Čaj iz njivske preslice

Odgovori
crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 10774
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Čaj iz njivske preslice

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Njivsko preslico (Equsietum arvense) zaradi visoke vsebnosti kremena uporabljamo pri varstvu rastlin in sicer pri težavah z glivicami.

Nabiramo jo na dan za plod, v avgustu, ker je vsebnost kremena takrat najvišja. Naberemo ves nadzemni del rastline, jo v senci na hitro posušimo in suho hranimo v papirnatih vrečah (recimo).

Najbolje je preslico uporabljati preventivno in sicer:

- 1x letno (februarja, marca) poškropimo s čajem vse pridelovalne površine

- V času rasti prevetivno škropimo rastline in tla 3dni zaporedoma.

- Rastline škropimo tudi po vsakem močnem dežju, ki se pojavi v času okoli polne lune (takrat je največja možnost za napad glivic).

Če pa se bolezen že pojavi, škropimo 3 dni zapovrstjo tako rastline kot zemljo okoli njih. Če napad ne poneha, pa dodatno škropimo samo po rastlinah.
Vendar je potrebno biti pri škropljenju tal previden, ker prepogosta uporaba ali prevelika koncentracija škodujeta strukturi tal.

Priprava čaja:
Varianta 1: (iz knjižice Preparati, Meta Vrhunc)
10dkg suhe preslice namočimo v 10L hladne deževnice, zavremo in kuhano cca 1uro. Pustimo, da se ohladi in škropimo. 10l čaja naj bi zadostovalo za 10arov površine. To pomeni, da je potrebno škropilnico nastaviti na kar se da fino pršenje.
Škropimo zgodaj zjutraj ali proti večeru.

Vrianta 2: ( iz knjige: Praktično vrtnarjenje, Marija Thun)
10g posušene preslice damo v 2L hladne deževnice, zavremo in kuhamo 20minut. Ko se ohladi, dodamo 8L deževnice in vse skupaj 10 minut dobro mešamo. Odcejeni čaj škropimo proti večeru. 10L tako pripravljenega čaja zadošča za 100m2 površine._________________naredimo svet lepši
Nazadnje urejal/a brbr 13 Maj 2016 19:56; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

brbr, a si sigurna, da je pri varianti 2 dovolj 10 g in ne 10 dag?

V knjižici Moj bio vrt Marije Omahen je še tretja varianta:

3.
1 kg sveže preslice ali 150 g posušene namočimo za 12 ur v desetih litrih vode. Naslednji dan preslico z manjšim delom vode skuhamo. Vre naj počasi 30 minut. Pokrita naj se počasi shladi. Primešamo ostali del vode, v kateri se je namakala. 1 liter tega čaja razredčimo s 5 litri vode. Precedimo in uporabimo.

Sedaj se pa oprimite tistega, ki vam v danem trenutku najbolj ustreza. Velikih razlik v učinku po moje ne more biti.
mil
Prispevkov: 1423
Pridružen: Ne Apr 26, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mil »

Pozdrav
Tudi jaz uporabljam recept, ki si ga ti, Muha, zapisala.

Lepo bodite, Mil
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Muha: sem pravilno napisala 10g._________________naredimo svet lepši
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ampak, brbr, razlika med 1. in 2. varianto je 10kratna, kar je ogromno. Nekaj ne more držati, bi rekla.
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Res je razlika v koncentraciji med 1. in 2. receptom 10x, a je temu primerno velika tudi razlika v površini za katero 10L zadošča.

Jaz kuham čaj po 2.receptu, že zaradi tega, ker nimam 10L lonca._________________naredimo svet lepši
Odgovori