Ali se bo tole spridilo

Odgovori
crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 10774
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Ali se bo tole spridilo

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
tigrček
Prispevkov: 109
Pridružen: Po Jan 19, 2015 1:00 am

Odgovor Napisal/-a tigrček »

Bom še tu vprašak, ker več berete. Spasiral sem paradižnik, dodal prepražene zadeve za salso papriko čebulo in se mi zdi da sem pozabil vse začimbe to je sol in poper, jaz vse to sicer dam v kozarce vroče in potem še prekuham za ene 20 minut da je orng pasterizirano, ampak, kaj mislite, se bo to vseeno spridilo, takega primera še nisem imel.
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Sem ti že odgovorila, tigrček. Vse bo OK, sol in poper nista bistvena.
Andrej Banko
Prispevkov: 5297
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Če so kozarčki do vrha napolnjeni, pokrovi dobro zatesnjeni in vsebina ustrezno pasterizirana, potem ne bi smelo biti problemov.
Boš pogledal in povedal čez nekaj mesecev ! Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17585
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

AB: pri pasteriziranju paradižnikovih koščkov se mi zgodi, da je kozarec po ohladitvi poln komaj na 3/4. Pa se shranek kljub temu obdrži tudi 2 leti, da je le tesno zaprt. Ne bi verjela, če ne bi tega doživela sama. Surprised
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Zakaj ne? Bistveno je, da v shranku ni bakterij in gliv, niti aktivnih, niti v obliki spor. Če je zrak med shrankom in pokrovčkom, lahko pride kvečejmu do kemijskih sprememb zaradi oksidacije, ki jo omogoči kisik. Ampak, v veh letih, kar delam paradižnikove koščke, se mi zaradi tega ni pokvaril noben kozarček. pa jih ni bilo malo, gotovo nekaj 100 (ker imam v glavnem 2 dl stekleničke). Prav zdaj se jih pasterizira 10.
Odgovori