Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Primerne prekrovne rastline

crtj-admin
Site Admin

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Letos imam čez glavo dela na vrtu. Bolj natančno "gradbena" dela, pod urejanje okolice.

Že osnovno, planirano, je bil zalogaj, potem pa so mi "iz omare začeli leteti okostnjaki" Wink . Stari plani, in stare tekoče obveznosti .... Embarassed

Ena je preureditev skupne, sosedske male zelenice. Sam sem iskal še kak prostor za hibiskuse, pa tudi sosed se je strinjal z idejo, da jih umestim tukaj.
To, da je naš lovorikovec letos postal kritično prevelik in je oviral pot od vhodne fasade do vrta zadaj, pa je bilo odločilno.

Takole je izgledalo do sedaj.

Lovorikovca, na sliki samo še ogrodne veje, ni več, ostala je prekrivna rastlina, ki gre tudi stran, je že prestara, z debelimi vejami, preveč šavjasta.

003-12a

Je pa tu, na naši strani, mala vzpetina, kjer košnja trave ne bi bila preprosta, zato bi na tem delu dal nizko prekrovno rastlino.
S primernimi po željeni velikosti imam izkušnje z krvomočnicami in sedumi.

Na drugi strani dovoza, desno od sivke, pod azalejo, je verjetno najnižja geranija, kar jih obstaja https://www.klubgaia.com/si/imagelib/12/default/G.%20cantabrigiense%20Biokovo%20in%20G.%20sanguineum.jpg
ta slika je s spleta, tudi naša je bila košata, letos je bolj skromna, nič nisem zalival predhišnega vrta. Se pa bojim, da ji bolj odgovarja celodnevna senca?

Drugo so homulice, kar precej jih je že bilo, se mi pa zdi, da so najlepše na celodnevnem soncu?

Dobro se doma obnese debelačka, ampak je za tule prevelika in precej agresivna.

Drugih, malih rastlin ne poznam, pač, veliko jih je bilo že na skalnjaku, pa so izginile, razen homulice. Takih ne rabim Wink

Je pa to severna stran hiše. Poleti je tu približno 30 - 40 % sonca, pozimi približno 20% .

Sicer mi je krvomočnica še v planu, rad pa bi posadil kakšno rastlino , ki enako dobro prenese sonce in senco?_________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Grenik (Iberis) je eden takih. Po cvetenju ga obrežeš in imaš vse leto lepo nizko blazino.

Lepši, nižji in bolj blazinaste rasti je tisti, ki ima krajše in bolj zaobljene listke. Na sliki na levem delu, ki se šele pripravlja na cvetenje. Preverjeno lepo uspeva tako na soncu kot tudi v pretežni senci.
mfranc

Muha, tole je pa res zanimiva rastlina. Govoriš tudi o nižji sorti; se jo da ločeno kupiti?
Rabi kaj gnojenja?

Sicer razmišljam tudi o varianti jesenske saditve, ampak je verjetno boljša spomladanska nasaditev?_________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Sigurno se jo da dobiti ločeno. Bom malo pobrskala po spletu, ker jo bom laže prepoznala, kot bi jo ti. Gnojenja pri meni ni nič. Le kolikor se gnoji sama z odpadanjem čisto spodnjih listov in saharskega peska. Mislim, da ji je ljuba odcedna lega, a kolikor sem te razumela, bi bila pri tebi na rahlem kuclju, kar bi bilo dovolj.

Če je ne dobiš na trgu, ti jo jaz napulim. Razrašča se počasi, a vztrajno. Če želiš imeti kmalu pokrito zemljo, jo moraš že v začetku kar gosto nasaditi. Sajenje bi ji bolj ustrezalo sedajle jeseni, ker zgodaj spomladi že zacveti.

TALE pri Strgarju bi morala biti prava.

Tale pa ne: Opaziš razliko? Ta druga pride višja in bolj razmršena.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

... edino slabost, ki jo vidim pri iberisu je ta, da je lahko občutljiv na sneg, oz. na količine ob odmetavanju iz dvorišča. Hitro se polomi ali pa pognezdi in potem je spomladi veliko žalosti ter obžalovanja.

Mogoče toliko.

Pa še, če se odločiš zanj. Kupi ga iz Slo vzgoje, ki še ne uporablja toliko kemije za reguliranje rasti/cvetenja.
Nič nenavadnega ni, če rastlina po cvetenju enostavno zamre, ker je tako zelo temeljito "zašpricana".
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

juglans: na tem mojem, ki ga predlagam, čez zimo odleži enormen kup snega pa ga ne polomi. Ker je res nizek.

Pod kupom na levi strani spi zimsko spanje. Razen male poležanosti, ko sneg skopni, ni nobenih posledic.

mfranc: če se na osnovi juglansovega mnenja o vzgojenih sadikah odločiš za mojega, ti je na voljo. Samo javi kdaj. Malo bolj pazljivo ga bo najbrž treba posaditi, ker bo izpuljen, ne pa vraščen v lončkih. Sosedi se je pred leti lepo prijel.

PS:
Še izmerit sem ga šla: na najvišjem delu 30 cm, ob straneh 20 cm, s striženjem ga lahko držiš tudi na 10 cm, le cvetja ne bo. Itak cveti samo spomladi kaka 2 tedna.
mfranc

juglans, sneg? Kaj pa je to? Laughing . Eeeh, čedalje manj je zim, ko zapade pri nas, pa še takrat ga je malo.
Ja, kje so zime, ko si se spotil pri tej rekreaciji, kidanje mislim ..... Rolling Eyes

A je lahko občutljiv tudi na "nanj metanje snega" pozimi. Če kidam jaz, seveda pazim kam zmečem sneg, družina ni tako dlakocepska!

Muha, če se odločim za njega, bom vesel pomoči, se bova že pomenila na ZS-ju Wink ._________________mfranc
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Križana gora @muha! A to ste v Sibiriji?

Ja, na lopate plundrastega snega sem pomislil, ampak muha govori iz prakse, tako da bi raje verjel njej.

Veselo vrtnarjenje še naprej, pogumni zmagujejo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

juglans: skoraj 20 let stara fotka. Ampak vsako leto ga kar nekaj naložimo gor, suhega ali mokrega ali ledenega.
Odgovori