Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Hrošč zlata minica - Cetonia aurata

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Hrošč zlata minica - Cetonia aurata

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Pozdravljeni, meni hrošč zlata minica naredi ogromno škode na pridelkih. Kakor sadež dozori, se hrošči spravijo na njega in uničijo sadež. Uničili so nam hruške in češnje in grejo tudi na figo, ko sadeži dozorijo. Pa uničijo tudi vrtnice. Jaz hrošče redno pobiram, ampak zdaj mi je počasi tega dovolj. Zanima me, kako naj se znebim teh nadležnih hroščov? Pri nas jih je ogromno in ne vemo, kaj narediti? Zdaj skozi brenčijo in frčijo okrog hrušk. Rolling Eyes
Life is like a game ... play it ...

Slika
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Poizkusi najprej s kakšno pastjo, mogoče s tako za muhe, ose in sršene. Saj veš, plastenka z dvema nasprotnima luknjama, polnjena s ... (tu pa mene zmanjka - ne vem na kaj "padajo" zlate minice... ), mogoče pa uporabiš isto, kot za muhe, ose in sršene.
Uporabniški avatar
Seasmoon

Pa folk, ki ima sadovnjake in recimo, da jim tale zlata minica začne uničevati sadeže, pa kaj naredijo? Jih pobirajo tako kot jaz? Močno dvomim.

Slika
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Moram priznati, da prvič slišim, da zlate minice uničujejo sadeže. Tudi tovrstnih izkušenj nimam.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Za minice ne vem, se pa v zelo sušnih obdobjih poletja da videti marsikatero žuželko, ki se napaja na listih ali na sadju. Tudi bogomolke...
Uporabniški avatar
Seasmoon

Metuljc, ja odrasli hrošči zlate minice uničujejo sadeže, ker jih ornk objedajo in pol je tisti sadež samo še za v smeti. Ni za jesti. Skoraj ne morem verjeti, da tega nisi vedela, ker so znani po temu. Nam povzročajo težave vsako leto.Nazadnje urejal/a Seasmoon 28 Jun 2023 13:07; skupaj popravljeno 2 krat

Slika
Uporabniški avatar
Seasmoon

Evo tako nekako izgleda pri meni doma in to moram jaz vsak dan pobirati. Ampak to ni moja slika.

Nazadnje urejal/a Seasmoon 28 Jun 2023 11:49; skupaj popravljeno 4 krat

Slika
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tudi mene je presenetilo, saj dosedaj še nisem naletela na omembo, da bi bile škodljivci na sadju. Ampak v Wikipedia eng piše: "hrani se z nektarjem in sladkimi snovmi..." in sok sadja je sladka snov.

Ličinke odraščajo v kompostnikih in v substratih, ki še niso povsem prepereli. Imate v okolici dosti tega? Kadar na svojem vrtu nimam krta, jih pri praznjenju kompostnika najdem krepko čez 100 . Če je prisoten, ni nobene.
Uporabniški avatar
Seasmoon

In še trenutna situacija na moji hruški. Ja, hrošči zlate minice so nadležni škodljivci, ki objedajo sadeže in povzročajo veliko škode.

Muha, mi kompostnika nimamo. Pri sosedih ga pa imajo. Za substrate, pa ne vem, kaj naj ti rečem. Nekaj je tega. Mi iščemo alternativno rešitev, da se znebimo teh hroščev. Tole vsakoletno ročno pobiranje presega vrh glave. Najbrž pri nas nastajajo ličinke in tle je problem. Morda moramo dajati še večjo pozornost pri čiščenju terena in sproti grabiti jesensko odpadlo listje. Krta pa žal nimamo. Hvala za smernice.

Slika
Odgovori