Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Fižol v prehrani
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Fižol v prehrani
(Prenos iz arhiva)
Zelo resno sprašujem. Ali je kakšna vrsta fižola ki povzroča minimum izpušnih plinov? Moja tašča je zelo nesrečna zaradi težav ki jih ima tast s to surovino zlasti ponoči ko se vrne z lova in mu pogreje pasul iz škrinje. Vse sorte je že probala dodajat od rastline ki jo kliče bonenkraut do kumine in janeža. Brez uspeha. Vem da se čuje smešno vse dotlej dokler nisi sam žrtev tega kemičnega napada.
O sortah fižola ne vem dosti, še manj o sortah z nizkim izpuhom.
Sem pa brala o začimbni rastlini Pipiche = Porophyllum tagetoides, ki naj bi jo v državah, kjer pojedo veliko te surovine, na veliko uporabljali prav za lažjo prebavo le-te. Pri čemer se doseže manjše napenjanje in manjši pogon.
Meni je vzklilo nekaj drobcenih sadikic. Če se bodo okrepile in če boš kaj po LJ hodil, ti poklonim primerek ali dva za probo .
Sem pa brala o začimbni rastlini Pipiche = Porophyllum tagetoides, ki naj bi jo v državah, kjer pojedo veliko te surovine, na veliko uporabljali prav za lažjo prebavo le-te. Pri čemer se doseže manjše napenjanje in manjši pogon.
Meni je vzklilo nekaj drobcenih sadikic. Če se bodo okrepile in če boš kaj po LJ hodil, ti poklonim primerek ali dva za probo .
Ojla
Tudi jaz namočim fižol že kar kmalu, recimo pozno popoldne in prav tako odlijem tisto vodo stran.
Ko ga dam pa kuhat, dodam česen, kumino, lovor ter kar precej šatrajke. Vedno v fižolove jedi dam dosti šatrajke.
Morda nama uide golobček ali dva, kar pa mislim, da ni hudo. ali pa morda tudi jaz
lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Tudi jaz namočim fižol že kar kmalu, recimo pozno popoldne in prav tako odlijem tisto vodo stran.
Ko ga dam pa kuhat, dodam česen, kumino, lovor ter kar precej šatrajke. Vedno v fižolove jedi dam dosti šatrajke.
Morda nama uide golobček ali dva, kar pa mislim, da ni hudo. ali pa morda tudi jaz
lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Sanja Lončar priporoča celo , ko fižol prvič zavre, da vodo zamenjamo. Jaz tako delam vedno. S tem zmanjšamo napenjanje, ali pa si pomagamo,če fižol ni bil namakan vsaj 8 ur. Še bolje je, da se namaka dalj časa v veliki količini vode. Soli se fižol v zadnji tretjini, se dost prej skuha.
Poizkusite in povejte, kako je bilo z napenjanjem._________________Vrt je harmonija narave in ljubezni vrtnarja!
Poizkusite in povejte, kako je bilo z napenjanjem._________________Vrt je harmonija narave in ljubezni vrtnarja!
Pravijo tudi, da redno uživanje stročnic pripomore, da s časoma (ko si v prebavnem traktu "vzgojimo" potrebne mikroorganizme za predelavo) uživanje te.teh ne povzroča več težav. Pri nas je že tako - stročnice so skoraj dnevno na jedilniku (če ne drugače pa nekaj zrn v solati) in noben član družine nima težav z napenjanjem. Fižol dam namočit zvečer in ga skuham drug dan za kosilo. Vmes mu najmanj enkrat zamenjam vodo. Kuham ga pa tako, kot Cinija 1. Začimbe (šetraj, kumuna, koromač) dam kar v mrežico za čaj..._________________naredimo svet lepši
metuljc je napisal/a: |
Eh, pajo, zakaj bi bilo pa toliko sort čilija in le malo fižola? Mimogrede, Slovenija je res izjemno bogata s sortami, vzgojenimi pri nas. Mislim, da prednjačimo celo v svetovnem merilu. |
Mislim da smo premalo ponosni na dosežke ki ste jih vi naši znanstveniki dosegli. Najbrž tudi vaše delo čisto premalo finančno cenijo in noben vas ne vidi ko se utrujenih oči sklanjate nad mikroskopi pozno v noč. Ko se utrujeni proti jutru vračate domov iz vaših laboratorijev bi nepoučeni mislil lej jo sigurno je žurirala v diskotu.
-
- Prispevkov: 928
- Pridružen: Ne Jun 30, 2013 2:00 am