Goli oves - Avena nuda
-
- Site Admin
- Prispevkov: 10774
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Goli oves - Avena nuda
(Prenos iz arhiva)
- crtj
- Site Admin
- Prispevkov: 5450
- Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
- Kraj: Prekmurje
To so sorte ovsa, razvite v smer, da gre luščina čim bolj zlahka s semena in tipično že kar odpade ob spravilu. Tako dobimo kot rezultat takoj uporabno zrnje, ki se ga da potem obravnavati tako kot riž.
Za setev se dobi tudi v Semenarni LJ, sorta Kamil, menda zelo dobra.
Gotov pridelek za kuhinjsko rabo se dobi v raznih online trgovinah, verjetno tudi fizičnih, nisem še opazil, cena 3-4 EUR za kg.
Prvi vtisi:
- po navodilih sem zadevo najprej namočil, ne za par ur, kot je pisalo, temveč kar čez noč, ker sem se tega lotil zvečer
- po navodilih skuhal s 30 min vrenja
- po tej obdelavi je bilo zrnje še vedno relativno "al dente", pa sem odstavil in pustil stati še en čas v vroči vodi
- tako sem prišel do rezultata, ko je zrnje mehko, a še vedno nekoliko žvečljivo, denimo podobno kot divji riž
- žena, ki je iz plemena hrana = dunajc + krompir, je na moje veliko presenečenje povedala, da ji je okus všeč, vendar pa da naj se zanjo zadeva na hitro grobo zmelje, ker ji ni všeč tekstura celega zrna (ki je recimo 2 x do 3 x tako dolgo kot riževo)
- to zrnje, mleto ali ne, se je enako dobro uporabilo v rižoti in bilo pospravljeno v celoti
- prav tako je dobra podlaga namesto koruznih ali ovsenih kosmičev za zajtrk
Na splošno sem zelo zadovoljen in bom to še kuhal.
Zadeva je zanimiva za ljudi, ki
- jim je oves všeč glede na okus ali hranilne lastnosti
- ali ker iščejo brezglutenska živila, ki so v nasprotju z rižem lahko lokalno gojena
Kakor se na hitro razgledujem, je videti, da naj bi bilo razmeroma enostavno tudi za gojenje, tako da bo šlo morda na njivo (v Sloveniji dostopna sorta je menda dobro odporna proti boleznim in poleganju).
Je pa treba raziskati, kako potem prodati rezultat z njive, ker naj bi se merilo v tonah, kar je za nas nekoliko preveč.
V Kanadi, kjer je podnebje še bolj ostro, se zelo trudijo pri tržni promociji golega ovsa in mu rečejo ne avena, temveč Cavena nuda, verjetno zaradi CAnada -- če boste kaj googlali.
![](https://i.ibb.co/bHSnFTy/photo-2022-01-16-11-52-04.jpg)
russian photo sharing
Za setev se dobi tudi v Semenarni LJ, sorta Kamil, menda zelo dobra.
Gotov pridelek za kuhinjsko rabo se dobi v raznih online trgovinah, verjetno tudi fizičnih, nisem še opazil, cena 3-4 EUR za kg.
Prvi vtisi:
- po navodilih sem zadevo najprej namočil, ne za par ur, kot je pisalo, temveč kar čez noč, ker sem se tega lotil zvečer
- po navodilih skuhal s 30 min vrenja
- po tej obdelavi je bilo zrnje še vedno relativno "al dente", pa sem odstavil in pustil stati še en čas v vroči vodi
- tako sem prišel do rezultata, ko je zrnje mehko, a še vedno nekoliko žvečljivo, denimo podobno kot divji riž
- žena, ki je iz plemena hrana = dunajc + krompir, je na moje veliko presenečenje povedala, da ji je okus všeč, vendar pa da naj se zanjo zadeva na hitro grobo zmelje, ker ji ni všeč tekstura celega zrna (ki je recimo 2 x do 3 x tako dolgo kot riževo)
- to zrnje, mleto ali ne, se je enako dobro uporabilo v rižoti in bilo pospravljeno v celoti
- prav tako je dobra podlaga namesto koruznih ali ovsenih kosmičev za zajtrk
Na splošno sem zelo zadovoljen in bom to še kuhal.
Zadeva je zanimiva za ljudi, ki
- jim je oves všeč glede na okus ali hranilne lastnosti
- ali ker iščejo brezglutenska živila, ki so v nasprotju z rižem lahko lokalno gojena
Kakor se na hitro razgledujem, je videti, da naj bi bilo razmeroma enostavno tudi za gojenje, tako da bo šlo morda na njivo (v Sloveniji dostopna sorta je menda dobro odporna proti boleznim in poleganju).
Je pa treba raziskati, kako potem prodati rezultat z njive, ker naj bi se merilo v tonah, kar je za nas nekoliko preveč.
V Kanadi, kjer je podnebje še bolj ostro, se zelo trudijo pri tržni promociji golega ovsa in mu rečejo ne avena, temveč Cavena nuda, verjetno zaradi CAnada -- če boste kaj googlali.
![](https://i.ibb.co/bHSnFTy/photo-2022-01-16-11-52-04.jpg)
russian photo sharing
- crtj
- Site Admin
- Prispevkov: 5450
- Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
- Kraj: Prekmurje
Muha, naročil sem tu (slučajno, ker je bil prvi zadetek): https://www.piccantino.si/davert/bio-goli-oves - to je sicer nemška trgovina.
Juglans, pa ti si živ
To je že samo po sebi super. Če rata tudi oves, je samo še boljše.
To si sejal prav Kamil ali kakšno drugo? Kako je bilo požeto, kombajn ali?
Juglans, pa ti si živ
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
To si sejal prav Kamil ali kakšno drugo? Kako je bilo požeto, kombajn ali?
-
- Prispevkov: 3394
- Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am
Jah. Fino, da je fino.
Sicer pa, sejal sem kar nekaj nabavljenega iz neke "zdrave" spletne nabave.
Vem za poreklo, ki je bilo nemško, v nadaljevanju pa...
Že kalil je bolj slabo, nato pa me je malo razočaral pri spravilu. Glede "izluščevanja" sem pričakoval nekaj podobnega tvojemu zgornjemu opisu, toda realnost je bila precej nasprotna, trdno zasidrana v klasju in luščinah.
Potem, naslednje leto sem pa že bolj ali manj zaključil z eksperimentiranjem in v letu za tem tudi nasploh z udejstvovanjem na njivi.
Sicer pa, sejal sem kar nekaj nabavljenega iz neke "zdrave" spletne nabave.
Vem za poreklo, ki je bilo nemško, v nadaljevanju pa...
Že kalil je bolj slabo, nato pa me je malo razočaral pri spravilu. Glede "izluščevanja" sem pričakoval nekaj podobnega tvojemu zgornjemu opisu, toda realnost je bila precej nasprotna, trdno zasidrana v klasju in luščinah.
Potem, naslednje leto sem pa že bolj ali manj zaključil z eksperimentiranjem in v letu za tem tudi nasploh z udejstvovanjem na njivi.