Artemisia abrotanum - abrašica
-
- Site Admin
Artemisia abrotanum - abrašica
(Prenos iz arhiva)
-
-
@voda; rekel bi, da je tvoja "neznanka" abrašica, Artemisia abrotanum.
No, v bistvu to kar trdim.
Zelo lepo dišeča trajnica, iz rodu pelinov.
No, v bistvu to kar trdim.
Zelo lepo dišeča trajnica, iz rodu pelinov.
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
voda in juglans:
Opis iz Wikipedije.
Zanimiva tudi za lpmami
.
Opis iz Wikipedije.
Zanimiva tudi za lpmami
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Res je tudi uporabna za barvanje, a rumeno da še mnogo drugih rožic. Sicer pa navajajo še mnoge uporabe: za dišeče vrečke, dišavne lončke in kopeli; kot nežen sivo-srebrn okrasen grm; kot osnova za spletanje vencev, košar in kot dodatek v aranžmajih iz suhih zelišč in cvetja. Vejice naj bi uporabljali za rumeno barvo na volni. Kot repelent za molje in uši. Tako naj bi jo tudi sadili skupaj z kapusnicami.
Za notranjo uporabo so jo priporočali za izboljšanje prebave in delovanja jeter, za pospeševanje menstruacije in stimulacijo maternice, za zbijanje vročine, proti krčem in proti črevesnim zajedalcem. tako pravi vir http://www.herbsociety.org/herbs/documents/artemisia_guide_final-1_000.pdf.
Torej, če že ne bomo barvali z njo, je še več drugih možnosti
_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Za notranjo uporabo so jo priporočali za izboljšanje prebave in delovanja jeter, za pospeševanje menstruacije in stimulacijo maternice, za zbijanje vročine, proti krčem in proti črevesnim zajedalcem. tako pravi vir http://www.herbsociety.org/herbs/documents/artemisia_guide_final-1_000.pdf.
Torej, če že ne bomo barvali z njo, je še več drugih možnosti
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
-
ja res je vse kaj pravite. rastlina je artemisia abrotanum. raste pri meni v I. nekoč sem vejico nekje, ne vem več kje, odlomila in potaknila ob mojem pravem pelinu, da bom vedele, da je neke sorte pelin. ( a sem vedela ? no nekaj mi se je le sanjalo.) velika hvala vsem. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
-
strinjam se s teboj Muha, a mislim da vsaka rastlina rabi svojo temo saj jo na ta način spoznamo. bom poiskala v leksikonu in zvečer uredila, če nimaš nič proti. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)