Stran 1 od 1

"prijateljska" fižolova solata

Objavljeno: Če Jan 01, 1970 1:00 am
Napisal/-a crtj-admin
(Prenos iz arhiva)

Objavljeno: Pe Nov 10, 2017 1:18 pm
Napisal/-a voda
ob tem receptu sem se spomnila na en ital. pregovor: "fažoli so kot prijatelji kateri govorijo za hrbtom".

ko je skuhan fižol tekočino ne odlivati stran. v skledo na tenko daš narezano 1 večjo čebulo, malo posoliš in poporaš. na to količino čebule gre nekako 3 (lahko tudi več) ta velike zajemalke (one iz menze) vročega fižola z tekočino. dodaš dom.vinski kis in olivno olje (ne šparat), ter soli koliko pita. zmešaš probaš in kaj manjka dodaš po okusu.

na ta način narejena fižolovo solato se je topla z žlico in nekako spominja na gosto juho. lahko se je tudi kasneje, magari čez tri dni.

pri tem je zanimivo to, da te ne napihuje in se "prijatelji " za hrbtom ne oglašajo, mogoče kakšen spusti mali "glasić", a ta je neopazen. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Objavljeno: Pe Maj 05, 2023 12:42 am
Napisal/-a javrgar
(2023)
pozabljene konzerve fižola (rok do decembra 2023, datum proizvodnje verjetno 2020...) bi porabil za fižolovo solato. Tale recept pravi da se tekočine ne odliva:
Pločevinke odpremo in NE odcedimo tekočine. Vse zlijemo v skledo. Dodamo na tenko narezano čebulo in vse ostale sestavine, premešamo in postrežemo.
Nekateri pa to precedijo in fižol še dodatno sperejo. Kaj je bolj prav oz. manj narobe, če že jemo fižol iz konzerve?

____________________

Objavljeno: Pe Maj 05, 2023 9:25 am
Napisal/-a muha
Tekočine je v konzervi ponavadi tako malo, da je res ni treba odlivati ali fižola še izpirati. Vsekakor je užitna, ali ti paše , ali ne je pa stvar tvojega okusa.

Bistvo pri fižolovih konzervah je le, da fižola potem, ko je konzerva že odprta, NE SMEŠ NAPREJ HRANITI V KONZERVI (to piše tudi na sami konzervi), ampak pretresti v kako drugo kuhinjsko posodo, plastično, stekleno ali emajlirano. Za kovinske ponavadi piše, da niso primerne za shranjevanje.

Objavljeno: Pe Maj 05, 2023 10:57 am
Napisal/-a javrgar
Citiram:
da fižola potem, ko je konzerva že odprta, NE SMEŠ NAPREJ HRANITI V KONZERVI (to piše tudi na sami konzervi)
problem pri vseh teh stvareh je da nikjer ne piše zakaj. Tako kot npr. na vseh instant kavah piše da prelij z vročo, a ne vrelo vodo, nikjer pa ne piše zakaj.
Po drugi strani - sem kupil steklenico limonovega soka, pravega, ne zgolj razredčen koncentrat, zaprto z aluminijastim zamaškom. Po nekaj odpiranjih je bilo jasno da moram zamašek zamenjati s pluto ai vsebino preliti drugam, ker je iz notranjosti zamaška kar tekla barva ali aluminij ali karkoli je že, opozorila v tem smislu pa nikjer na steklenici.____________________

Objavljeno: Pe Maj 05, 2023 12:53 pm
Napisal/-a metuljc
Kovine ob stiku z zrakom lahko oksidirajo in se pač kaj sprošča (vprašajte kemike) v tekočino.
Če prelijemo z vrelo vodo, najbrž uničimo oz. spremenimo katere od molekul.

Bo za silo OK?

Objavljeno: Pe Maj 05, 2023 3:16 pm
Napisal/-a muha
Zakaj? Zato.

Saj, če bi kdaj kakšno konzervo pustili dan-dva odprto v hladilniku, se verjetno ne bi nič slabega zgodilo. A, kaj, ko je človek bitje navad in bi potem kar vse konzerve takole puščal, tudi po več dni.

Danes sem dobila najnovejšo številko ZPS Test, v kateri se precej ukvarjajo ravno z uporabo in ponovno uporabo embalaže. Kar precej strogo gledajo na to.