Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Elba F1
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Elba F1
(Prenos iz arhiva)
V preteklih dneh je lepo namočilo zemljo, sedaj pa spet temperature okoli 30 stopinj - naravnost idealne razmere za turbo zorenje paradižnika. Prijateljica s primorske mi je ravno včeraj poslala sliko paradižnika iz Raba, ki tehta preko 1 kg, oziroma štirje paradajzi tehtajo skupaj 2,5 kg. Pri meni se tile iz Raba šele debelijo, kaj šele da bi imeli kilo po komadu,
Sicer pa se pelati Elba prav lepo pripravljajo na svoj odhod v kozarčke za zimo... počasi bo potrebno začeti kuhati omake...
Na tej zadnji sliki se kar blešči od sonca, ki direktno sije na plodove, sem zanalašč pustil takšno sliko, da se vidi, kako pripeka, _________________kar zraste pač zraste
Sicer pa se pelati Elba prav lepo pripravljajo na svoj odhod v kozarčke za zimo... počasi bo potrebno začeti kuhati omake...
Na tej zadnji sliki se kar blešči od sonca, ki direktno sije na plodove, sem zanalašč pustil takšno sliko, da se vidi, kako pripeka, _________________kar zraste pač zraste
Iz teme paradižnik 2016
Iz teme paradižnik 2017
Še nekaj prispevkov
Rade je napisal/a: | ||||
evo, tri sveže slike paradižnika pelata Elba, da si bo mfranc lahko predstavljal, kako bo drugo leto prekinil svoj niz brez sreče s pelati, Plodovi se lepo debelijo, pa tudi količina je kar precejšnja, kot da bi češnjevce gledal (seveda pa so ti pelati precej večji od češnjevcev, v povprečju cca 100 gramov po plodu). Pa so se plodovi komaj začeli nabirati, zgoraj je še ogromno cvetnih nastavkov in malih plodov! |
Iz teme paradižnik 2017
Rade je napisal/a: |
Za vse, ki ste posejali paradižnik Elba1 in Elba2, vam priporočam, da ne trgate nekaterih večjih zalistnikov, manjše pa lahko. Dejansko rastlina skoraj vedno naredi dva ali tri skoraj enakovredne vrhove, ki jih ne smatrajte kot zalistnike, ampak jih pustite, saj bodo vsi bogato rodili. Rastlina se sicer ustavi na dobrem metru višine in je takrat razvejana na vsaj tri vrhove. Grozdov je nekje od 5 do 8, na vsakem grozdu pa tudi okoli 5 do 8 paradižnikov, ampak včasih tudi več. Na 2. sliki lahko lepo vidite, da ima ta sadika Elbe že sedaj v tej fazi rasti štiri socvetja, in garantiram, da bo na vsakem socvetju vsaj 6 plodov, verjetno pa še več. Seveda pa bo sadika še precej zrasla in bo naredila še dodatna socvetja. Ampak najlepši paradižniki so vedno na prvih grozdih... Prilagam slike (2. in 4. slika sta ista rastlina) treh sadik letošnje Elbe (skupaj sem jih posadil 8, saj imamo res radi omako iz teh pelatov), kjer se zelo nazorno vidi, da že sedaj rastlina dela dva enakovredna vrhova. Figula (pa tudi ostali gartlčani), hvala za poročilo, tudi pri meni je bila zelo lepa kaljivost, skoraj vse, sadike pa že lepo cvetijo, kar lahko vidiš iz priloženih slik. Sem pa letos razdelil kar nekaj sadik Elbe tudi sosedom in prijateljem, tako, da se bo sorta lepo razširila po okolici. V glavnem, ne bo vam žal, saj Elba ob primerni oskrbi rodi res fantastično, kar lahko vidite na temi paradiznik 2016 |
Rade je napisal/a: |
Jaz sadim v vrsti Elbo izmenično s kakšnimi češnjevci, ki precej zrastejo v visino, da lahko porabim kole od Elbe, da na njih na visini nekje metr in pol privežem sosednje veje češnjevcev. Tako je prostor optimalno izkoriščen. |
Še nekaj prispevkov
Za Elbo Italijani povedo, da je determinirana sorta
http://www.isisementi.com/Prodotti/Varieta.aspx?Lang=ENG&PID=1031
Nemci (Švicarji) pa navajajo, da je grmičar
https://www.saemereien.ch/samen_online_shop/tomatensamen-bestellen-tomate-buschtomate-elba-f1-lycopersicon-esculentum-tomatensamen
Determiniran, oz. grmičar je samo približno isto; niso vsi nizki paradižniki grmičarji._________________mfranc
http://www.isisementi.com/Prodotti/Varieta.aspx?Lang=ENG&PID=1031
Nemci (Švicarji) pa navajajo, da je grmičar
https://www.saemereien.ch/samen_online_shop/tomatensamen-bestellen-tomate-buschtomate-elba-f1-lycopersicon-esculentum-tomatensamen
Determiniran, oz. grmičar je samo približno isto; niso vsi nizki paradižniki grmičarji._________________mfranc
današnje slike Elbe, bo kar precej pridelka, vsaj tako kaže...
tipični primerek Elbe:
tale spodaj je zrasla preko metra in pol, rodi do vrha, kar je malo čudno za Elbo, plodovi pa so delno podobni Elbi:
spodaj slika primerka, ki ima letos bolj okrogle plodove, kot pri mfrancu
pa še trije primerki, plodovi in rast tipična za Elbo:
_________________kar zraste pač zraste
tipični primerek Elbe:
tale spodaj je zrasla preko metra in pol, rodi do vrha, kar je malo čudno za Elbo, plodovi pa so delno podobni Elbi:
spodaj slika primerka, ki ima letos bolj okrogle plodove, kot pri mfrancu
pa še trije primerki, plodovi in rast tipična za Elbo:
_________________kar zraste pač zraste