Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Vlaganje jajčevcev v olju

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Vlaganje jajčevcev v olju

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
nikolaj
Prispevkov: 42
Pridružen: So Avg 06, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a nikolaj »

Pozdravljeni!

Forum spremljam že dalj časa - v njem sem našel že kup koristnih informacij. Ker pa so jajčevci letos pri nas (S Primorska) pridno obrodili sem se odločil, da ponovno poskusim z vlaganjem. Ponovno, ker mi je pred leti poskus spodletel, večina vloženih jajčevcev se je pokvarila. Sad

Delam po receptu brez kisa: rezine jajčecev najprej posolim, da iločijo grenčico, nato popečem in jih nalagam po plasteh. Vmes dodajam sesekljan česen in peteršilj. Na koncu zalijem z oljčnim oljem.

Za prejšnji polom so bili verjetno krivi žepki zraka ali nečist rob kozarcev, ne vem... kozarce sem steriliziral v peči.
Moje vprašanje pa je, če je ta postopek pravilen in če ob pravilni izvedbi zagotavlja, da jajčevci zdržijo kakšno leto? Kako je s pasterizacijo pri konzerviranju v olju? Je potrebna oz. "bolj ziher"?
malcek
Prispevkov: 172
Pridružen: Po Nov 23, 2015 1:00 am

Odgovor Napisal/-a malcek »

Jaz jajčevce vlagam po naslednjem postopku:

Najprej jih narežem na 1cm kolobarje, potem pa le te na 1cm palčke. Posolim in pustim da izločijo vodo. Ali jih obtežim ali pa na koncu stisnem. Ko je to narejeno, zavrem mešanico kisa in vode. Razmerje je stvar okusa. Meni je všeč 1/3 kisa, lahko bi bilo pa tudi samo v vodi ali pa pol/pol. Ko stvar vre, po obrokih notri mečemo razgrenjene jajčevce in jih kuhamo (vremo) eno minuto.

Poparjene dajemo na pladenj s papirnatimi brisačkami in pokrijemo s čisto krpo. Ko se ohladijo, jih prestavimo v skledo. Zalijemo z malo sončičnega olja, da se lepše meša. Dodamo na lističe narezan česen. Jajčevci nimajo veliko okusa, tako da je s česnom dobro biti varčen. Strok na dva jajčevca. Meni zelo pašejo notri še narezani suhi čiliji. Po okusu še solimo. Jaz drugih začimb ne dajem.

Nežno premešamo in vložimo v čiste kozarce. Sproti nalivamo sončično olje, ker je mehurčke kasneje nemogoče dobiti ven.

Še par besed okoli olja. Zelo rad imam olivno olje, a za tu mi je premočnega okusa, nekako preglasi ostale stvari. Tudi kis je bolje, da je nežen. Čilijev pa začuda vedno premalo dam.

Zapremo in to je to. Vsaj dva tedna jih ne odpiramo, so pa dalj časa vloženi boljši. Jaz imam problem da mi ne zdržijo dolgo, samo s tem ima več obseg mojega trebuha kot pa mikrobi za opravit. Pokvarilo se mi pa še ni.
Irena
Prispevkov: 1056
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Irena »

No, jaz pa jih vlagam kot paprike. Razrežem, popražim par minut na eni strani in par minut na drugi strani in dam v kozarec. Zalijem z vročo mešanico kisa in vode - moja mešanica 1/4. Pa dodam česen.

Nam so taki všeč.

Irena
Odgovori