Čaj iz njivske preslice
-
- Site Admin
- Prispevkov: 10774
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Čaj iz njivske preslice
(Prenos iz arhiva)
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Njivsko preslico (Equsietum arvense) zaradi visoke vsebnosti kremena uporabljamo pri varstvu rastlin in sicer pri težavah z glivicami.
Nabiramo jo na dan za plod, v avgustu, ker je vsebnost kremena takrat najvišja. Naberemo ves nadzemni del rastline, jo v senci na hitro posušimo in suho hranimo v papirnatih vrečah (recimo).
Najbolje je preslico uporabljati preventivno in sicer:
- 1x letno (februarja, marca) poškropimo s čajem vse pridelovalne površine
- V času rasti prevetivno škropimo rastline in tla 3dni zaporedoma.
- Rastline škropimo tudi po vsakem močnem dežju, ki se pojavi v času okoli polne lune (takrat je največja možnost za napad glivic).
Če pa se bolezen že pojavi, škropimo 3 dni zapovrstjo tako rastline kot zemljo okoli njih. Če napad ne poneha, pa dodatno škropimo samo po rastlinah.
Vendar je potrebno biti pri škropljenju tal previden, ker prepogosta uporaba ali prevelika koncentracija škodujeta strukturi tal.
Priprava čaja:
Varianta 1: (iz knjižice Preparati, Meta Vrhunc)
10dkg suhe preslice namočimo v 10L hladne deževnice, zavremo in kuhano cca 1uro. Pustimo, da se ohladi in škropimo. 10l čaja naj bi zadostovalo za 10arov površine. To pomeni, da je potrebno škropilnico nastaviti na kar se da fino pršenje.
Škropimo zgodaj zjutraj ali proti večeru.
Vrianta 2: ( iz knjige: Praktično vrtnarjenje, Marija Thun)
10g posušene preslice damo v 2L hladne deževnice, zavremo in kuhamo 20minut. Ko se ohladi, dodamo 8L deževnice in vse skupaj 10 minut dobro mešamo. Odcejeni čaj škropimo proti večeru. 10L tako pripravljenega čaja zadošča za 100m2 površine._________________naredimo svet lepšiNazadnje urejal/a brbr 13 Maj 2016 19:56; skupaj popravljeno 1 krat
Nabiramo jo na dan za plod, v avgustu, ker je vsebnost kremena takrat najvišja. Naberemo ves nadzemni del rastline, jo v senci na hitro posušimo in suho hranimo v papirnatih vrečah (recimo).
Najbolje je preslico uporabljati preventivno in sicer:
- 1x letno (februarja, marca) poškropimo s čajem vse pridelovalne površine
- V času rasti prevetivno škropimo rastline in tla 3dni zaporedoma.
- Rastline škropimo tudi po vsakem močnem dežju, ki se pojavi v času okoli polne lune (takrat je največja možnost za napad glivic).
Če pa se bolezen že pojavi, škropimo 3 dni zapovrstjo tako rastline kot zemljo okoli njih. Če napad ne poneha, pa dodatno škropimo samo po rastlinah.
Vendar je potrebno biti pri škropljenju tal previden, ker prepogosta uporaba ali prevelika koncentracija škodujeta strukturi tal.
Priprava čaja:
Varianta 1: (iz knjižice Preparati, Meta Vrhunc)
10dkg suhe preslice namočimo v 10L hladne deževnice, zavremo in kuhano cca 1uro. Pustimo, da se ohladi in škropimo. 10l čaja naj bi zadostovalo za 10arov površine. To pomeni, da je potrebno škropilnico nastaviti na kar se da fino pršenje.
Škropimo zgodaj zjutraj ali proti večeru.
Vrianta 2: ( iz knjige: Praktično vrtnarjenje, Marija Thun)
10g posušene preslice damo v 2L hladne deževnice, zavremo in kuhamo 20minut. Ko se ohladi, dodamo 8L deževnice in vse skupaj 10 minut dobro mešamo. Odcejeni čaj škropimo proti večeru. 10L tako pripravljenega čaja zadošča za 100m2 površine._________________naredimo svet lepšiNazadnje urejal/a brbr 13 Maj 2016 19:56; skupaj popravljeno 1 krat
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
brbr, a si sigurna, da je pri varianti 2 dovolj 10 g in ne 10 dag?
V knjižici Moj bio vrt Marije Omahen je še tretja varianta:
3.
1 kg sveže preslice ali 150 g posušene namočimo za 12 ur v desetih litrih vode. Naslednji dan preslico z manjšim delom vode skuhamo. Vre naj počasi 30 minut. Pokrita naj se počasi shladi. Primešamo ostali del vode, v kateri se je namakala. 1 liter tega čaja razredčimo s 5 litri vode. Precedimo in uporabimo.
Sedaj se pa oprimite tistega, ki vam v danem trenutku najbolj ustreza. Velikih razlik v učinku po moje ne more biti.
V knjižici Moj bio vrt Marije Omahen je še tretja varianta:
3.
1 kg sveže preslice ali 150 g posušene namočimo za 12 ur v desetih litrih vode. Naslednji dan preslico z manjšim delom vode skuhamo. Vre naj počasi 30 minut. Pokrita naj se počasi shladi. Primešamo ostali del vode, v kateri se je namakala. 1 liter tega čaja razredčimo s 5 litri vode. Precedimo in uporabimo.
Sedaj se pa oprimite tistega, ki vam v danem trenutku najbolj ustreza. Velikih razlik v učinku po moje ne more biti.