Baldrijanov preparat, zaščita proti pozebi

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Baldrijanov preparat, zaščita proti pozebi

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Priprava in uporaba

Baldrijan

Dan za cvet je, baldrijan je pri nas ravno v najlepšem cvetenju in tako sem se navsezgodaj še pred sončnim vzhodom odpravila v akcijo

Nabrala sem dobrih 30 dag lepo sočnih cvetov. Rose danes ni bilo veliko, razen pri tleh, pa sem si pomagala tako, da sem na cvetove pred mletjem zlila slab deciliter čiste deževnice.

Dobro zmleto maso sem stresla na krpo iz močne goste stare zavese, zavezala v culo in s pomočjo vzvoda-kuhalnice stisnila, kolikor so mi dale moči. Iz vsega skupaj sem dobila približno 1,5 dl lepe zelenorjave tekočine. Z močnejšo roko ali z ustrezno mašinco za sočenje, bi verjetno dobila ven tudi do 2 dl. Dva tedna bo steklenička počivala v temni kleti, napol zaprta, nakar jo bom zatesnila in imela pripravljeno, če bo naslednje leto spet grozila pozeba.

Tega sem se lotila bolj iz radovednosti, ali je baldrijanov pripravek res tako učinkovit antifriz za rastline, kot navajajo. Če je, bo sper rešitev, če ni, bom imela dokaz iz lastne izkušnje.

Nasvet: pred nadaljno predelavo socvetja pretresite kje zunaj, da odstranite ves mrgoleči živelj. Pri nabiranju ga ni bilo videti, ko pa doma streseš na pult, vse oživi.
Nazadnje urejal/a muha 19 Apr 2017 14:55; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Iz teme o integrirani pridelavi

muha je napisal/a:
ferdo36 je napisal/a:
.Za zaščito pred zadnjo pozebo sem uporabil
izvleček baldrijana in pozebe ni bilo,čeprav je bilo -3 st.C,cvetenje pa je
bilo na višku.(Samo primer!)

Ravno na takole potrditev učinkovitosti baldrijanovega pripravka v praksi sem čakala!

Ferdo36, hvala. Takoj jo bom prilepila še v ustrezno temo, da si še kdo za jesen in naslednjo pomlad te dni pripravi preparat.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Samo kot opomnik pred napovedano pozebo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Preverjen rezultat ob letošnji pozebi:
škoda vsega dela, učinek na pozebo je ničen. Kljub temu, da so bile pri nas razmere nekje na meji za pozebo, so ozeble temeljito poškropljene hortenzije. Obenem pa je ostal popolnoma neprizadet sveže ozelenel neškropljen oreh.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

Muha, torej to je potrdilo oz lep primer razlage vremenarja nekaj postov nazaj kako zmrzal deluje. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Muha, hvala za izkušnjo, ti verjamem. Ta zvarek tudi v velikem nasadu jablan ni pomagal.
Odgovori