Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čoko-sadne rezine
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Čoko-sadne rezine
(Prenos iz arhiva)
Čoko-sadne rezine
Na srečanju v Sinji gorici ste prosili, naj zapišem recept za pecivo
Potrebujemo:
Nadev:
dve zreli banani
eno pomarančo
450 g zamrznjenih ( še bolje svežih) malin ali borovnic
2 jedilni žlici sladkorja.
" " ruma
750 ml sladke smetane
3 JŽ sladkorja
Glazura
150 g jedilne čokolade
100 g masla
Testo
130 g masla
130 g sladkorja
5 rumenjakov
130 g stopljene in ohlajene jedilne čokolade
sneg iz 5 beljakov
130 g sladkorja ( ponovno....lahko tudi malo manj)
130 g moke
Maslo in sladkor penasto umešamo, postopoma dodajamo rumenjake in ohlajeno, vendar tekočo čokolado.
Iz beljakov stepemo sneg, postopoma dodajamo sladkor.
Moko presejemo, jo dodamo k rumenjakovi masi in postopoma domešamo sneg.
Pekač obložimo s peki papirjem. Maso za testo enakomerno namažemo in pečemo 35 minut na 160 ° ( če je ventilator) ali na 180 °( brez ventilatorja)
Ohlajeno testo prerežemo. Eno plast obložimo z nadevom, premažemo s polovico stepene smetane in pokrijemo z drugo polovico testa.
Drugo polovico testa povrhu navlažimo s sadnim sokom, ki smo mu dodali rum.
Tudi to plast premažemo s smetano. Nekaj smetane pustimo za okrasitev.
Povrh prelijemo z glazuro, damo za 10 minut v hladilni in nato okrasimo.
Do serviranja naj rezina ostane v hladilniku vsaj 4 ure, da se testo prepoji s sokom iz sadja.
Nadev....banane zmečkamo, dodamo pomarančni sok in odtaljene maline.
Potresemo s sladkorjem in dobro premešamo. Nekaj soka odcedimo za navlažitev druge plasti testa.
Glazura....čokolado razlomimo na manjše koščke in z maslom nad soparo stalimo. Dobro premešamo in ohladimo do mlačnega, vendar še tekočega.
.......----------------....................----------------
Napisala sem take podrobnosti, kot da prvič v življenju pečete....
To testo se v originalu uporablja za Sacher torto...zame pa je dobra podlaga za razne nadgradnje...tudi za tiramisu ga uporabim...( ni mi všeč s kupljenimi keksi..ha, ha...)
Velikokrat ga brez vsega narežem na kocke, dam na krožnik, dodam vroče maline in sladko smetano. To je najhitreje, ker je takrat testo kar iz zamrzovalnika, prav tako maline....le smetano še stepem in postrežem...
Veliko užitkov pri delu in nato tudi pri jelu, Mil
Na srečanju v Sinji gorici ste prosili, naj zapišem recept za pecivo
Potrebujemo:
Nadev:
dve zreli banani
eno pomarančo
450 g zamrznjenih ( še bolje svežih) malin ali borovnic
2 jedilni žlici sladkorja.
" " ruma
750 ml sladke smetane
3 JŽ sladkorja
Glazura
150 g jedilne čokolade
100 g masla
Testo
130 g masla
130 g sladkorja
5 rumenjakov
130 g stopljene in ohlajene jedilne čokolade
sneg iz 5 beljakov
130 g sladkorja ( ponovno....lahko tudi malo manj)
130 g moke
Maslo in sladkor penasto umešamo, postopoma dodajamo rumenjake in ohlajeno, vendar tekočo čokolado.
Iz beljakov stepemo sneg, postopoma dodajamo sladkor.
Moko presejemo, jo dodamo k rumenjakovi masi in postopoma domešamo sneg.
Pekač obložimo s peki papirjem. Maso za testo enakomerno namažemo in pečemo 35 minut na 160 ° ( če je ventilator) ali na 180 °( brez ventilatorja)
Ohlajeno testo prerežemo. Eno plast obložimo z nadevom, premažemo s polovico stepene smetane in pokrijemo z drugo polovico testa.
Drugo polovico testa povrhu navlažimo s sadnim sokom, ki smo mu dodali rum.
Tudi to plast premažemo s smetano. Nekaj smetane pustimo za okrasitev.
Povrh prelijemo z glazuro, damo za 10 minut v hladilni in nato okrasimo.
Do serviranja naj rezina ostane v hladilniku vsaj 4 ure, da se testo prepoji s sokom iz sadja.
Nadev....banane zmečkamo, dodamo pomarančni sok in odtaljene maline.
Potresemo s sladkorjem in dobro premešamo. Nekaj soka odcedimo za navlažitev druge plasti testa.
Glazura....čokolado razlomimo na manjše koščke in z maslom nad soparo stalimo. Dobro premešamo in ohladimo do mlačnega, vendar še tekočega.
.......----------------....................----------------
Napisala sem take podrobnosti, kot da prvič v življenju pečete....
To testo se v originalu uporablja za Sacher torto...zame pa je dobra podlaga za razne nadgradnje...tudi za tiramisu ga uporabim...( ni mi všeč s kupljenimi keksi..ha, ha...)
Velikokrat ga brez vsega narežem na kocke, dam na krožnik, dodam vroče maline in sladko smetano. To je najhitreje, ker je takrat testo kar iz zamrzovalnika, prav tako maline....le smetano še stepem in postrežem...
Veliko užitkov pri delu in nato tudi pri jelu, Mil
Pozdrav
Marija, jaz sem pekla v običajnem globokem pekaču, ki se dobi s štedilnikom, sem pa imela dvojni recept. Sem najprej prerezala po dolžini in potem tisto še po debelini ( drugače mi ne uspe res po debelini na pol...ha. ..ha, polovičko postavim pokonci...). Ker so to rezine, ni težko potem sestaviti nazaj, skupno namazati in potem po prvotnem rezu narezati.
Za to enojno maso zadošča, enako velik plitev pekač, takrat ga pač ne prerežeš po debelini ampak po širini ali dolžini.
Lahko pa uporabiš tisti starinski pekač za dvojno potico--- dolžina ~ 40 cm, širina ~ 21 cm, globina ~ 6cm.
Takrat pa se najprej prereže na pol...20x 21, potem pa je lažje po debelini.
Lepo bodimo, Mil
Marija, jaz sem pekla v običajnem globokem pekaču, ki se dobi s štedilnikom, sem pa imela dvojni recept. Sem najprej prerezala po dolžini in potem tisto še po debelini ( drugače mi ne uspe res po debelini na pol...ha. ..ha, polovičko postavim pokonci...). Ker so to rezine, ni težko potem sestaviti nazaj, skupno namazati in potem po prvotnem rezu narezati.
Za to enojno maso zadošča, enako velik plitev pekač, takrat ga pač ne prerežeš po debelini ampak po širini ali dolžini.
Lahko pa uporabiš tisti starinski pekač za dvojno potico--- dolžina ~ 40 cm, širina ~ 21 cm, globina ~ 6cm.
Takrat pa se najprej prereže na pol...20x 21, potem pa je lažje po debelini.
Lepo bodimo, Mil
-
- Prispevkov: 144
- Pridružen: Če Apr 27, 2017 2:00 am
Sem jih sicer videla le od daleč ampak se mi zdi, da gre za tele: http://forum.gartlc.si/gartlc-about4215.html
Če se motim, me bo pa Mil popravila. Vsekakor so pa tile vredni greha.
Če se motim, me bo pa Mil popravila. Vsekakor so pa tile vredni greha.
Pozdrav
Jaz jih imenujem semenske ploščice.
Notri je sončnično seme, bučnice, sezam in laneno seme ...vsakih 20 dag. Potem pa je še karamel ( 20 dag sladkorja), maslo ( 12,5 dag), sladka smetana ( 2,5 dl) in med ( 4 žlice). Vse potem prevrem, namažem ( pri meni pač tako....) in pečem približno 12 minut na podlagi- vafljih... na 200 °. Še toplo razrežem.
Lepo bodimo, Mil
Jaz jih imenujem semenske ploščice.
Notri je sončnično seme, bučnice, sezam in laneno seme ...vsakih 20 dag. Potem pa je še karamel ( 20 dag sladkorja), maslo ( 12,5 dag), sladka smetana ( 2,5 dl) in med ( 4 žlice). Vse potem prevrem, namažem ( pri meni pač tako....) in pečem približno 12 minut na podlagi- vafljih... na 200 °. Še toplo razrežem.
Lepo bodimo, Mil