Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Luffa acutangula - Luffa

crtj-admin
Site Admin

Luffa acutangula - Luffa

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Luffa je jedilna buča, a jo malokdo sadi v ta namen. Njena sekundarna uporaba je veliko zanimivejša. "Ogrodje" zrelega sadeža postane naravna spužva.

Že lani sem poskušala z vzgojo, je samo ena rastlina proti koncu sezone razvila en kilav plod, tako da ni bilo nič z experimentom.
Letos sem ji dala še eno priliko. Kot kaže, bo kar nekaj spužvic, tale je največja:

In seveda kot skoraj vse moje buče - je tudi ta našla dom na drevesu Laughing Cool
Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Jaz sem dobila lani en košček luffe v dar. Všeč mi je, zelo je uporabna za osebno higieno. Sem mislila, da mi bo hitro razpadla z uporabo. Razen to, da je malo potemnela, izgleda tako kot taktat, ko sem jo dobila.
Figula, upam, da tvoje dozorijo. Smile
figula

Hvala, Tiana. Zaenkrat kar dobro kaže.
Niham med odločitvijo da eno manjšo žrtvujem za test okusa oziroma kako bi se obnesla kot zelenjava.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

v arabskem svetu se uporablja kot je povedala tiana za osebno nego, ker je istočasno izredno dober masažni pripomoček pri kopanju. lpvoda

PS: vzgojila sem jo pred 40-timi leti v posodi na balkonu v PU. semena sem potem pogubila, mrežasto ogrodje zdrži nekaj let, a kasneje začne, kljub pranju imeti nek čuden duh. toliko se spomnim._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Kdo ve kje se dobi seme ali sadike te buče?_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Amarant jo ima v ponudbi: Lufa.
Nanook

Odgovor Napisal/-a Nanook »

Sama sem semena kupila pri Premier Seeds Direct (so tudi na ebay.co.uk).
Brinca

Odgovor Napisal/-a Brinca »

Letos imam dve lepi sadiki, ki bosta kljub suši preživeli. Na njiju je že kar nekaj plodov, suši primernih a vedno debelejših. Zanima pa me, če kdo ve ... kdaj se jih utrga in kako posuši, da so gobice uporabne in kvalitetne. Hvala
Za koristne informacije častim seme Smile
figula

Pusti jih na rastlinah kakor dolgo moraš - do slane. Oziroma - naj se plodovi posušijo na rastlinah.
Če jih boš prej potrgala, bo zelo težko zadržati plesnobo, ki ti bo vse uničila.
Plus šele takrat bodo semena popolnoma dozorela in jih boš lahko delila kot dobra, kaljiva semena Wink .
Odgovori