Riž - Oryza sativa

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Riž - Oryza sativa

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Za naše kraje eksotična kultura.

Spada v družino trav in je po rastnih zahtevah skoraj neprimeren za vzgojo v našem prostoru. Potrebuje veliko toplote in vlage hkrati, še zlasti v času cvetenja, zato ga večinoma gojijo v poplavljenih poljih.

Obstajajo sorte ki uspejo brez poplavljanja, pa tudi nekatere, ki niso tako zahtevne po visoki temperaturi. Več o tem morda v prihodnjosti.

Tokratnji zapis pa namenjam čisto pravemu poizkusu z resnim vprašanjem; "Ali bo kaj uspelo?"

Občasno dobim iz Makedonije njihov lokalni riž za prehrano. Moram reči, da je na krožniku drugačen od večinoma italijanskega, ki se ga največkrat dobi po trgovinah. Pač, zanimiva gurmanska izkušnja (če to lahko tako poimenujem) Samo to in ne želim opredeljevati kateri je boljši.
Skratka, med vsemi zrni je bilo kar nekaj neoluščenih in tako me je prešinila misel o setvi.

Skalil je dokaj lepo, vendar pa ga je spomladanski hlad izredno mučil. Nekako se male rastlinice niso premaknile do prvih toplejših dni sredi maja, ko je kar na hitro potegnil.
Torej, sejal sem ga v rastlinjak, v multiplošče.

Na njivo sem ga sadil konec maja. Posebno ga nisem dognojeval, pa tudi zalival ga nisem dodatno. Zanima me kaj zmore rastlina narediti v naših razmerah brez pretiranega posredovanja. (namakanja)

Zadnji dnevi vročine so mu zelo godili, znakov suše pa ni bilo opaziti. Sicer moram izpostaviti, da je letošnje leto prestopno in (kot napovedujejo stara izročila) tudi nekoliko bolj mokro, tako da razmere niso povsem običajne, ko smo običajno celo poletje brez padavin.

Posajena je četica 70. rastlin in prvi fantje že cvetijo. Shocked

https://www.dropbox.com/sc/2kiqkqe2r35cpbr/AADprnm8XFvd423y8fh_Plz9a
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

To pa je poskus, da mu ni para. Bravo.

V knjigi "Revolucija ene travice" (če sem si ime prav zapomnila) je avtor gojil riž brez poplavljanja, zalivanja,...

Držim pesti za kakršnikoli pridelek._________________naredimo svet lepši
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

juglans je napisal/a:
Posajena je četica 70. rastlin in prvi fantje že cvetijo. Shocked

Juglans, če ne bodo zacvetele tud dečve, ne bo nič z otročički.
Sicer pa, super!
Kdaj boš imel dan odprtih vrat?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Držim pesti, da bo uspelo! Čez par let bomo brali v časopisu: Gojitelj riža iz Bele Krajine oz. Riževa polja na jugovzhodu Slovenije palec gor .
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

brbr je napisal/a:
To pa je poskus, da mu ni para. Bravo.

V knjigi "Revolucija ene travice" (če sem si ime prav zapomnila) je avtor gojil riž brez poplavljanja, zalivanja,...

Držim pesti za kakršnikoli pridelek.
Je poplavljal, samo kasneje kot ostali._________________Iščem zanimive sadne vrste...
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Tale mojster mislim da je gojil riž nekje na severu ZDA ali celo v Kanadi, ne spomnim se točno. V koritih.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Juglans, ti pa si pravi raziskovalec na mejah mogočega! Naj ti podvig uspe/obrodi!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Poročilo o "rižoskusu".

Zadeva ni uspela. (na kratko)

Torej. Prvo cvetje je bilo tudi edino v tako zgodnjem času in je potrdilo rek: "Prva lastovka ne prinese pomladi." Ni prišlo do oprašitve.
Rastline so se v rasti skoraj zaustavile in ostale na slabe 0.5m, kar ni bil dober znak. Verjamem, da bi ob obilnejšem namakanju, ali pa morda celo nekakšnem poplavljanju stanje bilo drugačno.
Proti koncu poletja (okvirno v zač. septembra) so vse rastline le zacvetele. Kazalo je zelo slabo in le nekaj socvetij se je oprašilo.
Nažel sem za dobro pest ali dve zrnja. Mega.

Me je pa lepo presenetila riževa slama, ki je posušena ostala lepe svetlo zelene barve. Če se ne motim, se občasno dobi iz riževe slame pletene klobuke in podobne reči in ta je bila enakih karakteristik. Če bi bila volja in dovoljšnja količina, potem bi se dalo kaj splesti. No, še znanje bi bilo tudi potrebno.

Zaključek. Ni bilo pametnih rezultatov, vendar zato še ne odneham.
Za naslednjo sezono/letošnje leto (2017) imam še eno "žezlo v ognju". Naročen imam neki ruski (ukrajinski) riž in me zanima kako bo uspelo pa tisto. (duborskian riž)
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Jaz sem, nevednica, vedno mislila, da pri nas z rižem ni sploh nič. Ti pa kar pest ali dve pridelka Rolling Eyes Rolling Eyes
Me že zdaj zanima, kako boš koval letošnje "železo v ognju".
Eno zelo zelo laično vprašanje: Vedno sem bila prepričana, da mora riž vsaj nekaj časa rasti kar v vodi, na poplavljenem polju. A si ti tudi tako imel?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori