Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Lupine semen na listih kalčkov

crtj-admin
Site Admin

Lupine semen na listih kalčkov

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

AB, pri nekaterih rastlinicah mojih čilijev se je prvič zgodilo, da se prvih klinčnih listov še držijo lupine semen. ob tem sem se spomnila nate. listi se ne morejo odpreti oz rastlinice normalno razvijati. rastejo v višave in so nerazvite, slabe.

zakaj do tega pride: moja ugotovitev je, da semena preforsiramo pri klitju. to še nebi bilo tako slabo a velik problem nastane, ko jih naprej vzgajamo na preveč visoki tem. ker so pogoji za rast zelo intenzivni rastlina "preskoči" izdelavo prvih listkov in je dobesedno "porinjena" v rast v visino. prepričana sem, da ostanek lupinice na klinčnih listih, katere rastlinica z težavo ali sploh ne more odvrči vpliva poleg ostalega globina posejanega semena.

vsa semena nikoli ne porinemo ali zakrijemo z zemljo enkomerno. ena so več zasuta druga manj. tista globlje posejana v zemljo pridejo na plan kasneje. ker v semenu ni več hrane za sejančke (prve listke) se zapoznelci povzdigajo navzgor (dela korenina) proti svetlobi. torej preskočili so "pod prisilo prvo fazo", da razvijejo klične liste in ti ostanejo ujeti v lupinico semena.

to so ugotovitve "na lastni koži", ali so prav ...? lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz sem imel letos na srečo le en tak primer.
Moje mnenje pa je, da se to zgodi največkrat, ko je sem preveč plitvo posejano in se rastlina dvigne, brez da bi se prebijala in drgnila ob zemljo.
Če ponazorim s čevlji: Ko nogo potegnem iz škornja, se mi pogosto sezuje nogavica. Ko jo dam iz copata, pa nikoli.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

AB, ja lahko je tudi ta slikovita naveza s škornji in copati. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Hm, hvala za vajina razmišljanja, tudi meni se je letos to primerilo, in sicer na parih sadikah. Do "svobode" sem jih pomagal tako, da sem s pinceto previdno odstranil odvečne lupinice.

Se mi je pa to zgodilo res najbrž zaradi tega, kar je AB omenil, namreč, preplitko sejanje. Nekje sem prebral, da če je seme pregloboko posejano, da se nekako "predolgo" trudi, da pride na plano. No, jaz sem šel v drugo skrajnost in semena samo prekril s substratom (očitno ena mnogo premalo) in zato se je zgodilo, kar se pač je._________________go with your instinct to live as you want
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Dodatno k težavi prispeva tudi presuh zrak, saj se semenske ovojnice ob vzniku zasušijo na kličnih listih.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Točno to, suh zrak.
Pomaga, če je posoda pred klitjem pokrita, potem, ko že vzklijejo pa rastlinice en do dvakrat na dan na rahlo popršimo z mlačno vodo. Idejo o pršenju sem pobrala od Ivčk in se je izkazala za dokaj učinkovito.
MijaLan

Odgovor Napisal/-a MijaLan »

Je tudi odvisno od sorte: v posodo sem na tretjine posejala čilije treh vrst - dva nista imela nobenih ostalin ovojnice, Bishop crown pa jih ima na skoraj vseh kalčkih. Vse tri sorte so bile posejane na enako globino, imajo enako vlago, ostanki so pa samo na eni sorti.
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Aha, pa ga imamo! Suh zrak namreč - vse jasno, tudi ta je sovražnik kalčkov (seveda, pozimi je luštn sejat in bit na toplem, samo radiator brez pršenja...). Saj rastlince že pršim, ampak očitno manj kot lani Smile

A vidte, temu se reče "brainstorming" ali po naše "več glav več ve" Very Happy_________________go with your instinct to live as you want
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

MijaLan je napisal/a:
Vse tri sorte so bile posejane na enako globino, imajo enako vlago, ostanki so pa samo na eni sorti.

So vsa semena lanska ali je morda BC starejšega datuma? Tudi to je lahko vzrok, bi rekla.
Odgovori