Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sanseveria - taščin jezik

crtj-admin
Site Admin

Sanseveria - taščin jezik

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

OPIS

Ena od trpežnih rastlin, primerna za tiste, ki imajo malo časa za nego. Prenese tudi manj osvetljene kotičke. Zelo lepo popestri skupinske zasaditve.

Posadimo jo lahko v običajno zemljo za zelene lončnice, uspevala bo pa tudi v skromnejšem substratu.

Zalivanje: raje manj kot več. Sušo dobro prenaša.

Razmnoževanje: z listnimi potaknjenci ali z delitvijo

Presajanje: najkasneje ko opazimo, da poskuša deformirati lonec.

VEČ
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Bi kar tukaj vprašala, če ima kdo kako rastlino viška, ali pa mu je pregosta? Naši muci se edino te sobne lončnice ne lotita, pa še izredno nezahtevna je. Nekaj sem jih že dobila od prijazne forumašice, bi pa poskusila še s kakimi drugimi sortami._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Marinka

Odgovor Napisal/-a Marinka »

Muha pozabila si omeniti, da tudi zacveti. Vonj je tako močen, da jo moram prestaviti v drugo sobo, ko cveti.
_________________Začni dan z nasmehom in vse bo lažje!
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Marinka: pri meni ni nikoli zacvetela, sem očitno preveč mačehovsko ravnala z njo.

Peter: Zame nenavadna varianta. Če prav vidim, ima bolj ravne in okrogle (ali okroglo zavite?) liste.

Obe sta pa brez rumenega roba. Zanimivo je, če potakneš list variante z rumenim robom, bo nova rastlina najverjetneje brez njega. Mene so na to opozorili in se je res zgodilo tako. Čisto nič mi ni jasno zakaj, saj je vendar klon? Ali pa je tisto, kar odloča o barvi, shranjeno v koreninah??
bobolino

Marinka, tvoje pri meni še niso zacvetele, so pa prave lepotice!_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
zoyba

Odgovor Napisal/-a zoyba »

Mislim, da bi morali temo o Sansiverii prestaviti pod sočnice saj spada v ta rod._________________Robert
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

muha je napisal/a:

Peter: Zame nenavadna varianta. Če prav vidim, ima bolj ravne in okrogle (ali okroglo zavite?) liste.

Okrogle kot palice, spodaj širše in proti vrhu ošiljene. Prodajale pa so se po 3 ali 4 spletene v kito. Doma smo jo dobili v dar in prvo kar sem naredil, sem razpletel kito. Se pa množijo kar dobro in kmalu bo poln lonec.
bobolino

Tvoja je cylindrica!

Tudi lepa!_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Odgovori