Ameriška brusnica - Vaccinum macrocarpon, Cranberry

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Ameriška brusnica je večja sorodnica evropske sorte. Oblikuje zimzelen, pritlehen grm, ki se vzpne do 20 cm v višino, ima pa več metrov dolga, vitka in plazeča stebelca, na katerih odganjajo pokončni poganjki, nosilci cvetov in pozneje plodov. Lističi so majhni, bleščeče zeleni, z nekoliko navzdol zavihanimi robovi. Prvi cvetovi se pojavijo ob koncu pomladi in so beli do svetlo rožnati, zvončasti in viseči. Oprašujejo jih čebele. Jagode so sprva bele ali svetlo zelene, ko pa v jeseni dozorijo, postanejo temno rdeče. Zrele jagode so do 2 cm velike, okrogle in imajo sladko kiselkast okus.
Za vzgojo je ključnega pomena delno senčno rastišče, brez neposrednega sonca v vročih poletnih dneh, z vlažno in kislo humusno zemljo. (dod.mod.Igy)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Andrej Banko 11. 11. 2017

V temi o ameriških borovnicah smo se pogovarjali tudi o opciji zasaditve brusnic na borovničevo gredo kot pokrivne rastline ( živa zastirka ).
Tam sem že omenil, da imam sam na eni moji gredi ob hiši posajene navadne, domače brusnice, izkopane v kislem gozdu. Uspevajo, vendar je rast izjemno počasna.

Na drugi gredi z borovnicami, ki pa jo imam na njivi, pa sem lansko leto pod tri borovnice posadil štiri ameriške brusnice.
Tri so se lepo prijele, eno pa se moral spomladi zamenjati z novo. Dve sta že letos cveteli in imata nekaj plodov.
Težko bi rekel, da jim je letošnja vročina kaj hudo škodila, kljub temu, da naj ne bi bile ravno največje ljubiteljice visokih temperatur.

Ta fotografija je iz druge polovice julija:

Tole pa bilo fotografirano prejšnji teden:

Za moje pojme zelo lepo rastejo. Nekateri poganjki so dolgi tudi že okoli pol metra in že kar plezajo po borovnicah.

Tudi plodov bo nekaj za pokušino, se pa skrivajo :

Velikost plodov je dober centimeter v premeru, morda celo centimeter in pol.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Hvala, muha ! palec gor

Pa sem šel gledat, če že obstaja tema, ampak sem jo očitno zgrešil ... da premislim
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

AB: prva tema v forumu Sadje je Obvestilo - seznam sort in tem. Tam najhitreje lahko preveriš o čem vse smo se že pogovarjali.
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Brusnica potrebuje še nekoliko več vlage kot borovnica.Če kombinirate brusnice pod borovnicami ne pozabite, da ima brusnica plitvejše korenine in pobere
večino hranil namenjenih borovnici.Pleveli lahko brusnico zadušijo!
Marmelada iz brusnic in aronije je nebeška.(Govorimo o Ameriški brusnici!)_________________Narava vse povrne!
Andrej Banko

No, ima še kdo doma ameriške brusnice ? Wink

Ferdo, ali bi gnojenje grede z mineralnimi gnojili lahko škodilo brusnicam, glede na to, da imajo bolj plitev koreninski sistem ?
Pač razmišljam v tej smeri, če bodo enkrat preraslevso površino pod borovnicami, kako potem sploh potresti npr. amonijev sulfat okoli rastlin, brez da bi tvegal, da jih "požgem".
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

No, če že vprašaš - jaz jih imam.
Letos so polno obrodile, ampak okus je bolj bljak in nekak puhlih je bilo precej Shocked
Andrej Banko

Čakaj, saj še niso zrele. Ali ni še prezgodaj ?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Kolikor se spomnim, je ferdo36 zelo pohvalil marmelado iz ameriških borovnic in brusnic, ki jo je skuhala njegova žena.
Odgovori