Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Pasti za mravlje

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Pasti za mravlje

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Pasti za mravlje

Z mravljami že leta, bolje desetletja nisem imel večjih problemov. Letos mi že celo pomlad dirkajo po svojih poteh na terasi. Žal so mravlje ponavadi indikator
še kakšnega nebodigatreba Evil or Very Mad . In sedaj se pojavljajo tudi v dnevni sobi, saj lončke selim med teraso in dnevno sobo

Sumim jih , da imajo gnezda vsaj v dveh lončkih s čiliji. Čilija pa še ne bi izlončeval, bojim se da substrat še ni naredil kompaktne grude.

Pogledal sem, kaj se dobi kot "past za mravlje", kar nekaj je tega, in nič od tega ne poznam. Ima kdo že kaj izprobano?
Bi pa želel nabaviti kak preparat ki ima res obliko škatlice, ne pa kak prašek za posipanje. Doma je naša psička, pa še en kuža na dopustu.

Hvala za odgovor Wink ._________________mfranc
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Franc, soda bikarbona je človeku in hišnim ljubljencem nenevarna učinkovina. Potreseš na mravljišče in njihove transportne poti in v nekaj dneh izginejo (vsaj jaz imam take izkušnje). Pazljiv je potrebno biti, da ne osmodiš kakih jagod, pod katerimi se rade naselijo.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Mi smo kupili modro tekočino, ki smo jo nalili kar v zamaške plastenk ali pokrov kozarca za vlaganje. strup so mravlje znesle v gnezdo in je izginilo v parih dnevih. kako se temu reče, pa ne vem. je zelo majhna podolgovata zadeva, kakor debel flomaster ima obliko._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Mi uporabljamo Tole in podobne. Škatlice pustim zunaj par tednov. So mi pa lezle nekje pod ometom in ob okenskem okvirju noter v hišo in potem popotovale poprek po steni do kuhinje. Evil or Very Mad Ugnezdile so se tudi v loncu z nekaj let staro krasulo. Raje tam, kjer se manj zaliva, moče nimajo rade. Nič ni pomagalo: ne cimet, ne soda, ne biokil. Ko sem zunaj na njihovo potko nastavila škatlico, je naval prenehal.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Hvala vsem!

Danilo, soda bikarbona je res univerzalna, vsestranska. Trenutno jo občasno vzamem zaradi prebavnih težav.
Uporabil jo bom, ko opazim zunaj kakšno mravljišče.

Živa, če se boš spomnila kaj to je, mi sporoči. Sliši se zelo pozitivno.

Muha, Tole si bom nabavil še danes. Pri prestavljanju loncev (cel dan se ukvarjam z njimi Cool ) je tudi možnost, da kaj pade na tla Rolling Eyes .
Vode v gnezdu ne marajo, ja. Tako sem odkril kontaminirani lonec. Zalivam jih poredkoma, pa takrat obilno. Voda se takoj ob zalivanju nateče v podstavek,
in jo substrat približno v 15. minutah potegne nazaj gor. Tako sem opazil paniko v loncu, mravlje vsepovsod po loncu, največ pa po robu podstavka._________________mfranc
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Jaz sem pteizkusila že vse živo. Seveda sem pričela z najmanj strupenimi zadevami kot je cimet in sodabikarbona. Končala sem tako, da sem pošpricala z biok** tam, kjer so imele pot. Pri meni so mi skozi okno not prihajale, zato sem pospricala zunanjo steno okoli okna in jim na nek način prekinila pot. Delovalo je.
JernejZ

Odgovor Napisal/-a JernejZ »

Tudi jaz uporabljam muhino zadevo, deluje.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz imam gnezda mravelj pod skoraj vsemi grmički ( ribezi, kosmulje, šmarne hrušice ... ) in posledično je vse tudi polno uši.
Kaj naj v tem primeru storim ?
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Meni delajo mravlje štalo predvsem na solati v rastlinjaku ter na nashiju - ker nanosijo uši.
V pollitrsko plastenko dam malo sladkorja, malo vode, zakopljem do vratu in jim dam s tem hrano. Mravljam seveda Smile
Odgovori