Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Solatnice - shranjevanje
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Solatnice - shranjevanje
(Prenos iz arhiva)
Iz teme "Danes na vrtu ali za vrt".
Seasmoon je napisal/a: |
Teta je prišla na obisk in mi je prinesla solato. Ne vem, kaj bom z njo ..... |
muha je napisal/a: |
I, v skledo in v usta! Kar ostane pa dobro otresi, zavij v papirnate brisače in zapri v kakšno neprodušno posodo ali pa tesno v PE vrečko. Tako pospravljena preživi v hladilniku brez škode tam do 5 dni, če je sveže nabrana. |
muha je napisal/a: |
A, ja, še to: tudi, ko zaprem solato v plastične posodice, dam na dno preganjeno papirnato brisačko, da polovi tiste kapljice vode, ki bi se sicer tam nabrale im pripomogle k gnitju. Tudi kupljene solate vedno zavijem v papirnate brisače, preden jih pospravim. V nabavo hodim enkrat tedensko in temu primerno morajo zdržati tudi solatnice. Najbolj zunanje liste, ki so radi pomečkani, oberem in jih pojemo še isti dan, ostalo pa potem zdrži do naslednje nabave. Glave radiča in endivije pozimi tudi do 3 tedne! Vrtan radič je malo manj trpežen. Mora biti res dobro osušen, da ne prične gniti ob robovih. |
GrGr je napisal/a: |
Solata zdrži dolgo le, če je trgana. Rezana precej manj... |
muha je napisal/a: |
Imaš prav. Najbolje jo je shranjevati v čimbolj prvotni obliki - cele glavice ali cele liste. |
Predlagam, da jo čimprej poješt. Sama si jo včasih privoščim tudi za zajtrk. Pravijo, da zelena solata že tako in tako nima bogve kakšnih hranilnih snovi, če pa stoji dan/dva, pa jih ima skoraj nič. Torej služi le kot balast.
Če pri nas ostaja, se pa odlično obdrži, če jo oprano (celi listi) zaprem v posodo za shranjevanje in hranim v hladilniku. Tako stane sveža-ne ovene, ne gnije...._________________naredimo svet lepši
Če pri nas ostaja, se pa odlično obdrži, če jo oprano (celi listi) zaprem v posodo za shranjevanje in hranim v hladilniku. Tako stane sveža-ne ovene, ne gnije...._________________naredimo svet lepši
Tudi jaz shranjujem solato v hladilniku, oprano in dano v vrečko ali posodo, odvisno od prostega prostora. v nedeljo jo odrežem, zvečer ali naslednji dan operem in dam v hladilnik. če jo že tudi narežem, postane rjava.
Regrat je zanimiv, opran, narezan cel teden nič ne rjavi.
narezani radiči tudi porjavijo. stik kovine z zelenjavo._________________Lp, Živa
Regrat je zanimiv, opran, narezan cel teden nič ne rjavi.
narezani radiči tudi porjavijo. stik kovine z zelenjavo._________________Lp, Živa
Jaz toliko solate kot naberem, jo tudi z dragim pojeva še isti dan. Nimam navade jo shranjevati v hladilniku. No, zdaj sem jo dala v zaprto posodo in v hladilnik. Mi jo je pa teta dala čist preveč. No, zdaj vem, kako se shranjuje solato, da zdrži dlje časa. Hvala!
Life is like a game ... play it ...