavne lončke in kopeli; kot nežen sivo-srebrn okrasen grm; kot osnova za spletanje vencev, košar in kot dodatek v aranžmajih iz suhih zelišč in cvetja. Vejice naj bi uporabljali za rumeno barvo na volni. Kot repelent za molje in uši. Tako naj bi jo tudi sadili skupaj z kapusnicami.
Za notranjo uporabo so jo priporočali za izboljšanje prebave in delovanja jeter, za pospeševanje menstruacije in stimulacijo maternice, za zbijanje vročine, proti krčem in proti črevesnim zajedalcem. tako pravi vir http://www.herbsociety.org/herbs/documents/artemisia_guide_final-1_000.pdf.
Torej, če že ne bomo barvali z njo, je še več drugih možnosti
Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
voda

ja res je vse kaj pravite. rastlina je artemisia abrotanum. raste pri meni v I. nekoč sem vejico nekje, ne vem več kje, odlomila in potaknila ob mojem pravem pelinu, da bom vedele, da je neke sorte pelin. ( a sem vedela ? no nekaj mi se je le sanjalo.) velika hvala vsem. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Tako zanimiva rastlina zasluži svojo temo, a ne ? Wink
voda

strinjam se s teboj Muha, a mislim da vsaka rastlina rabi svojo temo saj jo na ta način spoznamo. bom poiskala v leksikonu in zvečer uredila, če nimaš nič proti. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Mi bo v veselje.
Odgovori