Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
bolezen na meti?
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
bolezen na meti?
(Prenos iz arhiva)
Prosim, če drugo sliko zbrišeš ali pa pomanjšaš. Je prva s predogledom čisto dovolj.
Temne ožganine me spominjajo na posledico uriniranja kake živali. Poreži do tal in zalivaj, pa bo na novo odgnala. In ne pozabi nekako ograditi ali kaj podobnega, da ne bo dostopa. (če je to razlog, čeprav se meni kar zdi)
Temne ožganine me spominjajo na posledico uriniranja kake živali. Poreži do tal in zalivaj, pa bo na novo odgnala. In ne pozabi nekako ograditi ali kaj podobnega, da ne bo dostopa. (če je to razlog, čeprav se meni kar zdi)
metuljc je napisal/a: |
Rja, njena precej pogosta tegoba. |
Ja, verjetno je res to rja, ker če bi bila kakšna žival, potem bi bilo samo na določenem delu, ampak rjavi cela greda. Se mi zdi, da takrat, ko sem jo trgala zate, še ni bila taka.
A se to meto zdaj sploh lahko uporabi, jaz bi jo posušila za čaj?
Bela rja (Albugo portulacae) Smotana bolezen.
Do okužbe pride v hladnejšem (max 25°C) in vlažnem okolju (ponoči ob rosi) razvoj bolezni pa potrebuje suho in vroče pogoje in to je sedaj poleti čez dan.
Gostiteljice so predstavnice križnic, pa blitva recimo, različne pese in verjetno še kaj, skratka na domačem vrtu nemogoče zaobiti z izločitvijo kritičnih kultur.
Pri meni se to pojavlja zadnjih par let, se je pa žlahtna različica počasi pričela izrojevati v smer prvinske oblike portulaka in na njemu do letošnjega leta ni bilo te bolezni, zato se nisem preveč obremenjeval. Letos pa opažam kužbo tudi na divjem, tako da kultura počasi postaja neuporabna, le še nadležna, ali kako bi se izrazil.
Sejal sem ga masovno kot živo zastirko po prvem okopavanju - pletju in zelo dobro je kljuboval vročini ter suši. Sedaj, v tem času sem ga pobiral za seme, ki je zelo dober sploh v pecivih. (hrustljav in sladkast) Sicer pa berem, da je tudi dober za zniževanje krvnega sladkorja, recimo. (rastlina in seme)
Težko se mu bom odrekel, škropil pa tudi ne bom.
------
Sem preveril na mojih metinih bilih, kolikor pač zmore uspevati pri meni. Tudi pri meni je enaka rjavo pikasta bolezen.
Se vidi, da jo sploh ne pogledam.
Do okužbe pride v hladnejšem (max 25°C) in vlažnem okolju (ponoči ob rosi) razvoj bolezni pa potrebuje suho in vroče pogoje in to je sedaj poleti čez dan.
Gostiteljice so predstavnice križnic, pa blitva recimo, različne pese in verjetno še kaj, skratka na domačem vrtu nemogoče zaobiti z izločitvijo kritičnih kultur.
Pri meni se to pojavlja zadnjih par let, se je pa žlahtna različica počasi pričela izrojevati v smer prvinske oblike portulaka in na njemu do letošnjega leta ni bilo te bolezni, zato se nisem preveč obremenjeval. Letos pa opažam kužbo tudi na divjem, tako da kultura počasi postaja neuporabna, le še nadležna, ali kako bi se izrazil.
Sejal sem ga masovno kot živo zastirko po prvem okopavanju - pletju in zelo dobro je kljuboval vročini ter suši. Sedaj, v tem času sem ga pobiral za seme, ki je zelo dober sploh v pecivih. (hrustljav in sladkast) Sicer pa berem, da je tudi dober za zniževanje krvnega sladkorja, recimo. (rastlina in seme)
Težko se mu bom odrekel, škropil pa tudi ne bom.
------
Sem preveril na mojih metinih bilih, kolikor pač zmore uspevati pri meni. Tudi pri meni je enaka rjavo pikasta bolezen.
Se vidi, da jo sploh ne pogledam.
Hvala za odgovor, juglans.
Ta vrt, na katerem se zdaj jaz malo zabavam, je od moje mame. Ona je ta plevel ves čas pulila ven, jaz pa sem ga zdaj pustila na vrtu, da bi prišla do semena. Imam tudi tistega, ki sem ga kupila v semenarni, vendar je drugačen, večji in ni nič bolan, čeprav je celo bližje pese in križnic. Ta, ki sem ga poslikala je pa bolj na samem in je kar naenkrat postal ves pikast. Škoda, sem mislila, da bom lahko prišla do semena. So pa posamezni majhni še drugje po vrtu, mogoče mi še uspe, upanje umre zadnje.
Jaz bom rastlino uporabljala v prehrani, zaradi njegove zdravilnosti. Je v bistvu edini rastlinski vir prave oblike Omega3, ki je telo ne more proizvajati samo. Vegetarijanci (jaz sem vegi že 30 let) je ne moremo dobiti, ker se nahaja v živalskih maščobah, največ jo je v ribjem olju. Ima jo le še lan in črna kopriva (to mi je prinesla metuljc - hvala!) in je že na vrtu, vendar sem zdaj raziskovala še naprej in ugotovila, da ni v pravi obliki in jo mora telo še predelati, da jo lahko uporabi. Črno koprivo bom zdaj prvič uvedla v svojo prehrano, zato še ne vem, kako jo bom pripravljala, medtem ko tolščak, ki sem ga zdaj na novo odkrila, lahko uporabljamo kot zelenjavno prilogo ali v juhi, kar meni odgovarja, saj surove sestavine slabo prebavljam in bi bila izguba prevelika.
Recept za zdravilno juho iz tolščaka:
250 gr tolščaka
2 skodelici jogurta
70 gr čičerikine moke
1/2 čž rimske kumine
ščepec asofetide
1/4 čž kurkume
1/4 čž čili vprahu
sol po okusu
1 žlica nasekljanega zelenega koriandra ali peteršilja
žlica olja
Tolščak nasekljamo, na olju prepražimo kumino asofetido in kurkumo, dodamo tolščak, zalijemo s skodelico vode. Pokrito kuhamo 5-6 minut. Med tem časom v skodelo z moko dolijemo nekaj jogurta in zamešamo gladko maso, dodamo še ostali jogurt in stresemo k tolščaku. Dolijemo še 3 skodelice vode in na zmernem ognju ves čas mešamo, dokler juha ne zavre. Takrat dodamo še sol in čili ter pokrito kuhamo 10 minut. Na koncu dodamo še koriander ali peteršilj. Sem jo danes mislila skuhati, pa sem včeraj zagledala te pike na divjem tolščaku, tako da jo bom zdaj naredila iz tistega "ta žlahtnega".
Nisem pa vedela, da se uporablja tudi tolščakovo seme. A mi lahko poveš, kako ti prideš do semen in kako jih uporabiš.
Hvala.
Ta vrt, na katerem se zdaj jaz malo zabavam, je od moje mame. Ona je ta plevel ves čas pulila ven, jaz pa sem ga zdaj pustila na vrtu, da bi prišla do semena. Imam tudi tistega, ki sem ga kupila v semenarni, vendar je drugačen, večji in ni nič bolan, čeprav je celo bližje pese in križnic. Ta, ki sem ga poslikala je pa bolj na samem in je kar naenkrat postal ves pikast. Škoda, sem mislila, da bom lahko prišla do semena. So pa posamezni majhni še drugje po vrtu, mogoče mi še uspe, upanje umre zadnje.
Jaz bom rastlino uporabljala v prehrani, zaradi njegove zdravilnosti. Je v bistvu edini rastlinski vir prave oblike Omega3, ki je telo ne more proizvajati samo. Vegetarijanci (jaz sem vegi že 30 let) je ne moremo dobiti, ker se nahaja v živalskih maščobah, največ jo je v ribjem olju. Ima jo le še lan in črna kopriva (to mi je prinesla metuljc - hvala!) in je že na vrtu, vendar sem zdaj raziskovala še naprej in ugotovila, da ni v pravi obliki in jo mora telo še predelati, da jo lahko uporabi. Črno koprivo bom zdaj prvič uvedla v svojo prehrano, zato še ne vem, kako jo bom pripravljala, medtem ko tolščak, ki sem ga zdaj na novo odkrila, lahko uporabljamo kot zelenjavno prilogo ali v juhi, kar meni odgovarja, saj surove sestavine slabo prebavljam in bi bila izguba prevelika.
Recept za zdravilno juho iz tolščaka:
250 gr tolščaka
2 skodelici jogurta
70 gr čičerikine moke
1/2 čž rimske kumine
ščepec asofetide
1/4 čž kurkume
1/4 čž čili vprahu
sol po okusu
1 žlica nasekljanega zelenega koriandra ali peteršilja
žlica olja
Tolščak nasekljamo, na olju prepražimo kumino asofetido in kurkumo, dodamo tolščak, zalijemo s skodelico vode. Pokrito kuhamo 5-6 minut. Med tem časom v skodelo z moko dolijemo nekaj jogurta in zamešamo gladko maso, dodamo še ostali jogurt in stresemo k tolščaku. Dolijemo še 3 skodelice vode in na zmernem ognju ves čas mešamo, dokler juha ne zavre. Takrat dodamo še sol in čili ter pokrito kuhamo 10 minut. Na koncu dodamo še koriander ali peteršilj. Sem jo danes mislila skuhati, pa sem včeraj zagledala te pike na divjem tolščaku, tako da jo bom zdaj naredila iz tistega "ta žlahtnega".
Nisem pa vedela, da se uporablja tudi tolščakovo seme. A mi lahko poveš, kako ti prideš do semen in kako jih uporabiš.
Hvala.