Artičoka - Cynara scolymus

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Artičoka - Cynara scolymus

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

OPIS:

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Avtor: Plamenka[/size]
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Sprašujem tiste, ki ste jo že prezimljali: kolebam med tem, ali jo presaditi v lonec (kako velik?) in notri (kam?) ali pa jo pustiti zunaj v vrtu in zaščititi pred nizkimi temperaturami (ali listje porezati ali ga pustiti?). Kaj svetujete?
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Meni je dve leti prezimila v pokriti hladni gredi. Vsadila sem jo na rob, tako da sem na pomlad tisto stran odprla takoj ko se je ogrelo. Pokrila sem jo dodatno z listi rabarbare, nič zalivala do pomladi, liste sem porezala, pa se mi zdi, da to ni nujno itak ovenejo in pokrijejo tla. Letos mi ni pognala, sem zalivala stvari okrog nje in je segnila. Vsadila sem zelo majhno rastlinico, ko je korenina starejša, lažje preživi. Pri nas temperatura pade na-14.
Če jo boš pustila zunaj, jo obvezno tako pokrij, da preveč vlage ne pride do nje.
pika

Hvala, torej požene na novo iz korenin. Moja je bila posajena spomladi, zdaj je že pravi grm. Koliko let pa živi ena rastlina, je samo dveletna?
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Artičoka je trajnica, ki pa preveč mraza ne prenese.
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

gun (24 Mar 2014 16:45) je napisal/a:
No, letos prvič sadim artičoke. Seme je šlo v zemljo 1.3 ter dva tedna kasneje sem jih prepikiral v naplavljeno zemljo z mešanico listja.
Danes zgledajo takole.

Marjeta (07 Maj 2014 08:05) je napisal/a:
Artičoka je bila posajena lani, zasuta z listjem je prezimila na vrtu, zdaj pa občudujem tole ...

Darso (07 Maj 2014 08:18) je napisal/a:
Krasno moja pa še nima nič cveta in mi je letos tudi lepo prezimila. lp D
pika

Jaz sem jo jeseni tik pred zmrzaljo porezala skoraj do tal in prekrila/ovila s koruznimi stebli, mmi je prezimila in je že zelo košata, ne vem pa kdaj lahko pričakujem cvetove. Junija verjetno še ne ...
forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

V strunjanu so ta vikend dnevi articok in deloma tudi lokalne hrane. Zal niti ne vem kam tole napisati. In ja, vem da je prepozno... Smile
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

_________________LP seba993
Odgovori