Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Škropljenje čez sosedsko mejo - ukrepi

crtj-admin
Site Admin

Škropljenje čez sosedsko mejo - ukrepi

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Imam prošnjo za vas, ki znate brati zakone Smile
Sosed, upokojen sodnik (kar je z njegovega vidika silno!! pomembno) je ljubitelj škropljenja. Zastruplja vse - od regrada do svojega sadneka drevja. Ima nekaj jabolk in hrušk ob meji. Danes jih je spet škropil - z masko na obrazu in seveda je bil postavljen tako, da je neslo na moj vrt.

Ko sem ga vprašala, s čim je škropil in da bi prosila, da škropi tako postavljen, da ne nese k nam - je imel izpad agresije, ošabnosti in arogance.

Saj ne da bi ga prijavila - ampak ali obstaja kak paragraf, da človek nima pravice zastrupljati sosedov - da mu ga lahko vržem pod nos in mu malo zažugam? Z razumom in prijazno prošnjo ne bom nič dosegla. M*t*r so ljudje nesramni.

Poleg tega, da jem zelenje, ki je dobilo dozo nečesa?? je pri nas na počitnicah hčerkin yorki. Mali psiček, ki vse obleze in povsod vtika smrček. Groza me je Twisted Evil
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Takole na pamet bi rekel, da je to motenje posesti. Zakon imaš tukaj: http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO3242. Verjetno pa bo treba poiskati strokovno usposobljeno osebo.

Lahko pa še ti začneš s čim špricat proti njegovem, tako bo tak človek najbolje razumel.
figula

ukrep št. 1 = kupim boom efekt (po narejeni študiji točno vem, česa je sposoben)

ukrep št. 2 = zakopljem se v zakone in predpise, pogledam kaj piše o motenju posesti, hvala aladin

ukrep št. 3 = da se bosta lahko ukrepa 1 in 2 uresničila, moram za 180% spremeniti svojo osebnost

ukrep št. 4 = kot je predlagal sosed - postavim visok zid, ker on ima namen še naprej škropiti svoj "sadovnjak"

Zdaj zelo dobro razumem notranjko kako te takšna stvar ohromi in vzame veselje .....
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Ukrep št. 6: ob meji se lotiš barvanja česarkoli s "pištolo" tako, da pobarvaš še njegov del. Da pač nazorno vidi, kaj dela. Tudi njemu poveš za možnost zaščite z zidom.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tole mi je izpadlo pri delitvi - osamosvajanju teme:

muha je napisal/a:
Ukrep št. 5: Ob meji v času škropljenja napneš pregrado iz folije. Je izvedljivo?
figula

Muha, to mi je že padlo na pamet. Sicer težko izvedljivo, tudi odvisno od njegove volje obvestiti nas, kdaj bo škropil oziroma ko ga zasačim škropiti, če bo voljan počakati, da kaj namestimo.
Kakor bo njegov "sadovnjak" rastel, toliko težje bo "ujeti" višino.
Bo pa škropil dopoldne, ko ga ne bom videla.

Obstaja preprosta rešitev, da se obrne in škropi proti svojemu dvorišču. Ker meni je vseeno kaj on dela na svoji strani, dokler s svojimi dejanji ne škodi meni in moji družini.

Nesramnost in aroganca nekaterih ljudi je neizmerna. Res sem žalostna.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Po mojem, čisto laičnem a razumskem mnenju je stvar sledeča:

Motenje tvoje posesti so vsa njegova dejanja, ki kakorkoli posegajo v tvojo posest. Odgovornost in obveznost iz njegove strani je, da prepreči to poseganje, razen če se kako drugače ne dogovorita.
Iz tega naslova je po mojem on obvezen nameščati zaščite ali pa ta opravila izvajati tako, da niso moteča. Verjetno se tukaj debata lahko zaključi s PIKO.

Nadalje bi ravnal po sledečih korakih.

1. Obvestil bi ga o stvareh, ki so moteče in to še z nekom, ki bo služil kot priča.
Tukaj niti nebi kompliciral in iskal kje v zakonih piše o škropljenju ipd.

2. Nekaj časa (eno leto recimo) bi natančno vodil evidenco kdaj in kolikokrat to počne, ob tem zapisal čas ter predvidevanje proti čemu škropi. Iz tega bi sklepal uporabo konkretnih FFS ter izpeljal v potencialno nevarnost za zdravje vaše družine.
Fino bi bilo, če lahko zabeležiš kolikšna površina tvoje parcele je tako "obremenjena".

3. Ker se nebi odzval (predvidevam, če pa bi se, bo super) uporabiš večno moder psihološki pristop " Klin se s klinom izbija" ter uporabiš enako mero arogance in agresije nazaj. Z ozirom, da te malo poznam, ti svetujem, da se obrneš na kakšno bolj grozeče-zveneče odvetniško ime, kjer bodo to opravili namesto tebe in to vse v okviru vseh mogočih zakonov. Za začetek bo najboljše neko uradno obvestilo o težavi, ki lahko eskalira v pravdo z vsemi posledicami zanj. Kot težo resnosti situacije naj se navede vso evidenco škropljenja s tvojimi predvidevanji o uplivanju na tvoje zdravje.

Največkrat se tako ljudje na hitro spametujejo in umirijo.
Iz izkušenj.

Nekaj časa bo terjalo, tudi cekinov vrednotilo, a bo najbolj civilizirana pot brez mogočih proti argumentov. Recimo temu ena enostavna pot do cilja, razen porabljenega časa in tistih par sto €, ki bodo poplačali odvetniško uslugo.

Tako razmišljam.
figula

Juglans, hvala ti za tole razmišljanje in dobre nasvete.
Ti si en tak čarovnik, vedno najdeš prave besede Smile.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Figula, tule je opisan podoben primer. Je iz leta 2003, a najbrž se ni dosti spremenilo:
https://www.slonep.net/vodic/pravni-nasveti/sosedje?view=vprasanja&direct=2365
Stvarnopravni zakonik, 73. člen:
https://www.slonep.net/predpisi/zakonodaja/stvarnopravni-zakonik

Našla sem še tole:
Pravilnik o dolžnostih uporabnikov fitofarmacevtskih sredstev
http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=PRAV3724

Zakon o fitofarmacevtskih sredstvih (ZFfS)
http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO2248
Odgovori