Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Polygonum orientale ,vzhodna dresen

crtj-admin
Site Admin

Polygonum orientale ,vzhodna dresen

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Ni amarant. Seme je svetleče črno

Na zevniku se pojavlja občasno, zraste skoraj dva metra visoko Mama je rekla, da je purji čampelj. Pozna kdo?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Internet preko imena "purji čampelj" pripelje do vrste amaranta Amaranthus caudatus - repati ščir.
Dajmar

Da, samo to ni Amaranthus caudatus - repati ščir.
To sem našel.
https://www.alamy.com/stock-photo/polygonum-orientale.html
tajci

Odgovor Napisal/-a tajci »

Juhu, stara rožia,ki jo je sejala moja stara mama. Potem se je izgubila sled za nadaljnih 30let. Lansko leto je očitno ena semenka pri prekopavanju zemlje ob gradnji prišla na površje in vzklila. Letos jih je že več, samosevk. Kjer sem sejala jaz ni nobene ven, najbrž rabijo stratifikacijo. Uglavnem, vriskala od veselja, ker se je pojavila. Bom ohranila, kot drag spomin na staro mamo._________________Naj raste
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Vzhodna dresen, Persicaria orientalis (sinonim Polygonum orientale).
Se priporočam za semena, lepa okrasna rastlina.
Dajmar

Seme vzhodne dresni,

V mojem spominu je črno in svetleče kot to spodaj desno.
tajci

Odgovor Napisal/-a tajci »

Jaz imam semena, ne vem pa,kako je s kaljivostjo. Imam pa tudi precej sadik, velikih nekamo pol metra. Jih lahko napulim, sam ne vem, kako bo s prevzemom._________________Naj raste
Dajmar

Jaz bi raje seme.
Na našem zevniku je ta dresen rastla že pred drugo svetovno vojno in ni agresivna. Tudi zdaj še občasno vzkali, samo težko uide ženini motiki.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Tajci, spravi seme, tudi letošnje. Ga bo pa res treba čez zimo izpostaviti mrazu.
V tem vremenu bi se spuljene rastline le mučili - in mi z njimi.
Odgovori