Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Tripsi na čiliju in papriki

crtj-admin
Site Admin

Tripsi na čiliju in papriki

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Tripsi na čiliju

Predvsem ti me zanimajo Wink , čeprav sem na hitrem iskanju po spletu videl, da so tripsi na papriki zelo velik problem. Predvsem pri vzgoji v rastlinjaku.

Danes sem v Kalijo, v njihovo lekarno nesel nekaj prizadetih listov čilija. Ti bogca, od nekih 40 sadik čilija in sladke paprike v 25-ih loncih (vključeni so vrtni čiliji in sladke paprike, ki so še vedno v lončkih), je obolel edino en čili, sorta Shishito. V bistvu dve sadiki, imam mnogo dvojnih sadik. Prvo sem mislil, da so pršice, pa ugotovil, da se stanje sadike ne poklapa čisto z znaki za pršice. V Kaliji sem dobil eno hitro diagnozo; tripsi .... Evil or Very Mad .

Kar berem, je to zelo zoprna zadeva, celo viroze prenašajo. Na spletu sem našel celo specialno vrsto, Chilli thrips Scirtothrips dorsalis Hood (Thysanoptera: Thripidae)

Ne trdim, da imam to Floridsko vrsto tripsa, niti nisem 100% da imam to nadlogo, jutri se bom še izobraževal. Me pa zanima, se je že kdo mučil s to nadlogo?_________________mfranc
Odgovori