Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2024

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Česen 2024

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Predhodniik: Česen 2023

Zemlja je čisto preveč namočena za karkoli početi, zato bo moralo sajenje česna počakati boljših suhih časov._________________Lp, Živa
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Je tudi pretoplo. Še dobro, ker tudi jaz še nimam do konca pripravljenje njivice.
Se pa bojim, da bo potem treba vse postoriti v zeloooo kratkem času, kar bo zame kar problematično._________________naredimo svet lepši
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Če bomo čakali na ohladitev, se tudi jaz bojim, da bomo zelo pozno sadili ... Sicer mi na česnovi gredi še veselo dela brokoli, kar tudi ni slabo Laughing_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz imam gredo pripravljeno in pokrito s polivinilom, da dež ne moči.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

AB, ti si zakon!

nekaj korakov vnaprej razmišljaš.

Jaz bom vseeno sadila, če bo zemlja dopuščala. bom nekaj več dni na parceli._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Danes popoldne ga grem posadit. Ta teden edini primerni dan po koledarju, jutri napovedujejo dež.

Jarki so že nekaj časa pripravljeni, samo potaknem in zasujem. Za 60 kosov ne bom rabila kaj dosti časa. Še slamnato zastirko čez in ga lahko pustim na miru do pobiranja. Jarke s slamo povsem zravnam z grebeni nad česnom, skozi to pride kvečjemu sem in tja kak slak, drugega plevela ni. Nič pletja, nič okopavanja. very happy
Andrej Banko

Ja, ampak česen je menda priporočljivo okopavati.
Jaz se potrudim, da ga vsaj dvakrat, marca in maja.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

No, jaz ga še ne bom sadila, ker kmet ne more njivice pripraviti do konca. Sem včeraj govorila z njim in pravi, da je preveč mokro...

Tako stavim na prihdnji teden. Po koledarju ne bo pravih dni, ampak letos pač ne morem čakati, da bi se vse stvari poklopile.
Žal mi je, da kmeta nisem prosila, da njivico uredi do konca konec sptembra oziroma predno se je začelo deževje. Takrat sem mislila, da je še odločno prezgodaj...

Kar se tiče okopavanja česna, pravijo, da ga okopavamo zato, da tla niso zbita. Z rahljanjem omogočimo boljšo preskrbo tal z zrakom.
Ker pa pod zastirko tla nikoli niso zbita, ampak jih vseskozi rahljalo deževniki in drugi organizmi, dež jih pa tudi ne more zbiti, okopavanje ni potrebno (mislim jaz). Tako česna na njivi ne okopavam.

Muha, danes je idealen dan za sajenje._________________naredimo svet lepši
Andrej Banko

Jaz sem prav zadovoljen, da sem ga že spravil pod zemljo.
Že kar nekaj let namreč podoben vremenski vzorec, in sicer da se po 1. novembru vreme pokvari in je težko ali pa vsaj manj prijetno delati na njivi.
4 ali 5 let nazaj sem ga enkrat sadil okoli 10. novembra, pa me je kar konkretno zeblo v prste.
Pa še ta butast premik ure je konec oktobra, ki zaposlenim oteži popoldanske aktivnosti na prostem in bi novembra česen lahko sadil le ob koncih tedna, oziroma bi moral med tednom prej iz službe.
Odgovori