Medica, medeno vino

Odgovori
crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 10774
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Medica, medeno vino

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
mravlja
Prispevkov: 4260
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

figula je napisal/a:
... dodatek nekaj koščkov praženega hrastovega lubja. ...

Figula, znova presenečaš. Me zanima, od kje ti ta ideja, in za kakšen namen še uporabljaš lubje?

Se zahvaljujem za odgovor.
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Ja, to je spet eden mojih prebliskov nakopati si na glavo še eno dodatno zanimacijo Confused Rolling Eyes

Torej ob raznih fermentacijah za nego rastlin in fermentacijah za našo prehrano, mi je "manjkala" še fermentirana pijača :
- mead (fermentirana voda in med, ne vem če sploh imamo SLO ime)
- fermentirani zeliščni toniki, napitki , .....

Ko sem kupovala kvasovke za moje zvarke, sem naletela tudi na hrastove koščke - različno pražene, ki naj bi pivu in vinu dodajali poseben "žmoht".

Ko sem delala kis, se mi je zazdelo, da bi nekaj teh koščkov koristilo. In mislim, da so res pomagali k ultra hitremu kisanju.
mravlja
Prispevkov: 4260
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Zanimivo.

figula je napisal/a:
... - mead (fermentirana voda in med, ne vem če sploh imamo SLO ime)

Kar se pa gornjega tiče - saj je slovenska beseda, izvor je - med.
Pijačo, o kateri pišeš (med, voda), sem sam pil pred kakimi 45 leti. So jo na našem koncu znali napraviti. Takrat so ji rekli prava medica, tej današnji z žganjem pa "šnopcova" ali medeno žganje.

ps:
Imam v spominu, da je fermentacija prave medice (med, voda) takrat trajala kakih 6 mesecev.
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Zanimivo, mravlja. Imam v mislih samo medico, ki je narejena z žganjem. Me veseli, da lahko to ime uporabljam tudi za moj zvarek.

Ja, fermentiram jo že nekaj mesecev. Sva jo 1x pretočila in že ima nek okus - skesano priznam, da sem mislila, da bo okus drugačen. Zaenkrat preveč spominja na vino, ki ga ne maram Crying or Very sad Mad

V drugem demijohnu imam rabarbarino vino - kar je tudi ironija, ker - spet - ne maram vina Laughing Laughing
Sem dobila steklovino dokaj pozno, ko sem iz vrta "ujela" le še rabarbaro. Letos bodo na vrsti bolj zeliščni zvarki.
mravlja
Prispevkov: 4260
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Imaš prav, ima nekako okus po vinu. Tudi "jakost" ima vinsko, zato mi jo je bilo kot otroku dovoljeno piti (malo seveda), medenega žganja pa takrat pač ne.
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Objavljeno: 03 Feb 2018 08:45
tinko je napisal/a:
"Medica" je desertno vino iz vode in meda, "medeno žganje" pa izdelek iz meda in žganja.




Odlično Smile, spet sem se nekaj naučila. Bo treba poiskat kak vinarski forum Laughing

Spet ena od tistih stvari, ko ima človek neko vsiljenjo mnenje, ki mu sledi brez razmišljanja in raziskav in ima občutek, da je pravilno Rolling Eyes
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Medica, pijača naših prednikov, še v Pod svobodnim soncem nastopa, a ne? Jasno, fermentirana medena tekočina, torej res medeno vino (vino je le iz grozdja).
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Mogoče je jasno - a ne vsem. Kar vtipkaj v googla "medica" - bo padlo ven žganja, da bo zasmrdelo.

To je spet ena ljuba ljudska popačenka, kot pri kajenskem popru Twisted Evil
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ja, vem, da ni vsem jasno. Mnogo je takih zablod, se strinjam. Zato je prav, da vedno in povsod reagiramo, če gre za take napake.
Odgovori