Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Razmnoževanje orhidej

crtj-admin
Site Admin

Razmnoževanje orhidej

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
julijak

Odgovor Napisal/-a julijak »

Sem želela tu gor izvedeti, kako bi lahko svoje orhideje razmnožila, pa sem opazila, da te teme še noben ni načel. Imam voljo, da iz semena vzgojim orhidejo. Po mojem bi ta debata komu drugemu tudi prav prišla. Zaenkrat sem orhidejo oprašila, tako da čakam, da se kaj zgodi Smile
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pri tem ti pa volja in (začetniška) sreča žal ne bosta zadostovali. Semena orhidej so brez založnega tkiva in ne kalijo brez simbiontskih gliv, ki jim zagotovijo vsa potrebna hranila.
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Kakor sem gledal, je res težko vzgojiti orhideje iz semen.
Lažje je odrezati ko kakšna nova zraste na steblu.
Enkrat sem videl da tudi to cvetno steblo narežeš, pa daš v mah, in potem zraste. Malo pogooglaj. Pa javi če kaj ugotoviš ,)_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Kot je napisala metuljc, seme orhidej samo od sebe ne skali, potrebuje pomoč glive (in to ponavadi specifične vrste, ne katerekoli). Gotovo bo pa zanimivo videti vsaj, kakšen plod naredi in kakšna semena so notri. Semena orhidej so vedno zelo drobna (v živo jih še nisem videl).
Je pa možnost razmnoževanja odvisna tudi od vrste orhideje, ki jo imaš. Če je ta klasični Phalaenopsis, jih je težko razmnožiti, ostale, ki vsako sezono poganjajo nove poganjke, pa ni težko - samo razsadi se jih. In kravzlj je dal super idejo, da bi kak tak poganjek veljalo razrezati in zaviti v vlažen material. Bom enkrat poskusil!
metuljc

Greeny, a niso orhideje enokaličnice? Načeloma te nimajo kambija v stebelnih in listnih žilah. Hm, a bo torej metoda delovala? Samo razmišljam................
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Na večih straneh sem zasledil da režejo stebla in da naj bi pognalo:
http://what-when-how.com/orchids/two-four-six-eight-let-your-orchids-propagate-multiplying-your-orchids/

Samo ne verjamem dokler ne poskusim ,)

LP Luka_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
julijak

Odgovor Napisal/-a julijak »

Ja, orhideje se lahko same sebe oprašijo, ampak z majhno pomočjo človeka ali kake živali, ker je cvetni prah zelo nalepljen na tisti sredinski del cveta. Torej prvi del opravljen, čakam, če bo kaj.
Se pa na srečo na internetu vse najde, tudi te glive, tako da bomo ob pravem času naročili. Človek mora nekaj počet, če mu je dolgčas Twisted Evil
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Ravno to sem mislil, recimo Dendrobiumi bi bili idealno za rezanje Very Happy . Metuljček, saj isto delamo z drevesi življenja in podobnimi, pa so enokaličnice...
metuljc

Ja, ampak deblo drevesa življenja je sestavljeno iz listnih pecljev ali tistih delov listov, ki imajo na dnu kambij. Tudi z rodom Dendrobium ne bi smelo biti težav, ne predstavljam pa si, da bi tako razmnoževali, recimo Cypripedium.
No, saj, morda se motim, ampak, brez dokazov ne bom verjela, da se da.
Odgovori