Medica, medeno vino
-
- Site Admin
Medica, medeno vino
(Prenos iz arhiva)
-
Ja, to je spet eden mojih prebliskov nakopati si na glavo še eno dodatno zanimacijo
Torej ob raznih fermentacijah za nego rastlin in fermentacijah za našo prehrano, mi je "manjkala" še fermentirana pijača :
- mead (fermentirana voda in med, ne vem če sploh imamo SLO ime)
- fermentirani zeliščni toniki, napitki , .....
Ko sem kupovala kvasovke za moje zvarke, sem naletela tudi na hrastove koščke - različno pražene, ki naj bi pivu in vinu dodajali poseben "žmoht".
Ko sem delala kis, se mi je zazdelo, da bi nekaj teh koščkov koristilo. In mislim, da so res pomagali k ultra hitremu kisanju.
![Confused](images/smiles/icon_confused.gif)
![Rolling Eyes](images/smiles/icon_rolleyes.gif)
Torej ob raznih fermentacijah za nego rastlin in fermentacijah za našo prehrano, mi je "manjkala" še fermentirana pijača :
- mead (fermentirana voda in med, ne vem če sploh imamo SLO ime)
- fermentirani zeliščni toniki, napitki , .....
Ko sem kupovala kvasovke za moje zvarke, sem naletela tudi na hrastove koščke - različno pražene, ki naj bi pivu in vinu dodajali poseben "žmoht".
Ko sem delala kis, se mi je zazdelo, da bi nekaj teh koščkov koristilo. In mislim, da so res pomagali k ultra hitremu kisanju.
-
Zanimivo.
Kar se pa gornjega tiče - saj je slovenska beseda, izvor je - med.
Pijačo, o kateri pišeš (med, voda), sem sam pil pred kakimi 45 leti. So jo na našem koncu znali napraviti. Takrat so ji rekli prava medica, tej današnji z žganjem pa "šnopcova" ali medeno žganje.
ps:
Imam v spominu, da je fermentacija prave medice (med, voda) takrat trajala kakih 6 mesecev.
figula je napisal/a: |
... - mead (fermentirana voda in med, ne vem če sploh imamo SLO ime) |
Kar se pa gornjega tiče - saj je slovenska beseda, izvor je - med.
Pijačo, o kateri pišeš (med, voda), sem sam pil pred kakimi 45 leti. So jo na našem koncu znali napraviti. Takrat so ji rekli prava medica, tej današnji z žganjem pa "šnopcova" ali medeno žganje.
ps:
Imam v spominu, da je fermentacija prave medice (med, voda) takrat trajala kakih 6 mesecev.
-
Zanimivo, mravlja. Imam v mislih samo medico, ki je narejena z žganjem. Me veseli, da lahko to ime uporabljam tudi za moj zvarek.
Ja, fermentiram jo že nekaj mesecev. Sva jo 1x pretočila in že ima nek okus - skesano priznam, da sem mislila, da bo okus drugačen. Zaenkrat preveč spominja na vino, ki ga ne maram
V drugem demijohnu imam rabarbarino vino - kar je tudi ironija, ker - spet - ne maram vina
Sem dobila steklovino dokaj pozno, ko sem iz vrta "ujela" le še rabarbaro. Letos bodo na vrsti bolj zeliščni zvarki.
Ja, fermentiram jo že nekaj mesecev. Sva jo 1x pretočila in že ima nek okus - skesano priznam, da sem mislila, da bo okus drugačen. Zaenkrat preveč spominja na vino, ki ga ne maram
![Crying or Very sad](images/smiles/icon_cry.gif)
![Mad](images/smiles/icon_mad.gif)
V drugem demijohnu imam rabarbarino vino - kar je tudi ironija, ker - spet - ne maram vina
![Laughing](images/smiles/icon_lol.gif)
Sem dobila steklovino dokaj pozno, ko sem iz vrta "ujela" le še rabarbaro. Letos bodo na vrsti bolj zeliščni zvarki.
-
Objavljeno: 03 Feb 2018 08:45
Odlično
, spet sem se nekaj naučila. Bo treba poiskat kak vinarski forum
Spet ena od tistih stvari, ko ima človek neko vsiljenjo mnenje, ki mu sledi brez razmišljanja in raziskav in ima občutek, da je pravilno![Rolling Eyes](images/smiles/icon_rolleyes.gif)
tinko je napisal/a: |
"Medica" je desertno vino iz vode in meda, "medeno žganje" pa izdelek iz meda in žganja. |
Odlično
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Spet ena od tistih stvari, ko ima človek neko vsiljenjo mnenje, ki mu sledi brez razmišljanja in raziskav in ima občutek, da je pravilno
![Rolling Eyes](images/smiles/icon_rolleyes.gif)