Majoneza
-
- Site Admin
- Prispevkov: 10774
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Majoneza
(Prenos iz arhiva)
-
- Prispevkov: 3116
- Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am
Ooooo draga Metuljc, majoneza po tvoje mi je čudovito uspela.
1,5 dcl olja
2 rumenjaka
malček soli
eno zelo drobno sesekljano šalotko sprano z vodo, da nima premočnega vonja
Miksala na najmanjši brzini in je uspelo.
![](http://shrani.si/f/T/ps/MVRsxo2/dsc06440.jpg)
V prvo se mi je sesirilo po moji krivdi. Preveč se mi je ulilo olja naenkrat. Bodo pa sosedove čunke vesele .
Sestavine za to mojo različico francoske solate:
kozarec 750 g kumaric
enako korenja
enako graha
2 žlici kisle smetane
1 žlico gorčice
sok limone
poper
sol
eno na zelo drobno sesekljano šalotko sprano v vodi, da nima močnega vonja
Nama je všeč. Jajce sem skuhala in pozabila dat not. Pa tudi ne bom, saj mi je tudi brez jajc zelo všeč.
lep pozdrav in
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
1,5 dcl olja
2 rumenjaka
malček soli
eno zelo drobno sesekljano šalotko sprano z vodo, da nima premočnega vonja
Miksala na najmanjši brzini in je uspelo.
![](http://shrani.si/f/T/ps/MVRsxo2/dsc06440.jpg)
V prvo se mi je sesirilo po moji krivdi. Preveč se mi je ulilo olja naenkrat. Bodo pa sosedove čunke vesele .
Sestavine za to mojo različico francoske solate:
kozarec 750 g kumaric
enako korenja
enako graha
2 žlici kisle smetane
1 žlico gorčice
sok limone
poper
sol
eno na zelo drobno sesekljano šalotko sprano v vodi, da nima močnega vonja
Nama je všeč. Jajce sem skuhala in pozabila dat not. Pa tudi ne bom, saj mi je tudi brez jajc zelo všeč.
lep pozdrav in
![Srečno Novo leto](images/logos/gartlc.smilie.smilie1513941912.gif)
![Srečno Novo leto](images/logos/gartlc.smilie.smilie1513941912.gif)
![vejica](images/logos/gartlc.smilie.smilie1513942039.gif)
![Srečno Novo leto](images/logos/gartlc.smilie.smilie1513941912.gif)
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
-
- Prispevkov: 9546
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Nekje sem prebrala, da je za sesirjeno majonezo dovolj, če kar direktno vanjo zdrobimo en trdo kuhan rumenjak in miksamo naprej. Preizkusila še nisem.
Sama jo delam po receptu, ki sem ga dobila ob nakupu multipraktika kakih 20 let nazaj. Zelo podobno receptu od metuljc, le da dam noter kar celo jajce. V maso pred mešanjem dodam še poper, gorčico in limonin sok. Olje pa dolivam v čisto majčkenem curku, ravno toliko, da teče. Doslej se mi ni še nikoli sesirila.
Sama jo delam po receptu, ki sem ga dobila ob nakupu multipraktika kakih 20 let nazaj. Zelo podobno receptu od metuljc, le da dam noter kar celo jajce. V maso pred mešanjem dodam še poper, gorčico in limonin sok. Olje pa dolivam v čisto majčkenem curku, ravno toliko, da teče. Doslej se mi ni še nikoli sesirila.
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Včasih sem bila za majonezo pri hiši zadolžena jaz in sem jo delala na "običajen" način - s počasnim dolivajem olja...
Potem je izdelavo prevzel gospod Brbr (gledal je na TV, kako to počne ena kuharica), ki jo dela na hiter, a vedno uspešen način - vse sestavine: 1 jajce, cca 1.5dcl olja, sol, poper, limonin sok, 2 žlica zenfa (ne ozira se na temperaturo) naenkrat strese v pokončno posodo in na najvišni hitrosti zmeša s paličnim mešalcem. Majoneza je kompaktna in vedno uspe..._________________naredimo svet lepši
Potem je izdelavo prevzel gospod Brbr (gledal je na TV, kako to počne ena kuharica), ki jo dela na hiter, a vedno uspešen način - vse sestavine: 1 jajce, cca 1.5dcl olja, sol, poper, limonin sok, 2 žlica zenfa (ne ozira se na temperaturo) naenkrat strese v pokončno posodo in na najvišni hitrosti zmeša s paličnim mešalcem. Majoneza je kompaktna in vedno uspe..._________________naredimo svet lepši
-
- Prispevkov: 9546
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
Saj je logično. Majoneza je emulzija, ki nastane iz maščobe, olja, z emulgatorjem, rumenjakom. In kaj olje razbije na drobne kapljice? Včasih mešanje s kuhalnico ali šibo, potem mešalniki različnih hitrosti in, ko smo prestopili (ste, jaz še nisem) v svet izjemno hitrih in učinkovitih mešalnikov, je narediti majonezo pač postala "mala malca". Super.
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am