Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Škodljivci na marelici

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Škodljivci na marelici

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

Doma imam 4 leta staro marelico. Drugo leto je lepo zacvetela in naredila nekaj plodov. Prvi poganjki listov so bili oviti v pajčevino in poškodovani. Marelica je tudi odvrgla večino plodov.
Drugo leto sem pozimi šprical z oljem in težava z listi se ni ponovila. Žal ne vem kaj je to olje sploh bilo, ali insekticid ali fungicid...
Letos pa sem prepozen, ker se cvetni popki že delno odpirajo. Tako je rekla gospa v Agrariji.
-Zanima me, če lahko kako nadoknadim zimsko škropljenje in kdaj?
-Najraje bi uporabil kaj naravnega ali vsaj s čim manjšo karenco, ker je marelica na trati kjer imajo otroci vrtno hiško in igrala.
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Olje je bilo Frutapon ali Belo olje in je insekticid.Poakusi poškropiti z Neem tonikom,ni FFS se pa obnese tudi proti PVM (plodovi vinski mušici).
Koncentracija 0,5 l/ha ali na 100 l vode.Preračunaj!
Lahko poškropiš večkrat,vendar vseeno pazi na čebele.(za vsak slučaj)
Karence nima,ker se uporablja kot gnojilo!_________________Narava vse povrne!
Darso

Odgovor Napisal/-a Darso »

Ferdo bi pomagalo to tudi proti belim gobicam, ki mi rastejo po marelici.
Hvala. lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Velja poskusiti,čeprav dvomim.Lahko pa uporabiš kakšen fungicid,ki ni strupen in ima kratko karenco.Poskusi s Signum-mom 1% po lubju,
tudi tam,kjer še ni gobic.Verjetno pa bi deloval tudi baker npr.Champion
1% mešanica.Mislim,da 10 dag bakra dobiš brez izpita!
Sedaj je tudi še čas,da premažeš deblo in debelejše veje z mešanico apna in žvepla,kar oboje deluje fungicidno,preprečuje pa tudi,da se deblo na južni strani ,na soncu,ne pregreva in posledično razpoka._________________Narava vse povrne!
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

ferdo36

Hvala, bom nabavil in poskusil.
Darso

Odgovor Napisal/-a Darso »

Najlepša hvala za nasvet Ferdo. lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
Odgovori