Maklura - Maclura pomifera
-
- Site Admin
Maklura - Maclura pomifera
(Prenos iz arhiva)
-
dekorativno drevo. pravijo da je sok sadeža kateri je za ljudi in živali neužiten naraven repelen za mrčes...raste v SA, ime je dobil po arheologu W. Macluru. nekaj dreves je bilo posajenih na želežniški strani (Dunajska) nasproti pošte v Lj. sedaj jih zagotovo ni več. škoda da so jih podrli saj so zelo dobro prenašala in obdelovala "mestni" zrak. za 20 centov prodaja plodove botanični v. ostalo preberite na G. lpvoda
![](https://lh3.googleusercontent.com/-3JL7pQId9Pc/Vrnllym1idI/AAAAAAAAO9M/bt56CKpl2cQ/s128-Ic42/DSC08826.JPG)
-
Ja, kar nekaj jih je po Ljubljani in nekatera drevesa še imajo sadeže gor. Tudi v Savskem naselju (blizu Kolinske). Nekaj dreves sem videla še v Šiški (Na jami).
Voda, sem letos nekaj plodov nastavila po kotih v upanju, da bodo odgnali pajke .... niti slučajno
![Laughing](images/smiles/icon_lol.gif)
Nekaj semen je končalo pri meni v zemlji, mogoče bodo celo kalila, hmmm ....
Voda, sem letos nekaj plodov nastavila po kotih v upanju, da bodo odgnali pajke .... niti slučajno
Nekaj semen je končalo pri meni v zemlji, mogoče bodo celo kalila, hmmm ....
-
forest727 na G.=google, napišeš maklura in dobiš veliko informacij
figula, ob makluri (repelen) sem pomislila na tebe. mimogrede bi naredila zvarek za uničevanje...ta hudih škodljivcev. sedaj pa zares, če odganja komarje in ne vem še kaj bi verjtno bil sok sadeža uporaben kot uničevalec npr pršic...
Metulj, res je velika kot večja pomaranča, saj ji tudi pravijo neprava pomaranča. lpvoda
PS: sadež ima rezek "neužiten" vonj. (nekaj med hudim strupom in zdravilom)_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
figula, ob makluri (repelen) sem pomislila na tebe. mimogrede bi naredila zvarek za uničevanje...ta hudih škodljivcev. sedaj pa zares, če odganja komarje in ne vem še kaj bi verjtno bil sok sadeža uporaben kot uničevalec npr pršic...
Metulj, res je velika kot večja pomaranča, saj ji tudi pravijo neprava pomaranča. lpvoda
PS: sadež ima rezek "neužiten" vonj. (nekaj med hudim strupom in zdravilom)_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
-
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt: