Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Schlumbergera - božični kaktus

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Schlumbergera - božični kaktus

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Schlumbergera bridgesii - božični kaktus - cveti decembra slika

Schlumbergera truncata - zahvalni kaktus - cveti od konca oktobra slika

November
Nova predlanska pridobitev (potaknjenec od Agave) je že zgodaj odprla prve cvetove. Glede na podmladek bo cvetenja še kar nekaj:

Barve so sicer zaradi fleša malce poudarjene, a so tudi v resnici kar precej podobne.

Bel bo, sodeč po nastavkih, zacvetel začetek decembra, starejša dva lila barve pa nakazujeta, da bosta v cvetju prav za Božič. Imata komaj vidne cvetne brste. Enega od njiju bom pričela kmalu zalivat, drugega pa pustila suhega do konca meseca, da vidim, če bo kaj razlike v času cvetenja.

Da poročam še: umivanje s pripravkom iz Neem olja se je zelo dobro obneslo. Nobene "vatke" nikjer več :grin: j4 j4
Nazadnje urejal/a muha 06 Nov 2023 06:46; skupaj popravljeno 5 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Tile novejši hibridi se obnašajo čisto po svoje. Par cvetov vnaprej, ostali pa kakor se jim zdi, ali zacvetijo kasneje ali kar odpadejo.

Beli ima trenutno 2 odprta cvetova in vse polno popkov. Še vedno so zunaj, te dni jih mislim dati na toplo. Letos jim bom privoščila podstavek z vodo pa ne tako, da bi jih s tem zalivala, le za izhlapevanje in zračno vlago. Se pravi podstavek z vodo, notri debelo cvetličarsko gobo, na gobo pa lonček (glinen) s kaktusom. Na tak način bi morali dobiti ravno prav vlage tudi v zemljo. Prav zanima me, ali se bo moja improvizacija obnesla.

Oni starejše sorte, ki imajo manj nazobčane členke, se obnašajo bolj tradicionalno in kažejo šele majcene cvetne nastavke.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Irenca 14. Okt. 2013:
Mene pa zanima, a se da velikonočne oz. božične kaktuse kako pomladiti ali pa narediti nove?
Imamo eno veliko viseče grmovje, meni je pa v oči padla na prejšnji strani fotografija od Wizarda, ki ima tri manjše primerke in se mi zelo dopadejo, ker niso ogromni in stari.[/quote]

Wizard 14. Okt. 2013

Enostavno odrežeš členek-vejo in jo podtakneš v humusno zemljo. Ravnokar se pripravljajo na novo cvetenje. Very Happy

Še moj dodatek:

Brez škode lahko precej oskubiš tudi staro rastlino, če ti je preveč pri srcu, da bi jo zavrgla. Propade le, če jo obtrgaš čisto do golega, da ji ne ostane noben členek več.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Letos so novejši hibridi spet pohiteli:

Varianta z vodo, kot sem jo opisala zgoraj, se je čudovito obnesla. Prvič letos ni odpadel niti en popek, čeprav so bili nekateri že zelo razviti, ko sem jih prenesla v notranje prostore. Očitno jim je zračna vlaga zelo pomembna.

Stara sorta, katere prednike poznam vsaj 50 let nazaj, bo izgleda upravičila ime "božični" kaktus, saj ima komaj male nastavke.
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Tudi naš je zacvetel...
tanja77

Odgovor Napisal/-a tanja77 »

Pozdravljena Muha Smile

O kako čudoviti cvetovi Smile

Lp od Tanja 77 Smile
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Oranžni (zgoraj) leto za letom izgublja barvo, beli (ki tudi ni več čisto bel) pa pridobiva. Vsak čas med njima ne bo več razlike:

Klon desetletja starega se še vedno drži rokovnika, čeprav je bil do nedavnega zunaj skupaj z gornjima dvema

Nazadnje urejal/a muha 13 Nov 2021 13:17; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Pravkar sem prebrala, da so trije različni: velikonočni, zahvalni in božični. Novembra je prijateljica omenjala, da ima martinov kaktus, domnevam, da je to zahvalni.

Tu so prikazane razlike med njimi:

zahvalni božični velikonočni

božični ali zahvalni

Moj, ki sem ga zadnjič kupila v Lidlu, je torej zahvalni oziroma martinov. Cvetel je, novi popki pa odpadajo. Upam, da ga obdržim.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Sedaj mi je končno jasno, zakaj moj trenutni vedno cveti že sredi novembra! A tudi oni stari, ki sem ga podelovala od mojih prednikov - tretja slika (žal vmes je propadel) je v naši stari kamniti hiši zacvetel že sredi decembra.
Odgovori