Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Prunus salicina, (Burgundy plum)
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Prunus salicina, (Burgundy plum)
(Prenos iz arhiva)
ALi kdo od vas pozna to rastlino?
http://luirig.altervista.org/schedenam/fnam.php?taxon=Prunus+salicina_________________Naj vam vrt bogato obrodi in prinese obilo zdravja
http://luirig.altervista.org/schedenam/fnam.php?taxon=Prunus+salicina_________________Naj vam vrt bogato obrodi in prinese obilo zdravja
To je japonska sliva (pravzaprav izvira iz kitajske). ki je precej podobna naši, pravzaprav našemu ringloju, renklodi. Velikokrat je meso rdeče. Naj bi bila zelo okusna. Tudi pri nas že dobiš različne sorte, cene pa so kar lepo zasoljene. Vsaj tule
Že nekaj časa si ogledujem sorto satsuma. Morda že kdo ima?
TULE , zelo uporabna stran
Že nekaj časa si ogledujem sorto satsuma. Morda že kdo ima?
TULE , zelo uporabna stran
V čem pa je posebnost te "češpuce", .... razen v temu, da je plod večji?
No, okus ima resnično nekoliko poseben, to že lahko povem.
Sicer pa zanimivo ....
Pred časom sem na forumu dobil kolekcijo cepičev cimberjev. Stara drevesa že od nekoč, brez imen sort, različne oblike, menda to in to, itd.
In, eden od teh, ki je letos prvič malce obilneje cvetel, pa ga je kasneje demolirala pozeba, me je presenetil z enim plodičkom. Kar naenkrat se je zasvetil. Plod je bil premera 3-4cm, meso rumeno, koščica pa krajša kot pri slivah, recimo ji, da je bolj zaokrožna, vendar razmeroma majhna v primerjavi s celim sadežem. Od kosti je šla skoraj brez težav. Okus kot že rečeno nekoliko poseben, ne klasično slivov ali cimberjev. (ne morem natančneje opisati, ker smo si ga razdelili trije degustatorji)
Skratka, dečko (ali dečva, kakor za koga) me malce spominja na ...
Ali je, ali ni?
Fotografije niso najbolj jasne, a vseeno.
https://www.dropbox.com/sc/e805kjdpzgt57je/AAAhFd7Yvthzc9OOBP5052W-a
No, okus ima resnično nekoliko poseben, to že lahko povem.
Sicer pa zanimivo ....
Pred časom sem na forumu dobil kolekcijo cepičev cimberjev. Stara drevesa že od nekoč, brez imen sort, različne oblike, menda to in to, itd.
In, eden od teh, ki je letos prvič malce obilneje cvetel, pa ga je kasneje demolirala pozeba, me je presenetil z enim plodičkom. Kar naenkrat se je zasvetil. Plod je bil premera 3-4cm, meso rumeno, koščica pa krajša kot pri slivah, recimo ji, da je bolj zaokrožna, vendar razmeroma majhna v primerjavi s celim sadežem. Od kosti je šla skoraj brez težav. Okus kot že rečeno nekoliko poseben, ne klasično slivov ali cimberjev. (ne morem natančneje opisati, ker smo si ga razdelili trije degustatorji)
Skratka, dečko (ali dečva, kakor za koga) me malce spominja na ...
Ali je, ali ni?
Fotografije niso najbolj jasne, a vseeno.
https://www.dropbox.com/sc/e805kjdpzgt57je/AAAhFd7Yvthzc9OOBP5052W-a