Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kalanchoe - Kalanhoja

crtj-admin
Site Admin

Kalanchoe - Kalanhoja

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Spomladi jo lahko pogosto vidimo v vrtnarijah, v različnih barvah: rdeča, roza ... . Kadar dobimo dobro oskrbovano rastlino, ki ni bila izpostavljena preveč različnim šokom, jo lahko ohranimo pocvitajočo še dolgo v pomlad. Nekatere pa že kmalu po nakupu nehajo kazati voljo do življenja. Ena takih je bila tale moja zgoraj.

Dobila sem jo dve leti nazaj, nekako takle čas, cvetočo v zadnjem stadiju, zato se mi ni mogla pokazati v svoji najboljši izdaji. Presadila sem jo, jo imela poleti zunaj, pozimi na toplem in po dveh letih je končno pokazala, kaj zmore Very Happy .

Posadimo jo lahko v običajno zemljo za lončnice, z dodatkom mivke, perlita ali drugega odcednega materiala.

Zalivamo: skrbno in pičlo, voda ne sme zastajati, suša ji pa tudi ne ustreza preveč, čeprav je sočnica.

Lega: pozimi je lahko na direktnem južnem soncu, poleti pa kvečjemu na vzhodnem. Znotraj na temperaturi med 20 in 25 °C, zunaj naj ne bo manj kot 10 - 12 °C ponoči. Pršenje ni potrebno. Neposredna bližina radiatorja ji ne ustreza, dobro se pa počuti na okenski polici.

Cvetenje: popke nastavi, ko je dnevne svetlobe manj kot 12 ur. Po želji jo lahko prelisičimo z zatemnjevanjem.

Razmnoževanje: s semeni in, kar je veliko enostavneje, s potaknjenci.
Binas

Odgovor Napisal/-a Binas »

Živijo!

Meni so Kalanhoje zelo všeč...Ampak mi nekak ne uspevajo.

Koliko je treba gnojiti? Koliko je treba rezati vrhove?Skratka moja kalanhoja potrebuje nujno pomoč.

Jo lahko posadim v zemljo za kaktuse? Sanja se mi ne kje bi dobila za eno pest mivke.

LP
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

V kakšnem peskovniku pri vrtcu, recimo, če gre za eno samo pest. A na bregu Mislinje pa ni mivke?

Drugače pa, kalanhoje moraš kar malo zanemarjati, zelo skromno zalivati, pa tudi gnojiti komaj kaj.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Binas je napisal/a:

Koliko je treba rezati vrhove?

Toliko, da na vejicah matične rastline ostanejo še po 2 do 3 listi. Odrezane vejice pusti dva dni na suhem, da se rana zasuši, potem jih lahko posadiš v mešanico zemlje in mivke/peska.

Mivko lahko najdeš tudi ob strugah rek, ki tečejo po peščenem dnu ali ob robovih peščenih poljskih poti, kamor jo izpere voda po dežju. Večje količine pa v trgovinah z gradbenim materialom.
Binas

Odgovor Napisal/-a Binas »

Oooo pa odbojkarsko igrišče na mivki, jo bom eno pest sunila Smile

Bom naredila fotko moje nesrečne Kalanhoje...In upam, da jo še rešim. Probala bom iz ene vejice nardit podtakjenca.
Odgovori