Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
CGN 23209
-
- Site Admin
CGN 23209
(Prenos iz arhiva)
Ta čili je tako okusen, da si zasluži svojo temo.
mfranc je napisal/a: |
CGN 23209, Chinense, baje iz Hondurasa. Padel sem na črno barvo . Podatkov sila malo, baje je zelo okusen posušen, za kuhinjo, za presno uporabo pa ni najboljši. Skovili, približno "srednji". Pišejo, da je to čisto drugačen čili, kot smo jih vajeni, res pa je že rast sadike čisto unikatna . Upam, da bo naslednjo sezono že kaj več podatkov. Pred nekaj dnevi sem prečital da je zelo pozen, verjetno sem to spregledal; sorta pa se je kot nalašč znašla v senci mojih jajčevcev in sosedovih grmov jagodičja. Šele nekaj dni nazaj je počrnel prvi plod. Edini čili, ki sem ga danes z grede prestavil v lonec, rad bi pobral čimveč plodov. Kolateralna škoda presajanja . Plodovi so se kar obleteli med vlečenjem iz grede. Dolgi so do 16 cm, mogoče kakšen malo čez. Valjasta oblika mi je izziv, da jih čez kak dan priključim k jalapenom na žaru. |
Plamenka je napisal/a: |
Kako roden je tvoj! Moj dlje kot do cvetov ni prišel in ne bo nič z njim. Najbrž je bilo narobe to, da je v sicer velikem koritu v družbi drugih čilijev, rabil bi pa samostojen lonec, veliko sonca in bolj zgodnji začetek. |
Ja, drugo leto mora biti sejan prej, obvezno. Žal pa v lonec mogoče ne paše. Moj je visok en meter, deklarirajo ga za 1,2 m, verjetno v dobrih pogojih zraste še bistveno več .... |
pajo je napisal/a: |
Tako pobrana še 2 runda le teh. Za mene jih je dovolj. Moram počasi resno začeti pucati vse skupaj. V rastlinjaku še vedno džungla. |
Eeeh, lonec je tako notri, na zaprti terasi. Ampak dva "minusa sta se zgodila".
Prvo, zemlja v kateri je grm rastel je preveč rahla, z veliko humusa in perlita, pa brez gline. Tako se je večina koreninske grude takoj razpršila, in so ravno korenine lasnice ostale "na suhem" - kljub takojšnji presaditvi v lonec.
Za piko na i pa se je grm v vročini pred nekaj tedni skoraj skuhal, in si od takrat ni opomogel.
No ja, nekaj je ratalo .... _________________mfranc
Prvo, zemlja v kateri je grm rastel je preveč rahla, z veliko humusa in perlita, pa brez gline. Tako se je večina koreninske grude takoj razpršila, in so ravno korenine lasnice ostale "na suhem" - kljub takojšnji presaditvi v lonec.
Za piko na i pa se je grm v vročini pred nekaj tedni skoraj skuhal, in si od takrat ni opomogel.
No ja, nekaj je ratalo .... _________________mfranc
Sedaj so precej ubogi čiliji, presaditev z vrta v lonec ni bila preveč uspešna, in ne bo nič z dozorevanjem zelenih čilijev. |
Tudi jaz imam precej zelenih še. V FB skupini čilijašev so svetovali, da se zraven čilijev da jabolka ali zrelo banano in tako potem ti dobijo pravo barvo. Bo treba testirat.