Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Monstera - navadna monstera

crtj-admin
Site Admin

Monstera - navadna monstera

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

OPIS

Izhaja iz tropskih deževnih predelov, kar pomeni, da ji prija toplota, zmerna svetloba in vlažno ozračje.

Sadimo jo v propusten substrat, postavimo na svetlo mesto, vendar ne na direktno sonce, prija ji dnevno rosenje ali brisanje listov z mokro krpo, gnojimo lahko bolj po redko, da nam prehitro ne preraste. Zalivanje zmerno.

Na neprimerne pogoje se odzove z rjavenjem robov listov (presuho ozračje) , z manjšimi novimi listi (premalo svetlobe) ali odmiranjem (zaradi premočnega zalivanja zgnijejo korenine)

Steblo ni dovolj čvrsto za pokončno rast, zato nujno potrebuje oporo. Zračnih korenin ne režemo, dokler se same ne posušijo. Pustimo jih prosto viseti, če nas motijo, jih rahlo zvežemo in potisnemo v ozadje.

Razmnoževanje: s potaknjenci. Lahko je to vrh rastline ali pa steblo z enim listom. Ukoreninimo v vodi , lahko pa tudi posadimo direktno v substrat.

Nazadnje urejal/a muha 31 Mar 2020 15:20; skupaj popravljeno 1 krat
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Pred dvema dnevoma sem dobil posajeno mlado monstero, ki sem ji pustil dva mlada lista (dva starejša sem odrezal, ker sta bila nacufana, pa nekaj kaparjev je bilo gor). Danes sem opazil, da sta se oba lista nagnila za kakih 30 stopinj proti svetlobi. Sem ju pofotkal, pa da vidim, koliko se bosta v prihodnjih dneh še obrnila. Nisem vedel, da se odrasli listi lahko toliko prilagodijo, čeprav je to zelo koristna lastnost (verjetno z dodatno rastjo kje na stiku med listno ploskvijo in pecljem, predvidevam). Možno pa je tudi, da nista še povsem odrasla in še rasteta Rolling Eyes .
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Čestitam k novi pridobitvi. Moja se je včeraj zlomila. Je bila že zelo velika in smo jo preveč prestavljali, pa še naša muca je zelo rada plezala po njej. Zdaj jo bom morala presadit/pomladit.

Če bi kdo želel imeti monstero, jo lahko namnožim in jo dobi, ko se bomo pač videli._________________naredimo svet lepši
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

brbr, se postavim na konec vrste, če bo kaj ostalo, za čas, ko bo v moji službi spet,.....saj veš, živahno.
Ana

Odgovor Napisal/-a Ana »

Lep pozdrav,

Brbr tudi jaz se postavim v vrsto.

Hvala Ana
brbr

Metuljc, Ana, monsteri posajeni. Držita pesti, da se primeta._________________naredimo svet lepši
Ana

Odgovor Napisal/-a Ana »

brbr hvala.
Ana
brbr

Sporočam, da se je le ena monstera prijela in dela prvi nov list. Sprašujem, katera jo bo vzela?_________________naredimo svet lepši
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ana ima prednost. V moji sluzbi zdaj spet ni živahno.🤔
Odgovori