Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kako, kdaj, kaj kuhati v vročih dneh

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Kako, kdaj, kaj kuhati v vročih dneh

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

V vročih dneh je priprava obrokov kar problem, ker kuhanje dodatno segreva bivalne prostore. Lepo bi bilo, če bi v tej temi delili svoje strategije in recepte za jedi, ki jih pripravjate, ko nastopijo "pasji dnevi".

Za začetek naša priljubljena jed za vroče dni:

Kumarična poletna juha

- 500g solatnih kumar,
- 3žlice oljčnega olja,
- 4 stroki česna,
- 8dcl jogurta,
- 1dcl kisle smetane,
- koper,
- sol,
- peteršilj,
- jabolčni kis

Kumare naribamo kot za solato, posolimo, dodamo jogurt, k.smetano, nasekljan česen, sol, poper, malo jabolčnega kisa. Vse zmešamo s paličnim mešalcem. Dodamo nasekljan koper in peteršilj in popopramo. Ponudimo dobro ohlajeno. Lahko pred serviranjem na krožnik dodamo kocko ali dve ledu.



Takole sem jo nekoč servirala (v ledeni skledi s cvetovi) za poletno praznično kosilo.

Danes bomo imeli poleg te juhe še pečen sir in zeleno solato. Mislim, da se bomo kar dobro najedli Smile_________________naredimo svet lepši
Beki
Prispevkov: 92
Pridružen: Če Jul 08, 2021 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Beki »

Oj, pri nama je bil ponedeljek dan za kuhanje. Od takrat, štedilnik vklopiva samo še za kavo zjutraj. Mogoče se bo komu zdelo robinzonsko, ampak za naju (stanovanje v 3. nadstropju, klima ni opcija) se zelo obnese.

V ponedeljek sem pripravila tri jedi:
hladna paradižnikova juha "Gazpacho":
V blenderju zmiksaš do ustrezne konsistence par paradižnikov, 1 papriko, peteršilj, baziliko, strok česna... Receptov je mnogo, vsak se v nečem razlikuje... midva začiniva juho tik pred serviranjem z malo soli, popra in dobrega olivnega olja, ob serviranju še ledena kocka.. njam!

Testeninska solata z bučkami in mozzarelo
; v ponvi popražm 3 bučke, nasekljam šopek mete in šopek bazilike in 2 mozzareli. Skuham 1 vrečko testenin, ohladim pod mrzlo vodo in vse skupaj zmešam v veliki skledi. Sol poper, olivno olje, spet, po okusu. Jaz sem dodala tokrat še malo naribanega parmezana, za močnejši okus.

Kvinoja v solati
Kvinojo skuhaš, ohladiš na hitrco pod hladno vodo, nato pa dodaš svojo najljubšo zelenjavo. Za naju tokrat solatna kumarica, več barv paprike, velik šopek peteršilja. Preliv sem naredila iz sezamove paste in limoninega soka. Če bi imela doma, bi dodala verjetno še koruzo iz konzerve, ali pa kuhano čičeriko.. v trgovino pa nisem šla samo zaradi tega.

Te jedi se super ohranijo v hladilniku, in ob povratku iz službe super paše:
1.) ker so jedi v hladilniku, so take temperature, da te lepo osvežijo
2.) ko prideš popolnoma razgret domov, v stanovanje, ki je kljub ukrepom še vseeno bolj toplo kot bi si želel, ni treba kuhati.

Je pa pač malo repetitivno - če se komu to upira, potem taka rešitev ni zanj. No, nama je bolje jesti parkrat isto, kot sopihati pri 30tih stopinjah za štedilnikom ;)
Prilepim še slikico, ko bo priložnost Smile Drugače je pa teh hladnih solat iz žitaric neskončno. Drugo žito, druga zelenjava, malo drugačen preliv, pa je že čisto drugačen okus..
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8364
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Veliko solat (tržaški solatnik mi dela odlično in je mehak, sočen), kumarice, hrastov list, vse z vrta v tej vročini. Dodam kuhan krompir (če ni prevroče, takrat raje jem s kruhom), včasih sirarsko skuto, drugič trdo kuhano jajce. Ali pa zraven jem popečen sir.
Moja kosila so v poletni vročini skromna.
Zajtrkujem pa kraljevsko._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 12 Avg 2024 14:51; skupaj popravljeno 2 krat
Beki
Prispevkov: 92
Pridružen: Če Jul 08, 2021 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Beki »

Oh, od daleč sem mislila, da imaš na sliki skledo z rožicami, potiskano. Šele zdaj sem dojela, kako izvirno si to pripravila! Čudovito! srce
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Hvala za opis vaših obedov v teh časih.

Beki, ideja ni moja. Našla sem jo v knjigi "Babičini recepti za dom". Zelo lepa knjiga..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kuham na balkonu. Zjutraj pod senčnikom, po 12. uri je balkon že ves v senci. Moj možiček bi se sicer prilagodil tudi bolj enolični skoraj-nekuhani hrani, bi pa delal kaj žalosten obraz in kar naprej pogledoval v hladilnik, če je v njem kaj salami podobnega Wink .


Danes: pečeni puranovi zrezki ( 4 minute na vsaki strani, to ne vzame veliko časa). Francoska solata. Brez juhe ne gre, danes je bila fižolova, ker sem včeraj skuhala en cel lonec fižola in ga zamrznila po porcijah. Brez fižola pri nas ni solate.

Včeraj: goveja juha iz kock, kuhana z obilo jušne zelenjave, gosta zakuha z domačo ribano kašo. Glavna jed: Poletna solata s tuno.

Jutri: verjetno bom ob tedenski nabavi kupila kaj že pripravljene hrane in doma naredila le juho in solato.

Naslednji teden bo vsaj 2x za glavno jed solata iz včerajšnjega jedilnika.
živa
Prispevkov: 2431
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Jaz sem včeraj zvečer kuhala govejo juho. Jedli smo dva dni goveje zrezke v omaki z rižem in veliko skledo kumarne solate.

danes selitev in ne vem, mogoče gremo na malico, če bo kaj prida.

popldne bom kuhala domače nadevane paprike (bo prevroče za karkoli zunaj, ker bo verjetno do 40 stopinj prilezlo), da bodo za dva dni, poleg bo vsak dan pire krompir, solata, še prej pa končno domača goveja juha.
brez juh pri nas ni kosila, bučk je polno, kuham nič drugače kot pozimi.
kruh se zmeraj peče, peciva tudi.

edino, česar poleti ne kuham, je kislo zelje/repa s krvavico. to mi v vročini ne potegne.
Tudi jaz skuham več fižola za fižolovko, boljša polovica ima rado gosto, da žlica stoji v njej, naredim vlivance vanjo.

nekako sem vajena vsak dan jesti toplo hrano, vroč čaj je obvezna sestavina zajtrka (tudi na morju).
pojemo pa več domačega sadja, trde breskve jem že dva tedna.
če kuharica štrajka, so pa jajca (štrajk je zelo redek)._________________Lp, Živa
notranjka
Prispevkov: 1473
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Občudujem vse,ki v tej vročini kuhate.

Pri nama skuham šele zvečer.Pa še to res zelo na hitro.Včasih samo tople sendviče.
Obvezna je edinole skleda solate in latvica domačega kislega mleka.Tega pripravljam vsak dan._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tudi jaz skuham vsak teden 200-250g fižola v zrnju. Ga dodajam čez teden v solate. V bolj hladnih dneh je enkrat kot topla jed, zdaj bo pa enkrat fižolova solata, verjetno z jajčki. Čeprav je meni zelooo všeč tudi solata iz fižola v zrnju, pora, narezanega na trakce in vmešana tuna iz konzerve. Odlična samostojna jed, ki pa g.Brbru ne potegne.
Zdaj fižol kuham zvečer.

Goveje juhe pa čez poletje ne jemo, ker nama je po njej preveč vroče Embarassed .

Ker imamo pri nas bolj pozno kosilo (okoli 16.ure), je to zadnji obrok v dnevu._________________naredimo svet lepši
Odgovori