Malus sylvestris - lesnika

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Malus sylvestris - lesnika

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

OPIS
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Letošnji plodovi. Plodički.

Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

juglans, jih poješ ali jih dodajaš soku? Če imaš slučajno kako mlado rastlino se priporočam, drugače pa kakšen plod. Wink
juglans

Aye-Aye je napisal/a:
juglans, jih poješ ali jih dodajaš soku? Če imaš slučajno kako mlado rastlino se priporočam, drugače pa kakšen plod. Wink

Ne eno, ne drugo, ne tretje. Četrto pa zamolčim. Cool

No, šalo na stran. Letos spomladi je tako šibko cvetel, kljub vitalnosti in tudi starosti. Komaj kakšen cvet, zato se toliko bolj čudim tem parim jabolčkom.
Okusa so ..... Arrow Mr. Green , verjetno pektin in te reči.
Mladih rastlinic ravno ni, ker raste v gozdičku. Pobiram pa jih ravno zaradi semen za sadike. Opazujem sadovnjak in nekaj jablan je po moji oceni cepljenih na to lesniko. Sklepam po lubju, ki je značilno, vzdolžno razpokano in gladko. So pa semenčka zelo redka v plodovih, morda eden ali pa še to ne.

Torej kako se naj dogovoriva, seme sedaj, rastlina spomladi.
Aye-Aye

Pa zna bit kakšna sorta, ko je res zrela tudi za jest, no skoraj, malo vleče skup Laughing soku pa da posebno aromo.

Very Happy jah, če že imam na izbiro je potem meni je seveda lažje, če dobim že sadiko, saj mi nekako tele sejanci ne ratajo. Wink če želiš pa lahko pogledam za kak sadež drobnice - Pyrus pyraster. To pa vem da raste pri nas. Wink
juglans

HAAAMA .... zagrabim s celimi usti, drobnico pa bi. Sicer imam ogledano eno, vendar je na Kočevskem in ne vem če bom kaj ujel. Hvala v naprej.

Za sadiko ni problem, ponavadi mi kar skali kar sejem.
Sem pa v rahli dilemi kaj oziroma kje je meja med lesniko in sejancem jablane. Poleg omenjenega drevesa v bližini raste očiten sejanec žlahtne jablane, saj je pred kakšnim letom dozorel plod. Bil je v velikosti manjše tenis žogice, zelen in primerno kisel ter moknat. V gozdičku rastejo še tri jablane iz semena, za eno vem da obrodi z rdečimi in pri muhi nekako ošiljenimi plodovi. Vsa ta drevesa so sejanci žlahtne sorte.
Drugače pa na sosedovi parceli raste še ena lesnika(?), ki pa obrodi z podobno majhnimi jabolčki, so pa bolj, če ne kar nasploh rumene kožice. Drevesce pa je bolj podobno grmu kakor kaj drugega. Za to drevesce ne vem kaj je, lesnika ali sejanec?

Bi mi bilo všeč, če bi poznal kakšni so znaki, lastnosti, značilnosti za določanje vrste.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

juglans, nekaj je tukaj in tukaj.
Aye-Aye

Juglans, če prav razumem je lesnika trnata Shocked , nisem vedela. No me ne moti, če ne bo čisto čistokrvna. Wink Je pa možnost tudi pri drobnici, čeprav je bolj v gozdu a v bližini je čebelar, ki ima polno sejancev različnih sort dreveščk tudi hrušk, tako pol divjih, da ne bo čisto prava. Smile
juglans

No, ta lesnika katero omenjamo ni nič trnasta. Sicer sem tudi sam zasledil opis, ki izpostavlja trnje (v trne preobražene poganjke) kot prepoznaven znak, vendar tega pri tej ni. So pa brstiči in brstike na gosto in navzkrižno nastavljeni in od daleč situacija deluje kot močno trnjavo vejevje. Skratka te male vejice se zaključujejo z prilično zaobljenim brstom. Zgleda bolj "soft" verzija lesnike. Cool Plodovi nekako tudi ustrezajo opisom, seme in njih zapis pa je seveda neznanka. Wink

Imenovanje "lesnika", "drobnica" se mi vse bolj dozdeva, kot nekakšen sinonim za samonikle rastline konkretnega rodu in vrste. To pa v naravi ni tako "zabetonirano" kot pri nas v sadovnjakih, kjer cepimo in se na las držimo forme. Malce sem pogledoval po slikah na spletu in je različic omenjanih kar precejšnje. Torej je določena variabilnost naravna in potemtakem tudi sprejemljiva. Če pa je že tako, potem pa bo, Aye-Aye, tudi "tvoja" drobnica povsem taprava. Exclamation
Odgovori