Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Skorš - Sorbus domestica

crtj-admin
Site Admin

Skorš - Sorbus domestica

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Skorš (Sorbus domestica) je zanimivo sadno drevo, ki izvira iz Azije. Podobno je stari sorti hrušk tepka, listi pa bi bili najbolj podobni jerebiki. Glede tal drevo ni zahtevno, obenem pa prenese tudi dokaj nizke temperature. Raste zelo bujno in visoko tudi do 30 metrov, posebno zanimivost pa predstavljajo tudi veliki zeleni razvejani listi. Cvetovi so beli, po cvetenju pa se v socvetju pojavi večje število bledozelenih plodov plodov (tudi do 10 ali več). Plodovi se odebelijo na 2 do 5 cm, glede na tip skorša pa so lahko hruškaste ali jabolčne oblike.
Plodovi zorijo v septembru in oktobru. V oktobru tudi porumenijo in pričnejo padati z drevesa. So zelo uporabni. Jemo jih lahko surove, naredimo iz njih kompote ali pa jih posušimo, namočimo pa jih lahko tudi v žganje. Skorš daje tudi kvalitetno žganje. Po nekaterih informacijah ima skorš tudi zdravilne učinke in se uporablja v primeru želodčnih in črevesnih težav (driske) tako pri ljudeh kot pri živalih._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Igy mogoče veš, kje se ga da dobiti?_________________
orhy

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 3 fotografije_________________
franci

Odgovor Napisal/-a franci »

Mislim, da imajo sadike skorša skoraj vse drevesnice. Samo ena izmed mnogih:
http://www.rast-bs.si/katalog/sadne-sadike/skors. Svetoval bi nabavo sadik, ne priporočam vzgojo iz semen. Preprosto iz razloga, ker blazno počasi raste. jaz sem sadiko dobil od kmeta na primorskem visoko okoli 1,5m pa se mi zdi, da je v dveh zrastel za par cm. Baje, da bom moral čakati na prve plodove okoli 15 let, upam, da se bom takrat še lahko pripognil in pobral kakšen sadež s tal. Very Happy
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Dostikrat je skorš v drevesnicah cepljen na kutino MA. Ta drevesa hitreje rastejo, končna velikost je manjša in tudi hitreje rodijo z ustrezno nego.
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

No tudi na kutino cepljen skorš rodi po cca. 5 letih._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Pantokrator

Odgovor Napisal/-a Pantokrator »

Igy je napisal/a:
No tudi na kutino cepljen skorš rodi po cca. 5 letih.

Najbolje ga je celoti na beli glog ali nešpljo._________________Človek je gospodar neizrečenih in suženj izrečenih besed.
originalnilist

Odgovor Napisal/-a originalnilist »

Orhy tudi v Štivanu ga imajo, pri meni raste od spomladi.lp
orhy

O, krasno - hvala !_________________
Odgovori