Solanum quitoense

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Solanum quitoense

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Solanum quitoense, znan pod imenom NARANJILLA ali LULO

Daljni sorodnik paradižnika, in ostalih "udomačenih" Wink plodovk. Za razliko od velike večine njih, pa ne mara celodnevnega sonca, raje ima polsenco.

Danes sem v Kaliji kupaval solatne sadike, in poleg njih zagledam tole malo rožico, cca 10 cm višine. Zraven pa mala tablica, z opisom uporabe.
- ima blag okus, ki nas spomni na mešanico ananasa, pomaranče in jabolka, z pridihom paradižnikovega soka. Primeren za osvežilne napitke v poletni vročini.

Wauuu, si mislim; res je sadikica mala, ampak jo bom popedenal, da se odžejam tam nekje v julijski, avgustovski pripeki Very Happy .

No, doma pogledam na splet, in se zgrozim, od cvetenja do zrelosti plodov rabi ta rastlina pet do šest mesecev - ravno pravšna bo za kakšne okrepčilne čajčke ...... bhuahahaha

Hja, presadil jo bom v večji lonec in jo poskusil vzgajati kot plodovko, na polsončnem prostoru. Mogoče mi uspe, da jo prezimim, mogoče si nabavim seme,
in drugo leto začnem čimbolj zgodaj, okrog novega leta.

Ima kdo kaj izkušenj s to rastlino?_________________mfranc
Nazadnje urejal/a mfranc 20 Sep 2017 13:55; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

O, kaj vse obstaja. Shocked Kako visoko pa zraste ta rastlinica? Vsekakor poročaj, ko bodo cvetovi in plodovi.
Seme boš najbrž lahko pobral iz plodov. Najbrž se ne križajo z ničemer, kar gojiš.
mfranc

Tule http://www.sadikanadom.si/naranjilla pravijo, da zraste do višine 120 cm, kar bi bilo zelo v redu. V domačih krajih (Ekvador) ga gojijo kot grm, ali drevo, doseže pa baje 5 m višine ..... Rolling Eyes .

Huh, plodovi, a? Če ga bom pripeljal do cvetenja, sem zmagal. Moram še veliko prečitati o njem. Vsekakor ima neke (skrite?) težave pri vzgoji, drugače bi bil bolj znan. V grobem, ne mara sonca, ne prenese temperatur višjih od 29 °C, ne mara vetra, rabi visoko vlažnost ..... itd. Wink .

https://www.gardeningknowhow.com/edible/fruits/naranjillas/naranjilla-growing-information.htm
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTBfLGrmiE6ckmbeAVx23LZUoQ3z68qFlLiSHvYuSokzWY4N9vb

Morda se še kdo javi, s svojimi izkušnjami? Se mi zdi, da se je z njim ukvarjal Ivipiči._________________mfranc
Nazadnje urejal/a mfranc 13 Jun 2017 08:11; skupaj popravljeno 1 krat
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Imam obcutek, da bi bilo dobro teh 120cm jemati z rezervo...
(se ga pa ocitno da laze "sekati", kot kaka mini sadna drevesca Rolling Eyes )
BorutL

Odgovor Napisal/-a BorutL »

1x samkrat (no, po mojem vedenju) so te plodove prodajali v E.Leclercu Lj. in moram reči, da sadež izgleda fenomenalno, velikosti paradižnika grapolo, a skoraj okrogel, rahlo kosmat, okus je bil prijeten sladko kiselkast, skratka - plod kot se šika.

Sem sadiko kupil tudi sam, pa bomo videli, kako bomo uspešni z lastno pridelavo.
Smile
Treba je it v naravo. 8-)
borutl
mfranc

Probat ni greh! Very Happy_________________mfranc
mfranc

Sadika je po devetnajstih dnevih kar precej večja. Še malo, pa bo rabila novo lokacijo.

Spominja me na eno okrasno rastlino ..... Rolling Eyes

O cvetenju izgleda, da še ne razmišlja Wink_________________mfranc
mfranc

Po vseh podatkih, da ne mara več kot 30 °C, je že klinično mrtva Cool

Še je živa, kaj več pa tudi ne, o cvetenju še vedno ne razmišlja ........ Rolling Eyes

_________________mfranc
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Mfranc, lepo ti raste.

Oprosti "firbcu" - koliko ima v visino? Kake 90cm? Verjetno sem rekel premalo, se mi zdi, da si jo do sedaj ze dvakrat presadil...
Odgovori