Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Plumbago capensis - kapska svinčenica

crtj-admin
Site Admin

Plumbago capensis - kapska svinčenica

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Poezija

Odgovor Napisal/-a Poezija »

Ta grm me je že lani prikoval ob mimohodu v samem središču Rovija, ob morju, kjer raste zraven neke restavracija. Letos sem ga slikala in na internetu odkrila, da gre za grm z imenom Plumbago. Je velik grm, ki precej sega v širino in veje silijo prav do tal. Je zelo redke neverjetne, modre barve in je še vedno v cvetju.

Izvleček iz opisa:

Južnoafriška lepotica z nebesno modrimi cvetovi je v domovini do metra in pol visok vedno zelen grm, v hladnejših podnebjih pa pozimi odvrže liste. Plumbago vzgajamo kot vzpenjalko ali pa ga oblikujemo z obrezovanjem v drevesce ali grm. Posamezni cevasti cvetovi s petimi venčnimi lističi, ki spominjajo na cvetove jasmina, se združujejo v dežnikasta socvetja na koncu poganjkov. Cveti od zgodnjega poletja do prvih zmrzali. Žlahtnitelji so vzgojili tudi kultivarje s snežno belimi cvetovi ali temno modrimi. Svetlo zeleni listi so eliptični, na spodnji strani prekriti z belkastimi luskami.
Enostavno razmnoževanje,

Najenostavneje je plumbago namnožiti s koreninskimi poganjki, ki jih preprosto odrežemo od matične rastline in samostojno posadimo. Zelo enostavno je rastlino razmnožiti tudi s semeni in potaknjenci.

Plumbago je neverjetno hvaležna rastlina. Rabi sončno ali rahlo polsenčno lego. Že vnekaj dneh si po neurju in dežju opomore in ponovno spet zacveti s svojo modrino.

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal - uredila muha - 4 fotografije_________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

to svinčenico imam jaz že nekaj let. res ima prekrasne cvetove in deluje zelo krko in nebesko plavo. žal jo držim v loncu in jo čez zimo, torej cca 3 mesece po poštenem zalivanju dam v hladnejši in relativno slabo osvetljen prostor. na pomlad jo obrežem in dela naprej. je pa res, da je tako velik grm lepši. prekrasen. ker ni bilo dovolj sonca letos je imela malo cvetov. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Poezija

Odgovor Napisal/-a Poezija »

Lepo, ali imaš kakšno fotografijo?_________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Aja, potem ni prezimna?
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

seveda je prezimna a odvisno kje raste. žal fotke nimam in tudi grmiček ni kaj za fotkat. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Moja teta, ki jo je imela (jo ima?), je dajala not pozimi, sicer še vedno na zelo hladno, definitivno pod deset stopinj, če pa jo je treba, ne vem (glede na izvor bi jo jaz imel kar raje notri čez zimo).
Sonceluna

Odgovor Napisal/-a Sonceluna »

Tole sem pa letos prvič videla na Hvaru. Je res krasne sinje modre barve. Cvetovi oz tisto pod njimi je zelo lepljivo. Gospa, pri kateri je rastla ob zidu, kot vzpenjalka, mi je dala eno vejico. Sem jo potaknila, ampak mi je žal propadala. Zdej ko vem ime jo bo lažje nabavit:)
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Uradno je prezimna do min. sedem, potaknjenec mi je eno zimo pognal in preživel v hladni gredi, potem zunaj ni.
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Jaz jo imam že več let. Gojim jo kot posodovko, letos sem jo predolgo pustila notri, pa je pozno pognala in šele zdaj cveti. Bolj skromno, glede na vreme._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Odgovori