Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Hyppeastrum - amarilis, vitezova zvezda

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Hyppeastrum - amarilis, vitezova zvezda

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Vitezova zvezda, po domače amarilis, je priljubljena čebulnica, ki nam, če jo silimo na toplem, sredi zime pričara v stanovanje prelepe cvetove in košate liste. Lahko pa čebulice na toplem le prezimimo in jo spomladi, ko se zemlja ogreje, posadimo na prosto ali na prosto le prenesemo posodo, v kateri so stalno posajeni.

Siljenje za zimsko cvetenje:

V prodaji dobimo čebulice brez listov. Kupimo čim večjo, ker je možnost, da bo dala več cvetnih stebel. V posodice jih posadimo konec novembra. Substrat naj bo zračen in odceden (kvalitetna zemlja za cvetoče lončnice je čisto v redu) , na dno lončka damo dovolj drenaže, da voda ne more zastajati, s čimer preprečimo nevarnost gnitja korenin in čebulice. Ne saditi v prevelike lončke, ravno prava velikost je, če ostane med čebulico in steno lončka kake 2 cm prostora.

Čebulico posadimo tako, da je polovica gleda ven iz zemlje. Rahlo zalijemo in damo v temen prostor (lahko tudi lonček enostavno pokrijemo z drugim neprozornim lončkom). Vsake toliko časa preverimo vlažnost substrata. Čebulica najprej razvije cvetno steblo. Ko to doseže dolžino 8 - 10 cm, postopoma (da ne pride do sončnega ožiga) prestavimo lonček na svetlejše mesto. Za lepo rast in cvetenje potrebuje veliko svetlobe - lahko tudi močno direktno sonce - in zmerno toploto. Premalo svetlobe in preveč toplote povzroči pretegnjeno rast, ki se pokaže v šibkosti steblov in listov in jih je zato treba podpreti ali povezati. Za cvetočo rastlino priporočajo temperaturo okrog 15 - 18 °C. To je včasih težko doseči, ampak na okenskih policah bi kar znala biti primerna, če stanovanje ni preveč pregreto. Vseskozi zelo zmerno zalivamo in po želji občasno dognojimo s polovično količino gnojila za cvetoče rastline - ali pa tudi ne.

Po končanem cvetenju cvetno steblo odrežemo (nič strahu, če bo pri tem izteklo veliko soka). Liste pustimo in rastlino negujemo dalje - varčno zalivanje in redno dognojevanje z gnojili za cetoče rastline, da si čebulica nabere zalogo za naslednje cvetenje. Ko je zunaj dovolj toplo, jo prestavimo na prosto in nadaljujemo z nego. Lonček s posodo lahko tudi zakopljemo nekam na vrt do konca poletja. Takrat ga znova prenesemo v stanovanje, očistimo morebitnih odmrlih listov, počasi prenehamo z zalivanjem in počakamo, da se listi posušijo.

Vzgoja brez siljenja:

Čebulice posadimo, kot je opisano zgoraj. Spomladi, ko se dovolj ogreje, porežemo porjavele liste, damo posodo ven na prosto, poskrbimo za gnojenje in zalivanje. Porežemo cvetna stebla, ko odcvetijo in posode z rastlinami pustimo na prostem dokler temperature to dopuščajo. Prezimimo na suhem, nekje, kjer ne zmrzuje.

Presajanje:

V nasvetih sem zasledila tudi opombo, da amarilisi presajanja ne ljubijo najbolj , ker jim s tem poškodujemo precej korenin, presajali naj bi jih le vsakih par let. V tem času naj bi odstranjevali le vrhnjo plast substrata in jo nadomeščali z novo. Problem lahko predstavlja množica mladih čebulic, ki se pojavi ob matični. Te po potrebi odstranjujemo in posadimo v ločene lončke. Zacveteli bodo, ko se bo čebulica dovolj okrepila, za kar rabi dve do tri leta, odvisno od nege.

Razmnoževanje:

S stranskimi čebulicami, ki se tvorijo ob matični čebuli. Nekatere sorte jih imajo nadležno veliko. Taka čebulica zacveti, odvisno od nege, po dveh do treh letih. Cvet je enak matični rastlini.
S semeni: traja nekaj dlje, in ni stoodstotno, da bo rastlina obdržala vse svoje lastnosti.

Mimogrede: znanstveno ime rastline, ki jo tudi širše poznajo pod domačim imenom Amarilis, je Hipperastrum. Ne smemo pa je zamenjati s podobno sorodno rastlino, ki jo tudi znanstveno imenujejo Amaryllis. Kot navaja Wikipedia, so bili celo botaniki nekaj časa v dilemi glede uvrstitve obeh vrst, na koncu so se očitno odločili, da ju ločijo.

Viri:
- A.Tomažič
-Kalia
-Wikipedia
- izkušnje članov foruma

//www4.slikomat.com/10/0315/4pk-IMG-04.jpg[/img][/url]
Nazadnje urejal/a muha 27 Dec 2018 20:14; skupaj popravljeno 4 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

avtor: reider

Jaz bi fotko naslovila: ljubezen ne pozna meja Wink
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Jaz bi tukaj opozoril samo na napačno latinsko poimenovanje, ki je logično zaradi splošnega imena za vitezovo zvezdo - amarilis. V latinščini je rod Hippeastrum. Obstaja tudi Amaryllis rod, ki je pa drug, pa manj vrst oz. ni lih zastopan v cvetličarstvu.
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Ob priliki bom mogoče še kaj poslikal, sicer pa jaz še vedno čakam na cvetove svojih sejancev, ki so zdaj že mislim da 4 in 5 let stari. Čebulice so še vedno po mojem premajhne, je pa rs, da jih do letos nisem gnojil, letos so bili tudi komaj poleti zunaj, do zdaj le not, pa so listi veliko lepši zunaj, pa verjetno bolje rastejo. Vsi so s samooprašenega belega amarilisa iz Hoferja, dve generaciji. Upam seveda na različne cvetove, sicer ne bo zanimivo. Ene 3 so malce večji, ostali so še precej majhni. Bomo videli...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Popravljeno.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Jaz imam eno čebulo kakšnih pet, šest let, če ne več. Mi je drag spomin na že pokojno prijateljico. Čebulo je zadnja leta v njeni bolezni negoval njen mož in mi jo potem dal, ker so imeli res veliko sobnih rastlin.
Vsako leto me razveseljuje s prekrasnimi velikimi cvetovi. Zelo zanimivo pa mi je opazovati njegovo rast in odpiranje.
Včeraj zjutraj je bil takle:

danes zjutraj pa takle:

Vsak dan ga moram obračati, da se preveč ne nagne za soncem. Pa še vseeno mi vsako leto nazadnje visi postrani. Ima kdo kakšen bolj učinkovit recept?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Evo, do danes zjutraj je takole napredoval.

_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

En cvet se je že odprl, prašniki so še lepo zaprti.

Pa še pogled proti soncu skozi amarilisov cvet:

_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Tokratje res izjemno barvit tvoj pozdrav, lpmami. Exclamation
Odgovori