Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bršljan

crtj-admin
Site Admin

Bršljan

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Povzroča rane na koži podobne opeklinam, preizkušeno na lastni koži, zelo neugodno. Trgal sem ga ob škarpi in se z vitico po nesreči oplazil po vratu, težave pa so začele šele čez dva dni.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Zanimivo!

Je bil moker in je sijalo sonce? Pišejo, da so to pravi pogoji za opekline. Imam veliko bršljana, trgala sem ga tudi že z golimi rokami pa dosedaj hvalabogu takih izkušen nimam. Bom pa v bodoče bolj pozorna.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Kaj ga ni več vrst?
babaco

Ni bilo sonca, pa še suh je bil. Saj tudi jaz sem ga že večkrat trgal, pa ni bilo nič narobe. A sem prebral, da ožige povzročijo le mladi poganjki.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ne, pri nas je le ena vrsta avtohtonega bršljana, Hedera helix. Obstaja sicer kak ducat vrst, a nobena druga ni pri nas. je pa veliko vrtnarskih kultivarjev, različnih velikosti, oblik, barv listov. Prvič slišim za takšne težave, ampak wiki pa ne:

Toxicity

The berries are moderately toxic. Ivy foliage contains triterpenoid saponins and falcarinol. Falcarinol is capable of inducing contact dermatitis. It has also been shown to kill breast cancer cells.[13]

Skratka, triterpenoidni saponini in falkarinol sta sestavini listov in slednji lahko povzroča kontaktni dermatitis.

Evo, res se celo življenje učimo.
babaco

Metuljc, ja res se celo življenje učimo, a jaz sem se tokrat kar dobro izšolal. Very Happy Wink
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Je bilo tako hudo?
babaco

Bom preživel, čeprav se še mehuri, peče, srbi,...
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Me zanima, če so poznani pogoji, v katerih je bršljan takole toksičen.
Sama sem ga leta obrezovala, ga krotila, kasneje z listi še barvala, pa nikoli nič nenavadnega na koži._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori