Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Pretopla shramba
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Pretopla shramba
(Prenos iz arhiva)
Pretopla shramba za sadje in zelenjavo
Barjanska, močvirniška, morostarska, koliščarska hiša brez kleti .
Sedaj mi je jasno zakaj so koliščarji izumrli, brez kleti ne gre .
Sedaj je v kleti konstantna temperatura 17 °C. Tudi v zimskem času, z zunanjimi temperaturami okrog nič stopinj, ne bo veliko hladneje kot 15 °C.
V bistvu je prostor namenjen nekajdnevnemu shranjevanju svežih vrtnih dobrin, letos bo po dolgem času tu shranjena "ozimnica" .
Kaki in čajota.
Oba sta mi neznanka, kar se shranjevanja tiče, zato me zanimajo vaše izkušnje koliko dni, tednov, lahko eno in drugo zdrži pri takšni temperaturi?_________________mfranc
Barjanska, močvirniška, morostarska, koliščarska hiša brez kleti .
Sedaj mi je jasno zakaj so koliščarji izumrli, brez kleti ne gre .
Sedaj je v kleti konstantna temperatura 17 °C. Tudi v zimskem času, z zunanjimi temperaturami okrog nič stopinj, ne bo veliko hladneje kot 15 °C.
V bistvu je prostor namenjen nekajdnevnemu shranjevanju svežih vrtnih dobrin, letos bo po dolgem času tu shranjena "ozimnica" .
Kaki in čajota.
Oba sta mi neznanka, kar se shranjevanja tiče, zato me zanimajo vaše izkušnje koliko dni, tednov, lahko eno in drugo zdrži pri takšni temperaturi?_________________mfranc
mfranc: mi pa imamo klet, a s temperaturami nismo nič na boljšem. Centralno gretje naredi svoje. Sanje, da bi imela v kleti eno sobo brez gretja in steptano glino namesto betonskih tal so se razblinile kot milni mehurček že kmalu po začetku gradnje (natiho se je tudi tam čez potegnila betonska plošča ). Kakije in čajote zato shranjujem podobno, kot svetuje metuljc. Na neogrevanem podstrešju vse dokler ne pritisne mraz pod ničlo. Takrat gajbice pritisnem k dimniku od kamina, ki ga vsak dan kurimo, in jih dodobra zadekam. Doslej še ni bilo tako mraz, da bi taka zaščita odpovedala.
So mi pa čajote pomrznile, ko sem jih imela samo v kartonski škatli, brez dekce. Na + 18 stopinj v kleti veselo poganjajo že takle čas.
Morebitna rešitev: na bolhi kupiš star hladilnik ....
So mi pa čajote pomrznile, ko sem jih imela samo v kartonski škatli, brez dekce. Na + 18 stopinj v kleti veselo poganjajo že takle čas.
Morebitna rešitev: na bolhi kupiš star hladilnik ....
Eeeeh, podstrešje tudi ni idelno. Recimo 3/5 ga je pozidano v dve sobi. Ostali del (na južni strani hiše) je ostal kot sušilnica perila, in tam sem v času "socialistične, sindikalne ozimnice" res kar uspešno shranjeval jabolka. Naknadno sem izboljševal toplotne izolacije, kar pa ni bilo v prid omenjenemu načinu shranjevanja sadja.
Evo, približno to sem počel z jabolki na podstrehi . Gajbice sem zložil ob notranjo steno (med podstrešjem in stopniščem) in je zadeva funkcionirala. Sedaj je ta stena izolirana .
Si me pa prestrašila s čajotami, in moram tudi z njimi kaj storiti.
Sicer imam tudi gajbico ali dve kakija zunaj, z zaščito proti dežju, in bom enako naredil s čajotami. Začasno.
Razmišljam pa tudi o poceni hladilniku, na podstrehi pa delata napoto dve hladilni skrinji, že leta nista v uporabi. Se mi zdi, da bi se eno dalo usposobiti. Mi pa ta trenutek ni jasno, ali je skrinjo možno predelati na željene nastavitve.
Se strinjam s teboj, Muha, ga ni čez klet z ilovico na tleh. Starši so jo imeli, in jo tudi sanjam že desetletja.
Tvojega primera pa ne poznam dovolj da bi pametoval, pa vendar ... . Morda bi temperaturo lahko zniževali z ventilatorjem in diferenčnim termostatom. Ventilator se vklopi ko je zunaj nižja temperatura kot v kleti in pohlajuje klet. Recimo v nočnem času. Na željeno temperaturo._________________mfranc
muha je napisal/a: |
Na neogrevanem podstrešju vse dokler ne pritisne mraz pod ničlo. Takrat gajbice pritisnem k dimniku od kamina, ki ga vsak dan kurimo, in jih dodobra zadekam. Doslej še ni bilo tako mraz, da bi taka zaščita odpovedala. |
Evo, približno to sem počel z jabolki na podstrehi . Gajbice sem zložil ob notranjo steno (med podstrešjem in stopniščem) in je zadeva funkcionirala. Sedaj je ta stena izolirana .
Si me pa prestrašila s čajotami, in moram tudi z njimi kaj storiti.
Sicer imam tudi gajbico ali dve kakija zunaj, z zaščito proti dežju, in bom enako naredil s čajotami. Začasno.
Razmišljam pa tudi o poceni hladilniku, na podstrehi pa delata napoto dve hladilni skrinji, že leta nista v uporabi. Se mi zdi, da bi se eno dalo usposobiti. Mi pa ta trenutek ni jasno, ali je skrinjo možno predelati na željene nastavitve.
Se strinjam s teboj, Muha, ga ni čez klet z ilovico na tleh. Starši so jo imeli, in jo tudi sanjam že desetletja.
Tvojega primera pa ne poznam dovolj da bi pametoval, pa vendar ... . Morda bi temperaturo lahko zniževali z ventilatorjem in diferenčnim termostatom. Ventilator se vklopi ko je zunaj nižja temperatura kot v kleti in pohlajuje klet. Recimo v nočnem času. Na željeno temperaturo._________________mfranc
mfranc je napisal/a: |
Tvojega primera pa ne poznam dovolj da bi pametoval, pa vendar ... . Morda bi temperaturo lahko zniževali z ventilatorjem in diferenčnim termostatom. Ventilator se vklopi ko je zunaj nižja temperatura kot v kleti in pohlajuje klet. Recimo v nočnem času. Na željeno temperaturo. |
Naša klet je večnamenska in bi bilo kakršnokoli hlajenje na škdo drugih dejavnosti. Ni panike. Za jabolka imam podstrešje, za krompir podzemni "kevdrček" tistih par čajot pa tudi nekako uspem spraviti skozi zimo. Mrzlo je le par dni, takrat jih začasno prestavim na stopnišče.
Samo na hitro.
Eno leto je decembra stisnil divji mraz in v naši "shrambi" se je temperatura spustila na cca -5°C ponoči, čez dan pa tam okoli nule. Recimo da je to trajalo kakšen teden in kakiji so brez vidnih poškodb prestali to "tourturo". Naprej so čisto normalno dozoreli - se zmehčali in jih potem mi tudi pofleckali.
Tako da jaz z njimi nebi-nebom več kompliciral.
Eno leto je decembra stisnil divji mraz in v naši "shrambi" se je temperatura spustila na cca -5°C ponoči, čez dan pa tam okoli nule. Recimo da je to trajalo kakšen teden in kakiji so brez vidnih poškodb prestali to "tourturo". Naprej so čisto normalno dozoreli - se zmehčali in jih potem mi tudi pofleckali.
Tako da jaz z njimi nebi-nebom več kompliciral.
muha je napisal/a: |
Naša klet je večnamenska in bi bilo kakršnokoli hlajenje na škdo drugih dejavnosti. |
Jah, točno tak prostor je naš. Lahko še malo znižam temperaturo z odpiranjem precej velikega okna (odprt je le del, na oberliht), vendar na račun ohladitve sosednjih, ogrevanih prostorov .
Tako da tu ne bom (skoraj) nič posegal v prostor, zanimalo me je samo, kako se bo obnesel za hrambo ozimnice ._________________mfranc
Juglans, lepo je slišat, da je odporen na minus temeperature. To potrjuje mnenje mnogih, da na drevesu zreli kratkotrajno prenesejo do -3 stopinje.
Moj problem so previsoke temperature za hranjenje preko zime.
Aladin, toplotne črpalke nimamo, je pa v petletki .
Kaj pa si imel v mislih?_________________mfranc
Moj problem so previsoke temperature za hranjenje preko zime.
Aladin, toplotne črpalke nimamo, je pa v petletki .
Kaj pa si imel v mislih?_________________mfranc