Rogljički - kvašeni

Odgovori
crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 10774
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Rogljički - kvašeni

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tole je recept za rogljičke, kakršne sem včeraj prinesla na kavico.

Osnova je sicer vzeta od tukaj, a ker se mi po tem originalnem receptu nikakor ni izšlo, kot bi želela, sem ga malo priredila.

KVAŠENI ROGLJIČKI


SESTAVINE:

75 dag moke
5 dl mleka
1,5 dl rastlinskega olja
1 jajce za testo
1 jajce za premaz
2,5 žlice sladkorja (lahko tudi manj)
1 zavitek vanilijevega sladkorja
3 dag kvasa
sol

Za nadev: marelična marmelada ali skuta ali orehi, lahko tudi čokolada


Zamesimo kvašeno testo.

Damo vzhajat, da naraste vsaj na dvojni volumen

Nato ga razdelimo na 6 kupčkov

Kupčke razvaljamo, vsakega razrežemo na 4 - 6 trikotnikov (odvisno, kako velike rogljičke želimo), na vsakega damo slabo kavno žličko marelične marmelade (lahko tudi nadev iz orehov ali skute), testo zavijemo v rogljiček. Rogljičke polagamo na pekač s peki papirjem.

Pustimo, da ša enkrat vzhaja 15 - 30 minut, odvisno od toplote v prostoru.

Vzhajane rogljičke premažemo s stepenim jajcem, damo v ogreto pečico in pečemo pri 180 do 200 stopinjah 20 minut. (Ventilatorska pečica 170 °C cca 15 minut). Ko pečem v ventilatorski pečici na polovici časa zamenjam pladnja, da se enakomerno spečejo.

Ohlajene po želji posipamo s sladkorjem v prahu. Jaz jih ne.

PS:Celo jajce je preveč za premaz, zato ga že vnaprej razžvrkljam in polovico razžvrkljanega prilijem v testo. In pa: gnete mi kruhomat. Very Happy

PS2: če vam bo iztekala marmelada, to ne bo zaradi vaše nespretnosti, se kar preveč rado zgodi. Kot preventivo dobro zasukajte oba krajčka, temeljito premažite z jajcem. Ampak včasih si marmelada med vzhajanjem in peko najde pot na prosto kar skozi spodnjo plast testa Twisted Evil . Včeraj sem imela srečo, malo je bilo takih in ti so ostali doma.
Tonček
Prispevkov: 606
Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Če mi je dovoljeno, bi dodal, kar večina najbrž že ve: moja tašča uporablja Presadovo marmelado za peko, ki ne teče tako rada: https://trgovina.mercator.si/market/izdelek/11308688/marelicna-marmelada-za-peko-presad-700-g
V Žitovi trgovini http://trgovina.zito.si/ je kupovala še druge stvari, kar gotovo tudo najbrž veste. Se opravičujem in vam želim veliko uspeha pri delu!
Irena
Prispevkov: 1057
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Irena »

Muha,
bi šlo s pirino moko? V nedeljo sem pekla potico - odlično mi je ratalo. Ta moka se tako lepo obdeluje.
Hvala za recept, že nekaj časa iščem enega uporabnega.
Irena
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Irena: po moje bi šlo, zakaj pa ne, če se drugje lepo obnese.

Tonček: tudi Presadovo sem že uporabljala. Pri krofih mi ni bila všeč, ker je kljub cvrtju v olju ostala v koščku, je bilo 6 minut najbrž premalo. Tule pri rogljičih bi se pa zaradi daljšega časa pečenja znala lepo razlezti. Za probat je. Je pa res, da je vedno v vsaki trgovini ni dobiti. Da bi samo zaradi nje šla kam posebej nabavljat, za to sem prekomot Embarassed .
Odgovori