Ajvar
-
- Site Admin
- Prispevkov: 10774
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Ajvar
(Prenos iz arhiva)
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Pred nekaj leti smo v dar dobili kozarček ajvarja, za katerega smo vsi družinski člani ugotovili, da je najboljši ajvar, kar smo jih probali. Darovalca smo zato prosili za recept. Ajvar je bilo delo njegove "srpske bakice". Tako smo dobili recept z zelo približnimi količinami. Tako sem podobne recepte potem iskala še na spletu in nazadnje dobila osnovni recept. Ko sem kuhala prvi ajvar na ta način, sem imela še nekaj podarjenega. Tako sem lahko primerjala okusa in dodajala sestavine dokler se mio ni zdelo, da sta približno enakega okusa.
Recept:
50 podolgovatih paprik (po mojih izkušnjah je to 10-11kg)
2dcl olja (upoarabljam oljčno olje)
1-2 žlici kisa (letos sem uporabila zelo močan, doma narejen vinski kis. Dodal sem ga pa kar 5 žlic)
sol - po okusu. Postopno dodajam proti koncu kuhanja
glavica česna - jaz ga dam več, ker mi je česen všeč. Tako sem dala dve veliki glavici
Postopek
Za ta ajvar uporabimo pečene paprike. Paprike pečem na električni žar plošči. Delo je precej zamudno, ker moraš vsako papriko opeči z vseh strani, tako, da koža na več mestih počrni, paprika pa se zmehča. Kdaj je dovolj pečena, se sprašujem vsakič znova. Ne sme biti preveč pečena, ker se zažge meso. Če pa je premalo, potem se pa težko lupi...
Pečene paprike odlagam v velik litoželezni lonec, ki ga dobro zadekam, da se v njem čimdlje ohranja toplota. Pečene paprike pustim, da se v loncu čez noč ohladijo.
Ohlajene paprike nato olupim (odstranim čimveč lupine) in odstranim seme, pecelj. Med ohlajanjem paprike spustijo veliko soka, ki ga precedim in v kozarčkih pasteriziram. Uporabljam ga za dodatek jedem (recimo golaž, razne mesne omake,...)
Očiščene paprike dam v mrežaste vrečke (zelo uporabne so tiste od Spara za nakup sadja in zelenjave) in jih obesim za nekaj ur (da neha kapljati od njih), da se dodatno odcedijo.
Dobro odcejene paprike nato zmeljem na mesoreznici. Uporabim nastavek s srednje velikimi odprtinami. tako ima ajvar malo strukture in ni čisto homogena pasta.
Za kuhanje uporabim široko litoželezno posodo, katere dno najprej namažem z oljem, potem vanjo stresem zmlete paprike. nato dobro segrejem 2dcl olja in vročega prelijem čez paprike. Dobro premešam in pustim 20min, da paprika vpije olje. Potem vse skupaj prestavim v pečico in pečem cca 2 uri na 140-150st.
Vsake toliko časa maso premešam in potegnem s kuhalnico po dnu. Ajvar je namreč gotov, o je tako gost, da za kuhalnico ostane sled, ker masa le počasi leze nazaj. Kuhan ajvar tudi malo spremeni strukturo - ni več tako grudičast kot na začetku.
Proti koncu kuhanja dodam kis, česen, sol. Dobro premešam, malo počakam, poskusim in po potrebi še dodajam naštete sestavine.
Vroč ajvar shranim v čiste, tople kozarčke, ki jih dobro zaprem in počasi ohladim pod odejo.
Zdaj pa še o količinah:
Ker se vsako leto znova sprašujem, koliko paprik moramo kupiti za pripravo naše ozimnice, sem se letos odločila, da si bom beležila količine. Moram priznat, da so me rezultati presenetili Embarassed
Takole je bilo:
- kupili smo 18kg paprik
Po pečenju in ohlajanju je bil izkupiček naslednji:
- očiščenega mesa se je nabralo za 6.30kg
- soka sem nabrala za 3.70kg
--------------------------------------
- odpadek 8kg
Iz cca 4kg očiščenih paprik sem skuhala ajvar. Po končani pripravi je ostalo 2.9kg ajvarja, kar je zadoščalo za 9kozarčkov. Torej je med kuhanjem izpuhtelo še 1.12kg vode. To me je presenetilo. Mislila sem, da bom napolnila 12 kozarčkov po 320g...
Preostale paprike (2.30kg) sem vložila v kozarce, skupaj s sokom. Napolnila sem 12 kozarčkov.
Preostal sok sem shranila v 4kozarčke.
_________________naredimo svet lepši
Recept:
50 podolgovatih paprik (po mojih izkušnjah je to 10-11kg)
2dcl olja (upoarabljam oljčno olje)
1-2 žlici kisa (letos sem uporabila zelo močan, doma narejen vinski kis. Dodal sem ga pa kar 5 žlic)
sol - po okusu. Postopno dodajam proti koncu kuhanja
glavica česna - jaz ga dam več, ker mi je česen všeč. Tako sem dala dve veliki glavici
Postopek
Za ta ajvar uporabimo pečene paprike. Paprike pečem na električni žar plošči. Delo je precej zamudno, ker moraš vsako papriko opeči z vseh strani, tako, da koža na več mestih počrni, paprika pa se zmehča. Kdaj je dovolj pečena, se sprašujem vsakič znova. Ne sme biti preveč pečena, ker se zažge meso. Če pa je premalo, potem se pa težko lupi...
Pečene paprike odlagam v velik litoželezni lonec, ki ga dobro zadekam, da se v njem čimdlje ohranja toplota. Pečene paprike pustim, da se v loncu čez noč ohladijo.
Ohlajene paprike nato olupim (odstranim čimveč lupine) in odstranim seme, pecelj. Med ohlajanjem paprike spustijo veliko soka, ki ga precedim in v kozarčkih pasteriziram. Uporabljam ga za dodatek jedem (recimo golaž, razne mesne omake,...)
Očiščene paprike dam v mrežaste vrečke (zelo uporabne so tiste od Spara za nakup sadja in zelenjave) in jih obesim za nekaj ur (da neha kapljati od njih), da se dodatno odcedijo.
Dobro odcejene paprike nato zmeljem na mesoreznici. Uporabim nastavek s srednje velikimi odprtinami. tako ima ajvar malo strukture in ni čisto homogena pasta.
Za kuhanje uporabim široko litoželezno posodo, katere dno najprej namažem z oljem, potem vanjo stresem zmlete paprike. nato dobro segrejem 2dcl olja in vročega prelijem čez paprike. Dobro premešam in pustim 20min, da paprika vpije olje. Potem vse skupaj prestavim v pečico in pečem cca 2 uri na 140-150st.
Vsake toliko časa maso premešam in potegnem s kuhalnico po dnu. Ajvar je namreč gotov, o je tako gost, da za kuhalnico ostane sled, ker masa le počasi leze nazaj. Kuhan ajvar tudi malo spremeni strukturo - ni več tako grudičast kot na začetku.
Proti koncu kuhanja dodam kis, česen, sol. Dobro premešam, malo počakam, poskusim in po potrebi še dodajam naštete sestavine.
Vroč ajvar shranim v čiste, tople kozarčke, ki jih dobro zaprem in počasi ohladim pod odejo.
Zdaj pa še o količinah:
Ker se vsako leto znova sprašujem, koliko paprik moramo kupiti za pripravo naše ozimnice, sem se letos odločila, da si bom beležila količine. Moram priznat, da so me rezultati presenetili Embarassed
Takole je bilo:
- kupili smo 18kg paprik
Po pečenju in ohlajanju je bil izkupiček naslednji:
- očiščenega mesa se je nabralo za 6.30kg
- soka sem nabrala za 3.70kg
--------------------------------------
- odpadek 8kg
Iz cca 4kg očiščenih paprik sem skuhala ajvar. Po končani pripravi je ostalo 2.9kg ajvarja, kar je zadoščalo za 9kozarčkov. Torej je med kuhanjem izpuhtelo še 1.12kg vode. To me je presenetilo. Mislila sem, da bom napolnila 12 kozarčkov po 320g...
Preostale paprike (2.30kg) sem vložila v kozarce, skupaj s sokom. Napolnila sem 12 kozarčkov.
Preostal sok sem shranila v 4kozarčke.
![A1UMBG-1](https://i.ibb.co/hdzqn5v/A1UMBG-1.jpg)
-
- Prispevkov: 5295
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
AB, še bolj zamudno in "pacasto" je lupljenje paprik. A se za končni izdelek velja potruditi.
Ali imate kakšen dober nasvet glede lupljenja paprik. Slišala sem, da nekateri pečene paprike zamrznjejo in potem lupijo. Naj bi šlo sila elegantno...
Mravlja, včasih smo pripravljali ajvar v katerem so bili tudi jajčevci. A nam je ta, samo iz paprik, veliko bolj všeč.
Je pa res, da je najboljših receptov za ajvar toliko, kot je kuharjev. Ko sem z osnovnim receptov, ki je bil v cirilici, šla v gostilno Portal, kjer vsako jesen pečejo paprike, in tamkajšnje peke (bili so štirje) prosila z natančen prevod, je vsak posebej rekel, da ta recept "ne valja" in povedal svojega. No, potem so se oni štirje začeli prerekati med seboj, kateri recept od njihovih, je najboljši... Meni pa ni preostalo drugega, kot na speltu iskati dodatna pojasnila. No, tudi na speltu je "najboljših ajavarjev" kolikor hočeš. Zdaj se jim je pridružil še moj - ta je pa res najboljši
_________________naredimo svet lepši
Ali imate kakšen dober nasvet glede lupljenja paprik. Slišala sem, da nekateri pečene paprike zamrznjejo in potem lupijo. Naj bi šlo sila elegantno...
Mravlja, včasih smo pripravljali ajvar v katerem so bili tudi jajčevci. A nam je ta, samo iz paprik, veliko bolj všeč.
Je pa res, da je najboljših receptov za ajvar toliko, kot je kuharjev. Ko sem z osnovnim receptov, ki je bil v cirilici, šla v gostilno Portal, kjer vsako jesen pečejo paprike, in tamkajšnje peke (bili so štirje) prosila z natančen prevod, je vsak posebej rekel, da ta recept "ne valja" in povedal svojega. No, potem so se oni štirje začeli prerekati med seboj, kateri recept od njihovih, je najboljši... Meni pa ni preostalo drugega, kot na speltu iskati dodatna pojasnila. No, tudi na speltu je "najboljših ajavarjev" kolikor hočeš. Zdaj se jim je pridružil še moj - ta je pa res najboljši
![Laughing](images/smiles/icon_lol.gif)
![Laughing](images/smiles/icon_lol.gif)
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
brbr: hvala!
Imaš prav, receptov je malo morje. Sama ga ne delam, v glavnem kupujem Etinega, kar v redu mi je. Včasih namesto tega njihovo pečeno papriko.
Od podarjenih so mi bili zelo všeč od ene od forumskih prijateljic. En kozarec sem dobila od sorodnice in mi je bil praktično neužiten, močno, močno prekisel. Delala ga je pa točno po receptu iz ene od kulinaričnih strani. Če recimo primerjam s tvojim: 2,5 dl kisa za vlaganje na 3 kg (neočiščenih) paprik.
Primerjalno je na nekem drugem portalu 1 dl vinskega kisa na 15 kg paprike in 5 kg jajčevcev! Podobno, kot pri tebi.
![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)
Imaš prav, receptov je malo morje. Sama ga ne delam, v glavnem kupujem Etinega, kar v redu mi je. Včasih namesto tega njihovo pečeno papriko.
Od podarjenih so mi bili zelo všeč od ene od forumskih prijateljic. En kozarec sem dobila od sorodnice in mi je bil praktično neužiten, močno, močno prekisel. Delala ga je pa točno po receptu iz ene od kulinaričnih strani. Če recimo primerjam s tvojim: 2,5 dl kisa za vlaganje na 3 kg (neočiščenih) paprik.
![Rolling Eyes](images/smiles/icon_rolleyes.gif)