"Belaj" - sladko jabolko

Odgovori
crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 10774
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

"Belaj" - sladko jabolko

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17584
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Za tole sorto me je dolgo mučilo, kako se imenuje in ali se sploh še prideluje. Sorta je čudovita za sušenje zato bi bilo škoda, da bi izumrla. Ime sem dala v navednice, ker gre za narečno poimenovanje. Morda bomo sčasoma prišli tudi do pravega, če ni sorta tako stara, da se je že izgubilo, ker je pisni viri niso omenjali.




češnca: 30. november 2018
muha je napisal/a:
Doma smo imeli jabolka, ki smo jih imenovali "hlebčarji" ali "ta sladka jabolka".
Večji belo-rumeni sadeži bolj sploščene oblike, če imam prav v spominu. Sadeži so imeli rahlo nakazan "rob" od muhe do peclja. Največja posebnost je bila popolna odstonost kisline in precej suho meso. Za sproti niso bili kaj posebnega, je pa bila to idealna sorta za sušenje. Po par pesti smo jih dodajali v kompot iz suhih češp in ni bilo nobene potrebe po dadatnem sladkorju. Tudi za grizljanje so bili odlični.

Pozna kdo?






mravlja je napisal/a:


odstranjeno, ker ne gre za isto sorto - glej prispevek mravlje spodaj.

...


V obeh primerih gre za isto jabolko, ki ga imam tudi na svojem vrtu. Narečno poimenovanje je belaj, zato predlagam, da za naprej uporabljamo kar to ime. Najprej razjasnitev - belaji NISO beličniki, čeprav so si v nekaterih značilnostih podobni. Jablana je visoko, močno razvejano in precej bujno drevo. Rodnost je zmerna, vendar stalna, podobna kot pri grafenjštajncu. Jabolka dozorevajo konec avgusta in v prvi polovici septembra. Plodovi so srednje debeli do debeli, odvisno od vremenskih okoliščin in terena. Ko plod dozoreva, se barva jabolka spreminja od zelene, v svetlo zeleno, zrelo jabolko je belkasto do skoraj belo in pri prezrelih jabolkih svetlo rumeno do rumeno. Zrelo jabolko vsebuje veliko sladkorja in zelo malo kisline, ima pa zelo izrazit vonj po muškatnem vinu. Smile Plodovi so zelo občutljivi na dotik in udarce; hitro začnejo gniti, zato tudi niso primerni za daljše skladiščenje. Koža zelo zrelega belaja se naguba. Meso je moknato. Belaji so primerni za sprotno porabo in predelavo v krhlje. Pri nas jih je bilo letos toliko, da smo prvič, odkar so na vrtu, stisnili iz njih jabolčni sok. Jablana je občutljiva na bolezni, predvsem škrlup; ima pa to lepo lastnost, da kljub svoji navidezni krhkosti uspeva tudi na zelo mrzlih legah.



muha: 30. november 2018

češnca: tvoj opis se do potankosti ujema z jabolki, o katerih sem pisala. Hvala!

Kako ti je sploh uspelo odkriti to ime? Surprised





češnca: 30. november 2018
Ime se je po mojem mnenju prenašalo iz roda v rod zelo dolgo časa; vsekakor ne gre za moderno pogruntavščino. Iz otroštva se spomnim, da smo bili zmedeni, ker nismo razlikovali med beličniki in belaji. Drevo je posadil moj ded ali pa še praded. Mesto cepljenja je kak meter visoko.
Klik - fotografija
Nazadnje urejal/a muha 02 Dec 2018 13:56; skupaj popravljeno 1 krat
mravlja
Prispevkov: 4260
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Bi še tu opozoril, da so se moja jabolka kasneje lepo pordečila in jih vodim pod gorenjsko voščenko. Kaže, da sem po sorti povpraševal prehitro...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17584
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

mravlja: hvala za opozorilo, nisem sledila. Tvoj prispevek bom izločila, da ne bo pomot.

Ima ga torej češnca in tajana je prinesla plodove na razstavo in pokušino v Sinjo Gorico, za katere predvidevam, da so ista sorta.
ferdo36
Prispevkov: 1237
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

To jabolko bi lahko bilo Londonski peping, ki sem ga dobro poznal v mladosti.
KIS ga opisuje med starimi sortami._________________Narava vse povrne!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17584
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Po opisu ne ustreza povsem:

navajajo: Skladišćenje prenaša dokaj dobro = zgoraj opisana sorta se slabo skladišči, zato so jo tudi takoj po obiranju posušili v sušilnicah

navajajo: sladko kisel okus plodov = ne spomnim se, da bi se kislino sploh občutilo. Ponavadi se kislina v sušenih plodovih še bolj izrazi, dotični "suhi krhlji" so bili pa sladki skoraj kot posušen kaki.

Po fotografiji bi pa lahko bil.
češnca
Prispevkov: 465
Pridružen: Če Nov 29, 2018 1:00 am

Odgovor Napisal/-a češnca »

KLIK
Ta slika je zelo, zelo podobna mojim jabolkom, čeprav je težko oceniti na daljavo. Lahko dobimo letos še kakšno sliko z istega drevesa?

Opis in slika londonskega pepinga sta tukaj. Belaj je popolnoma brez rdečine v vseh fazah in brez teh grebenčkov pri muhi - bistveno bolj je okrogel, zato peping zagotovo ni.

Če kdo hoče cepič, ga dobi. Smile Poleg tega imam še dve staro-stari jablani, kjer tudi ne vem sorte. Eno drevo ima gotovo preko 100 let.
mravlja
Prispevkov: 4260
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

češnca je napisal/a:
KLIK
Ta slika je zelo, zelo podobna mojim jabolkom, čeprav je težko oceniti na daljavo. Lahko dobimo letos še kakšno sliko z istega drevesa? ...


Tole jabolko je vse, kar mi je ostalo z istega drevesa - gornja in spodnja stran...



Sem ga dal v klet, da vidim, kako dolgo bo zdržal (če bom zdržal sam, seveda ;).
Kot sem že zapisal, vodim ga pod gorenjska voščenka, upam, da je res.
češnca
Prispevkov: 465
Pridružen: Če Nov 29, 2018 1:00 am

Odgovor Napisal/-a češnca »

Nimamo sreče, skrivnost se poglablja. Laughing

Zanima me, če imajo to jabolko v genetski banki v Kartuziji Pleterje.
Odgovori