Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
"prijateljska" fižolova solata
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
"prijateljska" fižolova solata
(Prenos iz arhiva)
ob tem receptu sem se spomnila na en ital. pregovor: "fažoli so kot prijatelji kateri govorijo za hrbtom".
ko je skuhan fižol tekočino ne odlivati stran. v skledo na tenko daš narezano 1 večjo čebulo, malo posoliš in poporaš. na to količino čebule gre nekako 3 (lahko tudi več) ta velike zajemalke (one iz menze) vročega fižola z tekočino. dodaš dom.vinski kis in olivno olje (ne šparat), ter soli koliko pita. zmešaš probaš in kaj manjka dodaš po okusu.
na ta način narejena fižolovo solato se je topla z žlico in nekako spominja na gosto juho. lahko se je tudi kasneje, magari čez tri dni.
pri tem je zanimivo to, da te ne napihuje in se "prijatelji " za hrbtom ne oglašajo, mogoče kakšen spusti mali "glasić", a ta je neopazen. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
ko je skuhan fižol tekočino ne odlivati stran. v skledo na tenko daš narezano 1 večjo čebulo, malo posoliš in poporaš. na to količino čebule gre nekako 3 (lahko tudi več) ta velike zajemalke (one iz menze) vročega fižola z tekočino. dodaš dom.vinski kis in olivno olje (ne šparat), ter soli koliko pita. zmešaš probaš in kaj manjka dodaš po okusu.
na ta način narejena fižolovo solato se je topla z žlico in nekako spominja na gosto juho. lahko se je tudi kasneje, magari čez tri dni.
pri tem je zanimivo to, da te ne napihuje in se "prijatelji " za hrbtom ne oglašajo, mogoče kakšen spusti mali "glasić", a ta je neopazen. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
(2023)
pozabljene konzerve fižola (rok do decembra 2023, datum proizvodnje verjetno 2020...) bi porabil za fižolovo solato. Tale recept pravi da se tekočine ne odliva:
Pločevinke odpremo in NE odcedimo tekočine. Vse zlijemo v skledo. Dodamo na tenko narezano čebulo in vse ostale sestavine, premešamo in postrežemo.
Nekateri pa to precedijo in fižol še dodatno sperejo. Kaj je bolj prav oz. manj narobe, če že jemo fižol iz konzerve?
____________________
pozabljene konzerve fižola (rok do decembra 2023, datum proizvodnje verjetno 2020...) bi porabil za fižolovo solato. Tale recept pravi da se tekočine ne odliva:
Pločevinke odpremo in NE odcedimo tekočine. Vse zlijemo v skledo. Dodamo na tenko narezano čebulo in vse ostale sestavine, premešamo in postrežemo.
Nekateri pa to precedijo in fižol še dodatno sperejo. Kaj je bolj prav oz. manj narobe, če že jemo fižol iz konzerve?
____________________
Tekočine je v konzervi ponavadi tako malo, da je res ni treba odlivati ali fižola še izpirati. Vsekakor je užitna, ali ti paše , ali ne je pa stvar tvojega okusa.
Bistvo pri fižolovih konzervah je le, da fižola potem, ko je konzerva že odprta, NE SMEŠ NAPREJ HRANITI V KONZERVI (to piše tudi na sami konzervi), ampak pretresti v kako drugo kuhinjsko posodo, plastično, stekleno ali emajlirano. Za kovinske ponavadi piše, da niso primerne za shranjevanje.
Bistvo pri fižolovih konzervah je le, da fižola potem, ko je konzerva že odprta, NE SMEŠ NAPREJ HRANITI V KONZERVI (to piše tudi na sami konzervi), ampak pretresti v kako drugo kuhinjsko posodo, plastično, stekleno ali emajlirano. Za kovinske ponavadi piše, da niso primerne za shranjevanje.
Citiram: |
da fižola potem, ko je konzerva že odprta, NE SMEŠ NAPREJ HRANITI V KONZERVI (to piše tudi na sami konzervi) |
Po drugi strani - sem kupil steklenico limonovega soka, pravega, ne zgolj razredčen koncentrat, zaprto z aluminijastim zamaškom. Po nekaj odpiranjih je bilo jasno da moram zamašek zamenjati s pluto ai vsebino preliti drugam, ker je iz notranjosti zamaška kar tekla barva ali aluminij ali karkoli je že, opozorila v tem smislu pa nikjer na steklenici.____________________
Zakaj? Zato.
Saj, če bi kdaj kakšno konzervo pustili dan-dva odprto v hladilniku, se verjetno ne bi nič slabega zgodilo. A, kaj, ko je človek bitje navad in bi potem kar vse konzerve takole puščal, tudi po več dni.
Danes sem dobila najnovejšo številko ZPS Test, v kateri se precej ukvarjajo ravno z uporabo in ponovno uporabo embalaže. Kar precej strogo gledajo na to.
Saj, če bi kdaj kakšno konzervo pustili dan-dva odprto v hladilniku, se verjetno ne bi nič slabega zgodilo. A, kaj, ko je človek bitje navad in bi potem kar vse konzerve takole puščal, tudi po več dni.
Danes sem dobila najnovejšo številko ZPS Test, v kateri se precej ukvarjajo ravno z uporabo in ponovno uporabo embalaže. Kar precej strogo gledajo na to.